Lan – Linum usitatissimum L. – Linaceae je jednogodišnja, 40-90 visoka biljka, sa uspravnom okruglom stabljikom ima sitne, naizmenično postavljene duguljaste i kopljaste listove. Cvet svetio plave boje otvara se ujutro, a zatvara posle podne. Plod lana je okrugla čaura sa semenkama koje su sjajne, glatke, jajaste i spljoštene. Ispod kožice sa mnogo sluzi je belo ili zelenkasto jezgro bogato lanenim uljem.

Lan obiluje gvoždem, kalci-jumom, natrijumom, fosforom, a sadrži i sluz, nezasićene masne kiseline, cijanogenetske heterozide koji ublažavaju bol i vitamine.

Laneno seme, dobro poznato po visokom sadržaju alfalinoleinske omega-3 kiseline, predmet je ispitivanja na jednom važnom kanadskom univerzitetu zbog svog antihipertenzivnog dejstva (Universitv of Manitoba). Odakle toliko interesovanje? Krenućemo od poslednje studije, upravo objavljene u časopisu Hvpertension, važnom za sve lekare koji se bave arterijskom hipertenzijom.

Dejstvo bez presedana
Sto deset pacijenata koji boluju od hipertenzije i periferne arterijske bolesti uvrstilo je u ishranu brašno od lanenog semena (30 grama dnevno) u periodu od šest meseci. Druga grupa pacijenata pod hipertenzijom (kontrolna grupa) sledila je sličan režim ishrane, ali bez lanenog semena.

Rezultat: u kontrolnoj grupi nije se dogodilo ništa, dok se kod onih koji su uzimali laneno seme snizio gornji (maksimalni) pritisak za 10 mmHg, a donji (minimalni) za 7 mmHg.Takav efekat se retko postiže lekovima, a ni promena režima ishrane nije nikad dosad imala ovakav rezultat.

Keks, mafini i slično
Brašno od lanenog semena lako se pronalazi u prodaji. Naravno, treba da bude integralno. Možete i sami samleti laneno seme (u prodaji se nalazi već samleveno, ali s vremenom gubi nutritivna svojstva). Od lanenog brašna možete napraviti keks ili mafine, ili ga ubaciti u supu. Mlevenim semenom možete obogatiti jogurt, voćni sok i salate. Dajte mašti na volju.

Alfalinoleinska kiselina i lignani
Čemu treba pripisati antihipertenzivno dejstvo lanenog semena? Grant Pirs s kanadskog univerziteta objašnjava da alfalinoleinska kiselina snižava gornji, a lignani donji pritisak. Pre svega, dokazano je da laneno seme umanjuje jednu kategoriju enzima (epoksid-hidrolaze) koja se poslednjih godina proučava kako bi se razvili novi lekovi za hipertenziju. Kako je poznato, lekovi ne daju uvek željene rezultate, te farmakološko istraživanje traži nova rešenja.

Sprečavanje kardiovaskularnih bolesti
Ali to nije sve. Laneno seme, izgleda, ima mnogo šire preventivno dejstvo na kardiovaskularni
aparat. Više studija je navelo da alfalinoleinska kiselina, koja se uzima i u obliku ulja, umanjuje rizik od miokardnog infarkta, srčanih aritmija, karotidne ateroskleroze (što može izazvati moždani udar), pored toga što ima snažno protivupalno dejstvo. Proučava se i na pacijentima s dijabetesom, jer se čini da može sprečiti ili izlečiti neke komplikacije koje nosi ta bolest.

Laneno seme protiv bolesti trećeg doba
Zasad nećemo govoriti o mogućim blagotvornim dejstvima na druge bolesti – od depresije do osteoporoze i nekih oblika kancera, posebno onog na dojci. Reći ćemo samo da je nedavno dokazano kako brašno od lanenog semena snižava nivo oksilipina, jedne vrste molekula koji učestvuje u razvoju hroničnih bolesti povezanih sa starenjem. Ostaje još mnogo toga da se izuči, ali su pretpostavke zaista veoma zanimljive.

Recepti sa lanenim brašnom

Keks od lanenog brašna

Sastojci
✓ 200 grama brašna od lanenog semena
✓ 50 grama brašna
✓ 30 grama krupno mlevenog lanenog semena
✓ 60-70 grama šećera
✓ 80 grama maslaca
✓ 2 jajeta
✓ 150 grama suvog grožđa ili nekog drugog suvog voća

Priprema
✓ Sjedinite obe vrste brašna i maslac i zamesite testo.
✓ Dodajte šećer i žumanca.
✓ Mesite i dalje dok ne dobijete kompaktnu smesu.
✓ Ostavite da odstoji pola sata.
✓ Ponovo mesite i dodajte suvo voće i mleveno seme. Ostavite da odstoji još pola sata.
✓ Razvucite testo (da bude debelo oko centimetar) i vašom omiljenom modlom oblikujte keks.
✓ Pecite u rerni na 180°C 20 minuta.

Mafini sa lanenim brašnom

Sastojci
• jedno jaje
• malo manje od pola šolje brašna od lanenog semena
• kašičica cimeta u prahu
• šaka suvog voća
• kašičica praška za pecivo (soda bikarbona i kalijum bitartrat u jednakim količinama)
• Zasladiti stevijom ili medom po želji.

Priprema
Dobro pomešajte sastojke i pecite u mikrotalasnoj rerni 1-2 minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply