Lavanda i njena pozitivna dejstva

Već više od 2000 godina lavanda ukrašava mnoge bašte širom sveta. Od rimskih vremena do danas, lavanda je donela razna bogatstva; od cveta i parfema do poznatih lekovitih svojstava i aromaterapije.Lavanda je još jedna lekovita biljka vredna pažnje koju karakterišu ljubičasti cvetovi i aromatičan miris. U današnje vreme podjednako nalazi primenu u alternativnoj medicini i kozmetičkoj industriji.

Istraživanja nemačkih i francuskih lekara pokazala su da lavanda ima uspavljujuće dejstvo. Oni preporučuju ovu biljku kao sredstvo protiv nervoze i uznemirenosti. Umirujuće dejstvo na nervni sistem potiče od eteričnih ulja, koja se oslobađaju u toploj vodi, tako da koža može da ih upije. I posredstvom disajnih puteva ove supstance dospevaju u organizam. Osim toga, i sama topla voda opušta i poboljšava cirkulaciju. Primena: Prelijte100 grama cvetova lavande sa dva litra vode. Ostavite da odstoji pet minuta i sipajte u kadu koja je već napunjena toplom vodom. Okupajte se otprilike jedan sat pre odlaska na spavanje. I vrećice lavande mogu da pomognu. Napunite malu jastučnicu sa 100 grama cvetova ove biljke i ostavite na noćnom ormariću. Dejstvo će biti još bolje ako cvetove prethodno poprskate sa pet kapi ulja lavande.

Eterično ulje od cvetova lavande prozirno je, svetložute boje i karakterističnog prijatnog mirisa. Blagi je analgetik pa može umanjiti osećaj bola. Jedino je među eteričnim uljima koje se može nanositi direktno na kožu pa je korisno pri blažim opekotinama, ubodima ili kod upaljenih akni, čireva. Jače opekotine možete tretirati aromatičnom oblogom tako da u decilitar hladne vode kapnete najviše pet kapi lavande ili tri kapi lavande i dve kapi čajevca, umočite gazu, ocedite i stavite na ranu. Kada opekotina počne zarastati, tada možete napraviti balzam od aloe vere i lavandinog ulja čajevca i njime negovati opekotinu da bi ožiljak bio manji. Lavandino ulje i njen blagotvorni umirujući efekat možete koristiti i pri ubodima insekata, posebno kod male dece, čija koža katkada burno reaguje.

Poznato je da lavanda tera moljce, komarce i druge insekte. Ono što je predivno kod te biljke je da je vrlo rasprostranjena i dostupna svima, u junu počinje da cveta. Kada se na stabljici otvore ljubičasti cvetići, spremna je za branje. Osušite cvetiće lavande, stavite ih u gazu ili platnenu vrećicu i stavite u ormar sa zimskom odećom, koju će štititi od moljaca i drugih sličnih parazita. Takođe, osušene aromatične cvetiće možete staviti u posudu ili pak cele cvetne stabljike u vazu kako bi vam kuća imala ugodan i opuštajući miris.

loading...
Loading...