[icegram campaigns=”14014″]

Pored toga što je jedan od najboljih prirodnih lekova za poboljšanje apetita, te otklanjanje mnogih tegoba vezanih za želudac, lincura se sa podjednakim uspehom koristi i za spoljašnju upotrebu i to za lečenje različitih vrsta povreda i rana.

Biljka lincura

Biljka lincura, čiji je latinski naziv Gentiana lutea je u narodu poznata i pod mnogim drugim imenima, poput : gorčica, srčanik, srčenica, ali i zelje od srca i mnogim drugim.
Bez obzira kako je zovete, činjenica je da je ova biljka izuzetno lekovita.

Lekovitost lincure

Smatra se da je lekovitost lincure poznata gotovo od kada postoji čovečanstvo, ali je činjenica da je, kao i mnogi drugi lekovi koje nam je Priroda dala i lincura bila prilično zanemarena. Zato i ne čudi što je mnogima prva asocijacija na ovu biljku čuvena rakija.

Razlog za toliku lekovitost lincure se krije u gorkim materijama koje sadrži njen koren.

lincura biljka

Za šta je dobra lincura

Iako su mnogi čuli za lekovitost ove biljke, valajlo bi i da znate za šta je dobra lincura. Najpre se preporučuje za otklanjanje mučnine, ali i žgaravice, odnosno gorušice i nadutosti. Takođe, odlično je prirodno sredstvo protiv groznice i kašnja, a smatra se da pomaže i kod malokrvnosti. Uz sve to, lincura se koristi i kod usporenog varenja, jer podstiče ovaj proces, kao i kod astme i otežanog disanja.

Lekoviti koren lincure

Zanimljivo je da lekoviti koren lincure ima jednu vrlo neobičnu karakteristiku. Nemojte se iznenaditi ukoliko kada ga izvadite iz zemlje osetite ni malo prijatan miris, jer je to njegova osobenost. Ali, srećom, nakon što se osuši lekoviti koren lincure ima zapravo vrlo prijatan i miris, ali i ukus.

Da biste mogli da osetite sva lekovita svojstva ove biljke neophodno je da prikupljate lekoviti koren lincure u određeno doba godine i to na početku proleća, te s jeseni.

Lincura čaj

Lincura čaj se priprema takozvanim hladnim natapanjem, a za njegovu pripremu će vam biti potrebno samo 1 gram osušenog korena biljke i 1 čaša obične vode ( 250 mililitara ). Jednostavno, prelijte koren biljke ovom količinom vode, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko sati. Originalan recept navodi da je preporučljivo da odstoji 4 sata.
Po isteku ovog vremenskog perioda, jednostavno procedite čaj i popijte ga u gutljajevima pre jela.

Lincura za apetit

Razlog zbog koga se preporučuje lincura za apetit leži u činjenici da je njen ukus gorak, a upravo zbog te osobine se smatra da ona poboljšava apetit, jer prvenstveno utiče na bolje lučenje želudačnog soka, a samim tim i rad svih organa za varenje.

Međutim, iako je lincura za apetit potpuno prirodno sredstvo trebalo bi imati na umu da osobe koje imaju čir, bilo na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ne smeju koristiti ovu biljku.

Za želudac

Ukoliko želite da koristite ovu biljku za želudac, znajte da se ona na isti način može koristiti i za poboljšanje apetita.
Od sastojaka će vam biti potrebno : 150 grama korena biljke, 500 mililitara domaće rakije i 250 grama domaćeg meda, stim što ova smesa mora da odstoji 30 – ak dana, a konzumira se svakoga dana po jedna mala kašika i to pre jela. Savetuje se da nakon uzimanja ovako pripremljene lincure za želudac ne konzumirate ništa oko 30 minuta.

Protiv holesterola

Lincura se protiv holesterola koristi najčešće kao čaj, ali se priprema na malo drugačiji način od navedenog.
Potrebno vam je 30 grama osušenog korena biljke i 1, 5 litara vode. Lincura protiv holesterola se priprema takođe hladnim natapanjem, ali ova smesa treba da odstoji 48 sati i to na sobnoj temperaturi.

Nakon toga se jednostavno procedi i konzumira dva puta dnevno i to, ujutru i uveče, a preporučena količina je po 1 čašica za rakiju.