Zbog efikanosti u lečenju kile, dobila je naziv kilavica, izvučen iz njenog latinskog imena herniaria glabra

Iako joj ima možda zvuči smešno, biljka kilavica (Herniaria glabra) je izuzetno lekovita. Narodni lekari tvrde da poseduje izuzetna antiseptična, antihipertonična, antibakterijska, detoksikantna, sekretolitička, spazmolitička, a pre svega diuretička svojstva. Koriste je za izlučivanje urina, posebno za lečenje bubrega i bešike. Olakšava izbacivanje peska, jer se njeni sastojci vezuju za čestice peska. Zbog efikanosti u lečenju kile, dobila je naziv kilavica, izvučen iz latinskog herniaria. Narod je još zove i jagnjeće zelje, sitnica, trava od kile, turska trava…

Ima razgranatu, poleglu stabljiku, male listove i zelene cvetove, koji se pojavljuju od juna do kraja septembra. Tek kada se osuši, dobija karakterističan miris. Ukus joj je opor i slan. Najviše raste na peščanim terenima, putevima, poljima, pašnjacima i vinogradima.

kilavica

Za lekovite svrhe skuplja se samo nadzemni deo dok je u cvatu, tako što se seče makazama da se ne bi čupao koren, pošto je u pitanju trajna biljka. S obzirom na to da je polegla, sakupljanje se isključivo po suvom i sunčanom vremenu. Dobro se očisti od zemlje i suši u hladu na promaji. Ako se ne osuši dobro, gubi lekovita svojstva, s obzirom na to da je bogata eteričnim uljima, saponinom, kumarinom, treslovinom, kvercitrinom, herniarinom, umbeliferonom, paronihinom… Pravilno osušena se čuva u tamnim, najbolje staklenim posudama. Metalne kutije bi trebalo izbegavati.

Osim što leči urinarni trakt, čisti pluća i disajne puteve od sluzi. U narodnoj medicini je izuzetno cenjena u lečenju tuberkuloze, bez obzira na to da li je bolest u početnoj ili odmakloj fazi. Koristi se i kod katara pluća, kao i hroničnog kašlja.

U zapadnoj medicini kilavicu preporučuju za snižavanje visokog krvnog pritiska, čišćenje krvi, varikoznih vena i drugih bolesti krvnih sudova, srčanih tegoba, bolesti kostiju i zglobova. Preporučuje se za bolji metabolizam, kod preloma kostiju i lečenja rana.

Saznajte>>>> O lekovitosti čaja od kilavice i pravilnoj pripremi

Ali, ova biljka ne sme da se koristi u slučaju oboljenje jetre i žuči, posebno kod kamena u žučnoj kesi.

ČAJ OD KILAVICE PROTIV UPALE BEŠIKE

Kod upale bešike i mokraćnih kanala naročito je delotvoran čaj od mešavine kilavice, breze, medveđeg grožđa, korena selena i lanenog semena (po 20 g ili 2 supene kašike od svake biljke). Pomešajte sve satojke i prelijte sa 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji dva časa, pa procedite i pijte umesto vode.

Čaj od kilavice može da se pripremi na dva načina. Prvi podrazumeva da se 2 kašičice ove biljke preliju sa 2,5 dl hladne vode, stavi se na ringlz da provri, ohladi i pije. Drugi način pripreme: 1 kašičica kilavice se prelije ključalom vodom, poklopi, sačeka da odstoji i pije dok je toplo. Oba čaja se piju jednom do dva puta dnevno, nezaslađeni.

Za lečenje rana i preloma koristi se sveža biljka, stavi se na problematično mesto ili se od nje pripremaju tople i vlažne obloge. Efikasnija je kada se uz obloge pije i čaj od kilavice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply