Biljka sikavica ili gujina trava ovaj nazv je dobila jer je u davna vremena primarno korišćena za lečenje ujeda vrlo opasnih zmija. Smatra se da ima neverovatnu sposobnost da organizam čisti od toksina, a prvenstveno jetru.

Sikavica biljka – Silybum marianum

Sikavica biljka, čiji je latinski naziv Silybum marianum umnogome podseća na čičak, pa se neretko događa da je ljudi pomešaju. Osim gujine trave, nosi naziv i divlja artičoka i gospin trn, a vrlo je važno da imate na umu da nije naročito lako ubrati je, baš zbog bodlji kojima je okružena.

Raste kao korovska biljka i to se mahom može naći pored puteva, a prisutna je na teritoriji skoro svih zemalja u svetu.

Sikavica za jetru

Osnovni razlog zbog čega se smatra da treba da se koristi biljka sikavica za jetru jeste njen sastav, odnosno takozvani silimarin koji se u njoj nalazi. Reč je o supstanci koja je već vekovima poznat kao odlično prirodno sredstvo za čišćenje jetre, ali i za njenu zaštitu.

Smatra se da sikavica za jetru ima neverovatno delovanje, te da se za njeno čišćenje koristila još u davna vremena, a primarno u slučajevima kada je prisutan hepatitis ili takozvana masna jetra.

sikavica biljka gujina trava

Čaj od sikavice priprema, upotreba i doziranje

Čaj od sikavice se priprema vrlo jednostavno, a njegova upotreba i doziranje podrazumevaju 3 šolje od po 250 mililitara u toku jednog dana.

Imajte na umu da se čaj od sikavice priprema od semena biljke, te da je dovoljno staviti jednu ravnu kafenu kašičicu semena u šolju, pa ga preliti sa 250 mililitara proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 – ak.

Vrlo je važno napomenuti da je preporuka da se ovaj čaj priprema uvek svež, te da se pije nezaslađen i to u manjim gutljajima, uvek neposredno pre početka jela.

Tinktura

Tinktura od sikavice se takođe često koristi, a ako želite da je pripremite sami biće vam potrebno osušeno seme ove biljke i to u količini od 250 grama, kao i litar alkohola jačine 70% ili domaća rakija, ako tako želite.

Inače, tinktura se pravi takođe vrlo lako i to tako što se seme prelije alkoholom i čuva u staklenoj tegli i to na sunčanom i toplom mestu. Trebalo bi da odstoji 30 dana, ali je vrlo važno i da se sadržaj svakodnevno promućka. Kada istekne pomenuti rok, tinktura se procedi i to najbolje kroz gazu, pa čuva u tamnim, staklenim bocamam a preporuka je da se čuva u frižideru, odnosno na mestu koje je hladno i tamno.

Koristi se tri puta u toku dana i to u količini od po 30 kapi, koje treba rasvoriti u malo vode ili blagog biljnog čaja.

Ulje od sikavice

Ulje od sikavice se takođe može naći u prodaji, a primenjuje se i za unutrašnje tegobe, ali i za negu kože.

Može da se koristi i za pripremu različitih jela, a naročito je ukusno kada se njime začinjava salata.

Sikavica plod

Plod ove biljke je izuzetno lekovit, te se primarno koristi osušen za lečenje jetre. Osim flavonoida koje sadrži, u njemu se nalaze i mnoge druge lekovite supstance, a na prvom mestu etarsko ulje koje je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply