Iako predstavlja simbol lepote u narodnim pesmama i nezaobilazni detalj božičnih i novogodišnjih svetkovina, o lekovitim svojstvima jele (Abies alba) se malo zna. A jela je možda i najmoćnija, medu malobrojnim lekovitim četinarima!

Njeno stanište su planine srednje i južne Evrope,od Pirineja na zapadu, do Karpata na istoku. Ima je dosta i na planinama Srbije. Raste ravno uvis, poput svece, a krošnja joj je pri vrhu proširena. Listovi su u obliku iglica, raščešljani i dugi, a na naličju imaju po dve bele pruge.

Mirisi njenih izdanaka i drveta su prijatni, a ukus gorkast poput terpentina.
Izdanci se najčešće i pripravljaju za lečenje. Od mladih izdanaka i iglica, punih vitamina C, priprema se takozvani čajni oparak (preliva se vrućom, a ne ključalom vodom i ostavi desetak minuta). Ovako spremljen čaj pije se topao s medom, protiv kašlja, katara i gripo-znih pojava. Dobar je i kao čaj za čišćenje krvi.
Ako se topao popije u krevetu, deluje na znojenje. Vrlo je efikasan i u suzbijanju prolećnog umora, kada u organizmu dolazi do pomanjkanja vitamina C.

Priprema:

Za čaj se koriste pupoljci i mladi izdanci jele dve kašičice na jednu solju vode. Umesto šećerom, bolje je čaj zasladiti medom.
Žvakanje sasvim mladih grančica jele deluje na izlučivanje mokraće, a primenjuje se i protiv osipa, skorbuta i glista.

Sirup

Sirup od vršika jele odličan je za lečenje prehlade ili bronhitisa, tuberkuloze pluća ili teškog disanja. Priprema se tako što se u rano proleće nabere nekoliko kilograma mladih izdanaka ili pupoljaka jele, ili kombinovano jele, bora i smreke.
Nalije se voda da izdanci budu pokriveni, pa se sve to ugre-je na laganoj vatri, uz stalno mešanje dok se napravi gusta kaša. Tada se za svaki kilogram izdanaka, doda četvrt kilograma crnog luka, četvrt kilograma kandiranog šećera i četvrt kilograma meda. Sve to se dalje meša dok se sirup ne zgusne. Sipa se u staklene tegle, dobro zatvori i čuva na hladnom, tamnom i suvom mestu.
Ako se sirup stvrdne, treba ga staviti u toplu vodu da se rastopi. Ako je poplesnjiv, sloj se ukloni i preko stavi pergament papir natopljen u alkoholu ili jakoj rakiji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply