Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Nana je dlakava stabiljka visoka 50 centimetara, listovi su joj tanki i dugački od 4 do 9 centimetara. A cvetovi su ljubičasti i veoma mirisni. Možda niste ni primetili da vam raste u dvorištu. Za nanu, koju ljudi kuvaju i piju kao čaj, znali su stari Grci i Rimljani. Pomislite samo na sveže ubranu nanu i na taj divni opijajući ukus mente. Odmah nekako pamet odluta na poslasticu kao što su bombone od mente ili možda više volite čokoladu sa mentom. Zanimljivo je da se nana ubraja u začine, što bi značilo da bi trebalo da može da se priprema kao salata ili da se stavlja kao dodatak u jelo, kao što koristimo peršun i celer.

Listove nane treba brati dok su mladi jer tada sadrže najviši procenat eteričnih ulja, koja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Pitoma nana ima jači miris od divlje i sadrži veće količine mentola, lekovite materije koja blagotvorno deluje na probavu.

Nana je čuvena po svom spazmolitičkom dejstvu, tj. po sposobnosti da opušta glatke mišiće. Nana deluje na regulaciju varenja, stimuliše lučenje žuči, sekreciju želudačnih sokova, smanjuje stomačnu napetost. Etarsko ulje deluje antimikrobno (za suzbijanje infekcija), antivirotski, antifungicidno, spazmolitički na sistem za varenje i rashlađujuće, pa se koristi spolja za smanjenje bolova. Takođe, ulje se primenjuje i za inhalacije. Istraživanjima je potvrđeno antibakterijsko i antivirusno dejstvo etarskog ulja mente, a mentol deluje i protiv nekih vrsta gljivica.

Na čaj zaboravite ako patite od čira na želucu jer nadražuje sluzokožu i uzrokuje povećanje kiselosti želudačnog soka. Iako se čaj od nane često koristi za lečenje prehlada i opuštanje mišića, mentol iz nane može da bude previše jak za nadraženu sluzokožu. U svakom slučaju, šolja čaja od nane pomaže u varenju masne hrane, pojačava apetit, ublažava menstrualne bolove i mučninu. Kao sredstvo za spoljnu upotrebu, ulje mente ili njena tinktura mogu se primenjivati za lečenje glavobolje i napetosti.

Čaj od nane za oslobađanje od gasova i smirivanje stomaka: 1-2 kašičice osušenih listova nane preliti sa 250 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Kod zapušenih disajnih puteva, pijte 3 do 4 šolje čaja na dan. Čaj se koristi i za inhaliranje radi ublažavanja simptoma prehlade, a u njega možemo da dodamo i kap eteričnog ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply