Čudotvorna egzotična biljka Gotu kola, koja je kineskom caru donela dva i po veka vladavine, danas je i naučno priznat eliksir koji pomaže da živite duže i bolje…

Ajurvedska i kineska medicina odavno se nadmeću u tome ko je otkrio moći jedinstvene biljke goru kola (Centella asiatica) nazvane i fontana mladosti, za koju je dokazano da je savršeni eliksir za dug život i jak afrodizijak!

Gotu kola rasprostranjena je u tropskim i,močvarnim područjima Indije, Pakistana, Sri Lanke, Madagaskara i na jugu Afrike. A može da se nade i u istočnim delovima Evrope. U medicinske i kozmetičke svrhe koriste se koren i listovi.

Gotu kola je korišćena u drevnoj Indiji, gde je po tumačenju Ajurvede, važila za tonik koji jača belu i sivu masu mozga, opušta, pojačava memoriju, leči emocionalne poremećaje i depresiju. U tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka je nazivana “fontanom mladosti”, pošto jača životnu energiju. Verovalo se da je jedan kineski vladar živeo čak 256 godina zahvaljujući ovoj biljci!

Gotu kola se vekovima koristila za lečenje brojnih bolesti -od kožnih (ekcem, psorijaza), do lepre, poboljšavanje pamćenja, regulisanja krvnog pritiska, čišćenja krvi i lečenja reumatizma, groznice i nervnih oboljenja.

Dokazano je da goru kola:

– usporava proces starenja

– leči hroničnu slabosti, proširenih vene i čireve

– ubrzava zarastanje rana i manjih opekotina

– poboljšava mentalne funkcije

– ublažava uznemirenost i deprćsiju

– jača kosu i sprečava opadanje

Aktivni lekoviti sastojci ove biljke prvenstveno utiču na sintezu kolagena, koji čini osnovu svih vezivnih tkiva. Zbog toga mnogi proizvođači farmaceutskih i kozmetičkih preparata koriste gotu kolu.

Od nedavno ova biljka može da se nađe i u našim prodavicama, kao čaj ili u kapsulama. Pošto je procenat aktivnih sastojaka u ovim preparatima izizetno nizak, treba se strogo pridržavati date recepture.

RECEPTI

Tonik za lice

– kašičica čaja gotu kole

– kašičica čaja od matičnjaka

– šolja prokuvane vode (ohlađeno na 70 stepeni)

– kašičica glicerina

– po 5 kapi etarskog ulja sandalovine, geranijuma i jasmina

– 3 kapi etarskog ulja ružmarina

– 2 g meda

U šolju prokuvane vode stavite po kašičicu gotu kole i matičnjaka. Posle Vi sata procedite i dodajte glicerin. Etarska ulja pomešajte sa medom, sjedinite sa već dobijemom smesom i stavite u bočicu od tamnog stakla. Tonik nanosite na lice 2 puta dnevno i sačekajte da ga koža upije. Ako tonik čuvate u frižideru možete da ga koristite 7-10 dana.

Maska mladosti

– kašičica čaja gotu kole
-1/2 kašičice kurkume
– 1/2 kašičice meda
– mlaka voda

Pomešajte sastojke i dodajte vodu da masa bude žitka. Masku ravnomerno stavite na kožu lica i sačekajte 20 minuta. Posle toga je skinite hladnom vodom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply