Mladi prolećni izdanci zimzelenog drveća, koji se prepoznaju po svetlijoj boji, koriste se od davnina kao lek. U narodnoj medicini se najčešće upotrebljavaju u slučaju bolesti disajnih organa, reume ili da ojačaju tokom zime oslabljen imuni odgovor na infekcije. Koriste se tako što se nad prokuvanim iglicama inhalira, kuvaju čajevi, prave kupke, tinkture ili masti.

Smrča ili smreka

Zimzeleno drvo tanke tamnocrvene boje. Cetine su duge 2 do 2,5 cm i debele 2 do 3 mm. Cveta tokom aprila i maja šišarkama koje su u početku zelene a posle oploženja se savijaju. Seme je sitno, sa krilcima i jajastog oblika. Mladi izdanci sadrže etarsko ulje, tanin, terpentin, minerale kalci-jum, fosfor i vitamin C.

Koristi se:
– da smiri kašalj
– protiv reumatizma
– kao blag diuretik

DA UMINE KAŠALJ
U 2 dl hladne vode sipajte 10 g osušenih iglica smreke i ostavite preko noći. Ujutro poklopite i stavite da se kuva dok ne proključan i nastavite još 10 minuta. Procedite i pijte 2 šolje dnevno zaslađeno medom.

Beli bor

Uspeva na krečnjačkom i peskovitom tlu u ravnicama i na brdima. Karakterističan je po raširenoj krošnji i crvenkastoj ispucaloj kori koja se ljuspa. Mlade četine su uvijene opnom da se ne smrzriu. Sadrži gorke materije, vitamin C, etarska ulja…

Koristi se:

– protiv reume
– za jači imunitet u slučaju disajnih tegoba

ZA REUMATIČARE
Sipajte 150 g borovih iglica u litar vrele kuvajte, procedite, sipajte u kadu ispunjenu vodom čija je temperatura do 35 C i potopite telo ili samo bolne delove 10 do 15 minuta.

NAPITAK ZA BOLJI IMUNITET
U toploj vodi dobro isperite 30 grama mladih borovih iglica, prelijte sa 2 dl vrele vode i kuvajte 20 minuta u poklopljenoj posudi. Sklonite sa ringle, sačekajte oko pola sata da se prohladi, procedite, dodajte med i pijte tokom dana.

Kleka

Zimzelen grm ili manje drvo koji uspeva na osunčanim šumskim brežuljcima, krčevinama i kamenitom tlu. Ima uske zašiljene iglice, po tri u pršljenu i jajaste zelene plodove koji, kad sazru, postaju okrugli i dobijaju tamnoljubicastu boju. Cvetovi su žuti, sitni i nalaze se u pazuhu listova. Osim bobice lekovite su i mlade iglice koje se beru od aprila do kraja juna, usitne i suše na promajnom mestu. Sadrže etarsko ulje, smolu, gorke materije, tanin…

Koristi se:
– kao kupka da pospeši cirkulaciju
– protiv reume i išijasa
– u slučaju začepljenog nosa

KUPKA
2 šake mladih iglica potopite u litar hladne vode i ostavite preko noći, ujutro kuvajte sat i po do dva, procedite, pa sipajte u toplu vodu za kupanje.

INHALACIJA
Sa 2 dl vrele vode prelijte 10 do 20 g iglica, poklopite, sačekajte desetak minuta, sklonite poklopac i udišite isparenje na nos u slučaju daje začepljen.

RAZLIKE
Iako smrča, jela i bor pripadaju istoj porodici (Pinaceae) razlikuju jer ne pripadaju istim rodovima. Smrča je iz roda Picea,jela je iz roda Abies, dok bor pripada rodu Pinus. Najlakše se razlikuju po tome što grane smrče “padaju” dok su one jele i bora uspravne. Kada je reč o iglicama smrčine su četvorougaone, jeline su pljosnate i imaju dve bele pruge sa donje strane dok su borove tanke i glatke i povezane u čuperke (do 8 u čuperku).

Obična jela

Uspeva na plodnim i humusom bogatom zemljištu. Kora mlade jele je siva i glatka kasnije puca i stvara velike ljuspe. List je pljosnata četina na licu tamnozelena a na naličju ima 2 paralelne pruge. Plod je šišarka u početku zelenkasta a kasnije tamno smeđa. Između ljuspi šišarke vire krilca semena. Mladi izdanci sadrže vitamin C, terpentin, etarsko ulje…

Koristi se:
– protiv prolećnog umora
– smiruje kašalj
– jača imuni odgovor
– protiv nesanice

TERA PROLEĆNI UMOR
Soljom vruće (ne vrele) vode prelijte 2 kašičice iseckanih mladih izdanaka jele, poklopite, sačekajte pet do desetak minuta, procedite, zasladite medom i pijte kad osetite umor.

Napomena: ovaj napitak je blagotvoran i u slučaju gripa i upornog kašlja.

DA SE LAKŠE UTONE U SAN Kašičicu iseckanih i ignječenih iglica jele prelijte sa 2,5 dl vrele vode, poklopite, sačekajte pet do deset minuta, zasladite medom i popijte toplo pre odlaska na počinak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply