U slučaju glavobolje, reume ili bolova u mišićima, umesto medikamenata fitoterapeuti preporučuju kamilku, nanu, arniku i vrbu.

Izuzetno neprijatna tegoba,pa ne čudi što su analgetici verovatno najprodavaniji medikamenti. Međutim, ne treba ih koristiti često, jer nisu bezazleni. Pored medikamenata, za ublažavanje bola koriste se prirodni lekovi – čajevi i oblozi od biljaka koje ublažavaju bolove i ubrzavaju ozdravljenje, a u tu grupu spadaju kamilica, arnika, nana, kantarion, vrba i čili papričica.

Kamilica

Ona je najefikasnija biljka u borbi s bolovima. Osušen cvet kamilice, pretvoren u prah i pomešan sa žutim šećerom, odličan je prirodni analgetik. Ova biljka je najdelotvornija u slučaju migrene, glavobolje i zubobolje. Čajnu kašičicu mlevenih suvih cvetova kamilice pomešajte s kašičicom šećera i uzimajte tri-četiri puta dnevno s malo tople vode.

Arnika

Lekoviti preparati na bazi arnike koriste se samo za sppljašnju upotrebu, jer njihovo unošenje u organizam može biti štetno po zdravlje. Kao oblog koristi se za ublažavanje bolova u mišićima i tetivama, ali i onih koji nastaju usled
nagnječenja i udaraca. Kašičicu do dve arnike prelijte s dva decilitra vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Ovako pripremljen čaj upotrebljavajte kao oblog.

Vrba

Vrbina kora sadrži materije koje ublažavaju bolove, a kupke s čajem napravljenim od ove biljke pomažu u slučaju reume i gihta. Kašičicu kore prelijte s dva decilitra hladne vode i kuvajte do ključanja. Ostavite da odstoji pet minuta, procedite i koristite za kupke i obloge. Biljna mešavina protiv reumatskih bolova priprema se od jednakih delova vrbine kore i listova breze. Ovaj čaj treba piti triput dnevno.

Kantarion

Čaj od kantariona ublažava bolove u prbbavnom traktu i one izazvane menstrualnim tegobama, dok se kantarionovo ulje upotrebljava za masažu u slučaju bolnih stanja izazvanih gihtom, reumom i iščašenjem. Kašičicu osušene biljke prelijte s dva decilitra vrele vode i ostavite da stoji poklopljeno pet minuta. Čaj se pije topao ujutro pre jela i uveče pre spavanja.

Nana

Nana se upotrebljava kao prijatno, blago i neškodljivo pomoćno sredstvo za ublažavanje bolova. Preporučuje se osobama koje pate od hroničnih bolova izazvanih artritisom, a deluje čak i u slučaju dugotrajnih bolnih stanja, kad je nervni sistem toliko osetljiv da i najblaži dodir izaziva bol.

Čili paprike

Jedno dansko istraživanje pokazalo je da se kapsaicin iz čili paprika može koristiti kao analgetik posle hirurške intervencije. Stručnjaci su upotrebili prečišćen oblik kapsaicina i ustanovili da ova supstanca ublažava postoperativni bol. Dr Eske Asvang tvrdi da osobe koje boluju od artritisa ili dermatitisa odavno protiv bolova koriste kreme s kapsaicinftm, a utvrđeno je i da su pacijenti koji su primili kapsaicin posle operacije slepog creva osećali znatno blaže bolove nego inače.

Recepti

Menstrualni bolovi

Pomešajte po 20 g majčine dušice, nane, hajdučke trave i kamilice, pa 3 kašike mešavine prelijte sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana, u gutljajima.

Uganuće

Pomešajte po četiri kašike cveta ljubičastog jorgovana i lista i cveta kantariona, pa prelijte sa šest decilitara ključale ljute komovice ili šljivovice. Ostavite poklopljeno dva sata, a nakon toga procedite i masirajte bolno mesto više puta dnevno. Posle masaže obrišite razblaženim vinskim sirćetom, uvijte u vunenu krpu i mirujte dva sata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply