Valerijana je lekovita biljka koju mnogi zovu odoljen ili macina trava. Ona je odličan lek za smirenje, jer opušta nervni sistem. Najviše se koristi za lečenje nesanice, nervnih oboljenja i glavobolje.

U alternativnoj medicini je široko rasprostranjena upotreba korena valerijane, koji se koristi kao lek za razdražljivost i nesanicu, napetost i dobar i snažan san. Koren valerijane je odličan za pomoć kod prestanka pušenja, prema kojem stvara odbojnost i gađenje.

Valerijana je savršen lek za srčanu aritmiju, histeriju, napad panike, glavobolje, anksioznost, povišen krvni pritisak, bolne menstruacije i grčeve u mišićima.

Bitan sastojak valerijane je valerijanska kiselina i kvalitetno eterično ulje, koje pruža umirujuće delovanje. Lekove napravljene od ove lekovite biljke, možete pronaći u obliku tableta, tinkture i kapsula.

Proizvodi od valerijane najviše se preporučuju ljudima koji imaju problema sa stresom, nervozom i nesanicom. Ovi proizvodi mogu se nabaviti bez lekarskog recepta.

Ukoliko pijete čaj od valerijane, smete ga popiti dve do maksimalno tri šoljice na dan. Ukoliko vas muče problemi sa nesanicom, popijte jednu šolju čaja pre spavanja. Čaj se kuva tako da kašičicu korena valerijane prelijete sa 2 dcl prokuvane vriće vode, pa pre konzumacije ostavite 5 minuta da odstoji.

Kad čaj odstoji 5 minuta, procedite ga i popijte. Nakon što se čaj procedi, ima gorak ukus, ali ga možete kombinovati i sa drugim biljkama.Prilikom kombinovanja sa drugim biljkama, treba pripaziti da te druge biljke nemaju umirujuće delovanje. Nakon tri nedelje uzimanja čaja od valerijane, treba napraviti pauzu, kao se ne bi javile mučnina i glavobolja.

Kada se uzimaju preporučene doze, nisu poznate nikakve nuspojave, niti jedne vrste leka od valerijane. Ne stvara zavisnost, no ukoliko konzumirate više od preporučene doze, može doći do apstinencijske krize, pogotovo ukoliko naglo prekinete sa uzimanjem leka.

Miris korena posebno deluje na mačke, zbog kiseline koje sadrži ova biljka. Kada mačke osete miris ove biljke, postaju u potpunosti hipnotizovane.

Ukoliko koristite lekove za smirenje ili konzumirate alkohol, nemojte konzumirati valerijanu. Ne konzumirajte ovu biljku u nijednom obliku, ako ste trudnica, dojilja, vozač ili upravljate opasnim mašinama. I pripazite na dozu koju uzimate, jer prevelika doza može izazvati teškoće sa buđenjem, galvobolju i uznemirenost.

Korisni sastojci
Koren valerijane ili tečnosti na bazi valerijane sadrže dosta lekovitih-aktivnih koncentrovanih materija:

alkaloide

biljna vlakna

biljne masti

biljne hormonei

valerinsku kiselinu

izovalerinsku kiselinu

mravlju kiselinu

enzime

eterična ulja

mineralne soli

skrob

smolu

hlorogensku kiselinu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply