Zbog veličanstvenog izgleda hrast je u mnogim mitologijama budio strahopoštovanje i smatrali su ga svetim drvetom. Bio je simbol snage, dugovečnosti, čvrstoće, moći i grandioznosti kako u duhovnom, tako i u materijalnom smislu. Zbog toga, ko je želeo da osnaži vitalnu energiju, trebalo je da zagrli hrastovo drvo. U slovenskoj postojbini, hrast je bio isto što i crkva, okupljali su se oko drveta, pominjali bogove i donosili važne odluke.

Hrast je i lek U narodnoj medicini kora hrasta se koristi da zaustavi krvarenje, čaj od kore ili žira upotrebljavali su da izleče srdobolju, groznicu, da spreče prekomernog znojenja nogu… Odvar od mlade hrastove kore (40 g kore kuva se.% sata u 1/4 l vode) koristi se kod upale grla, oteklih vratnih žlezda, promuklosti i gušavosti, a kafa od hrastovog žira leči malokrvnost, malaksalost, nervozu, nesanicu, kostobolju, rahitis, umnu rastrojenost, curenja iz ušiju.., dok se listovi hrasta stavljaju kao oblog, koji pomaže da rana brže zaceli.
Kora se sa tankih grančica ili mladih grana sakuplja od maja do juna, a plodovi (žir) ujesen, u septembru i oktobru. Kora se oguli i suši u hladu. Bogata je taninom i hrasttaninskom kiselinom, a sadrži i šećer, pektinske supstance i škrob.

RECEPTI

Čaj od hrastove kore

– U 1 l vode sipajte kašiku hrastove kore, kuvajte 5-10 minuta i pijte sa mlekom bez šećera.

Čaj od hrastove kore II

– U 1 l vrele vode sipajte 3 kašike kore, kuvajte 10 minuta, procedite i ohladite. Dobijenu količinu podelite na tri dela i pijte na pola sata pre obroka.

II u nekim slučajevima ovaj čaj može da prouzorokuje zatvor i tada se koristi mešavina od dva dela hrastove kore i jednog dela kore krušine.

Čaj III

– Kašiku izmrvljene kore hrasta prelijte šoljom (oko 2 dl) hladne vode, ostavite poklopljeno preko noći, ujutro procedite i pijte tokom dana guljaj po gutljaj.Napomena: Ovaj čaj se ne preporučuje deci.

Čaj od hrastove kore veže otrove koje unosimo hranom i zagađenim vazduhom i čisti organizam. Preporučuje se kod mamurluka jer olakšava trežnjenje. Pomaže kod uboda komaraca i drugih insekata, kupka u slučaju psorijaze i drugih kožnih oboljenja, a služi i za ispiranje usta i grla kod upala. Čaj od hrastove kore preporučuje se kod akutnih upala želuca i creva, hroničnih upala bubrega, žutice i oštećene jetre, šećerne bolesti, krvavog kašlja, krvavog povraćanja i unutrašnjih krvarenja, kao i kod osipa koji se ljuska. Blagotvorno deluje protiv bolova koji prate otežano mokrenje, ako je jetra preopterećena, a eliminiše i teško trovanje nikotinom. Čaj od hrastove kore je dobar protivotrov kod trovanja biljem ili gljivama.

Ulje kore hrasta

– Kašiku suve hrastove kore pomešajte sa 100 g proključalog maslinovog ulja i, kad se ohladi, dodajte 2 kašičice soka od limuna (uz stalno mešanje).Ovo je prirodno sredstvo za mazanje protiv svih vrsta ozeblina.

Kupka protiv ozeblina

– Pomešajte 500 g samlevene hrastove kore sa 3-4 l ključale vode, kuvajte 20 minuta i dodajte vodi za kupanje
Za ispiranje

– Kašiku kore hrasta prokuvajte u 1/2 litre vode, procedite i koristite za ispiranje usta i grla. Za obloge i kupke 20 g prelijte sa 11 vode, ostavite da vri 10 minuta i procedite.

Napomena:
Ovu kupku nemojte da koristite u slučaju povrede veće površine kože i sluzokože kod ili vlažnih ekcema.Pržen hrastov žir se upotrebljava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i protiv proliva i za jačanje organizma. Dužim prženjem stvara se aktivni ugalj koji pomaže kod stomačnih tegoba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply