Rusomača pomaže u slučaju bolnih menstruacija i jakog krvarenja. Zbog zavidne količine kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris…

Kosmopolitska korovska biljka rusomača poznata i pod nazivom hoću-neću (Capsella bursa posteris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem severu, u lekovitom smislu izuzetno je dragocena. Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dečjoj igri “hoću-neću” i “voli me-ne voli me”, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i “pastirska torbica”, ali i rusomača, devojačka trava i mačkino srce.

Rusomača cveta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cveta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Lekovita je u celosti. Cvetovi su mali beli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih delotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Rusomača je omiljeni je narodni lek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu devojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdelotvornija je pomešana sa drugim lekovitim biljkama.

U čajnim mešavinama protiv hipertenzije rusomača se kombinuje sa rastavićem i glogom.

Pomešana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i posle porođaja.

Koncentrovan čaj od “pastirske torbice” uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.

Tinktura od biljke rusomače delotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.

Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lekovima. Prekomerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

Tinktura od rusomače

Cela sveža biljka se fino isitni i ubaci u flašu bez pritiskanja. Zatim se doda 40% alkohol da biljku prekrije i ostavi na suncu da stoji 10 dana. Nakon toga sadržaj se procedi, sipa u tamniju flašu i čuva na hladnom mestu. Osim što tinkura služi za masažu oslabelih mišića, preporučuje se i za zaustavljanje krvarenja u organizmu. Tri puta dnevno se sipa u šolju čaja po 10 kapi i pije.

Delotvorni čajevi od rusomače

Čaj se priprema tako što se supena kašika rusomače, ili mešavine sa drugim biljkama, zavisno od toga za šta se koristi, prelije sa 200 ml ključale vode. Ostavi se poklopljeno da odstoji pola sata, zatim procedi i zasladi po želji. U toku dana treba popiti tri šolje, uvek pre jela.

U menopauzi se posebno savetuje konzumiranje ovog čaja. Da bi se tegobe olakšale pa čak i eliminisale, dnevno treba piti po dve šolje čaja u trajanju od mesec dana, zatim napraviti tronedeljnu pauzu, pa ceo postupak ponoviti još jednom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply