Tradicionalna medicina mnogih naroda pripisivala je gavezu izvanrednu spasonosnu snagu, a kod nas je postojalo verovanje da bi dva prsta srasla jedan za drugi kad bi se 40 dana privijala kašom od gaveza.

Kao biljna lekovita sirovina koristi se koren gaveza (Symphyti radix), redje nadzemni deo. Rizom sa korenjem gaveza vadi se u jesen ili u rano proleće, dobro opere, izreže u komade i suši na suncu ili u tankom sloju u hladu na promaji.

Bogat sastav
Gavez sadrži 0,6-0,8 % alantoina, do 15 % sluzi, tanine, kafenu kiselinu, pirolizidinske alkaloide, šećere. Aktivni sastojci gaveza lokalno skupljaju tkivo, ubrzavaju obnavljanje kože i omekšavaju je. Alantoin pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, podstiče prodiranje aktivnih supstanci u dublje slojeve tkiva i poboljšava epitelizaciju.

Zbog svog povoljnog delovanja na kožu, alantoin je čest sastojak kozmetičkih preparata na bazi gaveza, kao i preparata koji su namenjeni terapiji različitih kožnih oboljenja. U novijim istraživanjima dokazano je i prisustvo rozmaricinske kiseline (oko 0,5 %) u korenu gaveza. Ona ispoljava protivupalno i antioksidativno delovanje i smanjuje nastanak otoka.

Kako se gavez upotrebljava

Gavez se tradicionalno upotrebljava za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, artritisa, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju, čireva… U narodnoj medicini upotrebljava se peroralno kod kolitisa, proliva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kao plućni čaj.

Rizici
Novija ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje. Utvrđeno je da gavez sadrži pirolizidinske alkaloide -sastojke za koje je ustanovljeno da deluju toksično na jetru.
Njihova toksičnost ispoljava se samo nakon peroralne, ali ne i nakon lokalne primene na kožu, zbog veoma male resorpcije. Zato se u zvaničnim monografijama koje se bave ocenom efikasnosti i bezbednosti lekovitog bilja, upotreba gaveza ograničava samo u preparatima za spoljnu upotrebu.

Takodje se ne preporučuje primena na mestima gde je povredena koža, kao ni tokom trudnoće i dojenja. Dužina upotrebe preparata koji sadrže ekstrakte gaveza ograničena je na 4 – 6 nedelja godišnje.

Ekstrakti korena gaveza danas ulaze u sastav preparata za spoljašnju upotrebu – masti, gelova, kremova. Ovi preparati preporučuju se kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda i posttraumatskih stanja. U iste svrhe gavez se može koristiti i u obliku kaše spolja za obloge ili gustog dekokta (1:10) spolja za mazanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply