U mnoštvu pečuraka interesantnim oblikom i šarenilom boja izdvaja se Trametes versicolor ili Coriola versicolor. U Japanu ovu pečurku zovu „kavaratake” ili „rečna obala”, a u Kini „Jun-ši” što znači „oblak gljiva”. Višebojne kapice liče na ćuranov rep. Lepezastog je oblika i raste grupno, preklapajući se na mrtvim panjevima listopadnog drveća. Ha vrhuncu zrelosti išarana je braon, belim, sivim ili plavim bojama Koje mogu i varirati. Ispod kapice otkrivaju se bele sitne pore koje ne menjaju boju ni posle oštećenja.

Ćuranov rep je stanovnik svih svetskih šuma. Spada u grupu nejestivih pečuraka jer je veoma tvrda, ali je proučavana njena lekovitost. Istraživanja su bila uglavnom usmerena ka pronalaženju antitumornog dejstva. Dobijeni rezultati pokazali su da kod ćuranovog repa postoji dosta izražena ta osobina i to posebno ako se daje u kombinaciji sa hemioterapijom ili radioterapijom. Delovanje ćuranovog repa dokazano je i kod dijabetesa, tromboze, reumatizma, povišenih masnoća u krvi, protiv upala…

Vrlo je interesantno da produžava dejstvo antibiotika.
T.versicolor povećava i opšti imunitet organizma, deluje antivirusno i poboljšava apetit, otklanja zamor, slabost i depresivno stanje. Ćuranov rep se u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka koristi kao zdrava hrana, u obliku praška, čaja ili u kapsulama.
Osušena se može samleti i pola kafene kašičice staviti u hranu u toku dana. Dok je mlada i sveža, ova pečurka se može koristiti i za spremanje supa uz dodatak raznog povrća i morskih plodova, što je omiljena hrana u Kini i Japanu. Ćuranov rep je slatkastog ukusa, blago povećava energiju i podiže raspoloženje.

Čaj od pečurke ćuranov rep

Čaj se pravi sa 5 grama pečuraka i 100 ml vode. Kuva se 30 minuta. Kada se ohladi, pije se u gutljajima, a dnevna doza ne treba da bude veća od 20 grama pečurke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply