Gotovo da ne postoji park u kome se ne nalazi biljka pasji trn. Iako je mnogi smatraju isključivo dekorativnom biljkom, neosporna je činjenica da ova biljka ima izuzetnu lekovitost. Sem što je odlično prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, biljka pasji trn je i prirodni antioksidans, a bogata je ne samo masnim kiselinama, već i brojnim vitaminima.

Pasji trn lekovitost

Ova biljka je nadaleko poznata po svojoj lekovitosti, a sem što se smatra jednim od boljih prirodnih antioksidanasa, pasji trn se koristi i u kozmetičkoj industriji. Iako se najčešće preporučuje koristiti pasji trn za smanjivanje bora i tretiranje različitih promena na koži, preparati na bazi ove biljke su odlični i za uklanjanje ožiljaka od akni i bubuljica, ali i za lečenje ekcema.

Kada je u pitanju pasji trn, lekovitost koju on ima mogu da uoče svi koji imaju problem sa povišenim nivoom holesterola u krvi. Upravo iz tog razloga se i proporučuje koristiti ga kao prevenciju mnogih oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Takođe je poznato i da pasji trn svoju lekovitost ispoljava i kod iscrpljenosti organizma, uzevši u obzir da se smatra odličnim prirodnim sredstvom za regeneraciju ćelija, a pomaže i kod mnogih oboljenja disajnih organa.

Upotreba

Biljka pasji trn se koristi kao preventivno sredstvo protiv raznih oboljenja, jer ima izuzetno pozitivan uticaj na jačanje imuniteta, a poznato je i da utiče na mršavljenje, to jest na smanjivanje apetita, a posredno i na mršavljenje.

Upotreba ove biljke je zaista velika, a sem za jačanje imuniteta, koristi se i za lečenje različitih ginekoloških oboljenja, te za regulaciju varenja, a čak postoje indicije da pomaže kod čira na želucu.

Spoljašnja upotreba ove biljke je usmerena ne samo na lečenje različitih kožnih oboljenja, već i na negu kose, a preporučuje se koristiti je i ukoliko se javlja suvoća usta.

Ulje pasjeg trna

Iako je manje poznato, činjenica je da ulje pasjeg trna sadrži mnoge lekovite materije, a između ostalih i karotin, omega 3 masne kiseline, pa čak i omega 6, omega 7 i omega 9 masne kiseline, ali i brojne vitamine, među kojima se posebno ističu vitamin K, koji je poznat i kao prirodno sredstvo za poboljšanje koagulacije, te vitamine B 1 i B 2.

vucji trn

Ulje pasjeg trna ima primenu i i za spoljašnje i unutrašnje tegobe. Unutrašnja upotreba je primarno vezana za jačanje imuniteta, mada se ulje pasjeg trna koristi i za jačanje krvnih sudovva, smanjivanje apetita, odnosno mršavljenje i različita oboljenja organa za varenje.

Spoljašnja upotreba je usmerena na lečenje različitih kožnih oboljenja, ali i za smanjivanje bora. Smatra se ima izuzetno pozitivan uticaj na kožu, a osim što je hrani, štiti je od štetnih materija, ali i sunčevog zračenja.

pasji trn

Uzgoj

Iako je pasji trn samonikla biljka, ona može i da se gaji. Uzgoj ove biljke možete da počnete u proleće, kada se uzima pelcer biljke i sadi u peskovito zemljište, jer je dobro poznat podatak da ako je zemljište natopljeno vodom uzgoj ove biljke, praktično nije moguć.

Biljka pasji trn cveta u aprilu, odnosno maju, a smatra se da ga treba koristiti i kao prirodnu pomoć na onom zemljišu koje klizi. Ukoliko se primi, plodovi ove biljke će sazreti na jesen, odnosno tokom septembra i oktobra.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply