Dok je u mnogim zemljama upotreba ulja kanabisa u lekovite svrhe već legalizovana, u drugim se lome koplja oko donošenja ove odluke.Od svih proizvoda od kanabisa najveće interesovanje vlada za konopljinim uljem, koje pacijenti oboleli od raka uglavnom nabavljaju u inostranstvu. Koliko je kanabis zaista lekovit, pogotovu protiv raznih vrsta karcinoma – tema je koja se usijala pre nego što su se stručnjaci o njoj zvanično oglasili. Pre svega zato što među pobornicima legalizacije ima lekara.

Ulje kanabisa i drugi preparati od ove biljke ne mogu da se koriste za lečenje raka, kao ni za druge teške bolesti, ali mogu da olakšaju simptome.Glavna supstanca koju sadrži biljka kanabis ili kako se u našem narodu kaže, konoplja, je THC (tetra-hidro-kanabinol) psihoaktivno jedinjenje koje, kako je naučno potvrđeno, ima i pozitivan i negativan uticaj na zdravlje.Pomenuti THC olakšava bolove, sprečava mučninu, upale, uništava slobodne radikale, čisti organizam od toksina, snižava holesterol. Smanjuje tegobe u slučaju nevolja sa čirem na želucu i debelom crevu, širi bronhije i olakšava disanje, kao što i opušta mišiće, ali istovremeno može da uzrokuje i pojavu halucinacija i epileptični napad. Zato je THC u gotovo svim zemljama sveta zabranjena supstanca.

Ono zbog čega je ulje kanabisa prepoznato kao blagotvorno za zdravlje jeste što ono ne sadrži THC, već derivate ovog jedinjenja, a naročito specifične(esencijalne) masne kiseline, pre svega gama-linolensku. Ispitivanjima je ustanovljeno da ono može da deluje protiv pojave grčeva, bolova, povraćanja, pojave gljivica u organizmu, da spreči upale, slobodne radikale i umiri psihu, a to su onkološkim pacijentima najčešće muke sa kojima se suočavaju i stoga se u javnosti plasira mišljenje da ulje kanabisa leči rak.

Ulje kanabisa se u Srbiji smatra nelegalnom robom, a najbliže legalno tržište je hrvatsko i slovenačko.Glavna nevolja u vezi ovog proizvoda je nelegalna proizvodnja i distribucija.

Skoro da je opšte poznato da u cilju zarade mnogi gaje kanabis u laboratorijama, da bi dobili što kvalitetniju biljku kojoj treba dosta vlage i toplote. Zatim kada proizvedu seme iz njega eksplotišu ulje, koje mogu da dodaju u običan zejtin i da ga prodaju kao nešto što je lekovito. Glavna nevolja pri tome je što ovako improvizovan način proizvodnje može da dovede do toga da ulje ne bude u dovoljnoj meri pročišćemo, odnosno da sadrži THC.

Ulje kanabisa se dobija iz semena biljke kad sazri cvet, a s obzirom na to da su ženske biljke bogatije cvastima, znatno su isplativije i pogodnije za eksploataciju. Da bi biljka kanabisa bila pogodna da se od nje pravi ulje, kao i droga bitno je da ima odgovarajući procenat smole koja u sebi sadrži, kao i iznad pet odsto THC. Kanabis koji uspeva na našim poljima i koji je naš narod gajio da bi pravio kanap i platno siromašan je smolom, što je još odavno utvrdio akademik Jovan Tucakov, a to su potvrdila i kasnija istraživanja.

Biljka kanabis ili konoplja vodi poreklo sa područija današnje Indije, zbog čega je u stručnoj literaturi zavedena kao indijska konoplja -Cannabis indica. One biljke koje su se sa ovog područija rasejale po ostatku sveta nazivaju se – Cannabis sativa.

Zapis Tucakova
Jedan od naših najvećih poznavalaca lekovitog bilja akademik Tucakov u svojoj čuvenoj knjizi “Lečenje biljem” zapisao je sledeće:
“Indijska konoplja služi kao narkotik, antispazmotik, sedativ i hipotonik”.Između ostalog naučnik zabeležio je i sledeće na temu kanabisa: “Od Maroka do Indije više od 50 odsto umobolnih po bolnicama i zavodima su bivši uživaoci hašiša ili opijuma, a isti je procenat i među teškim prestupnicima, ubicama i kradljivcima”.

Zloupotreba

MARIHUANA je osušeni vršni deo ženske cvasti ili list koji se savija u cigaretu i puši radi uživanja dejstva kanabisa.

HAŠIŠ je smolasta materija koja se sastoji od sadržaja žlezda sa površine ovojnih listića konoplje.

KIF su vršne cvasti kanabisa sa tučkovima, i među uživaocima kanabisa ona se smatra naj-kvalitetnijom drogom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply