Bor (Pinus svlvestris fam. Pinaceae)

Bor potiče iz planinskih područja Evrope i Azije i može da izraste do 30 metara. U planinskim delovima Škotske sadili su ih na grobovima ratnika i plemenskih voda, dok su Druidi palili velike vatre od borovog drveta da proslave smenu godišnjih doba i da prizovu sunce.
Od ovog zimzelenog drveta se upotrebljavaju šišarke, iglice i smola. Šišarke se beru u proleće, od njih se dobija esencijalno ulje, a mogu i da se suše. Iz iglica se, takode, cede esencijalna ulja za dezinfekciju, a od smole se dobija terpentinsko ulje specifičnog mirisa, koje se koristi za spravljenje melema i krema. Ovo ulje umiruje upalu sluzokože i odlično je sredstvo za inhalaciju pacijenata sa respiratornim problemima. Odlično je antiseptičko i diuretsko sredstvo.

Razlaze sluz u gornjim disajnim putevima, koriste ga kod hroničnog bronhitisa, kašlja i laringitisa, da smiri tegobe kod infekcija disajnih i mokraćnih puteva i u borbi protiv gljivice Candide albicans, uzročnika kandidijaze. Ako se terpentinsko ulje utrlja u kožu, podstiče cirkulaciju u perifernim krvnim sudovima, pri čemu se izbacuju štetne, a u tkivo dolaze hranljive materije.

Ulje borovih iglica se koristi za masažu i preporučuju ga kao pomoćno sredstvo u lečenju nazeba i groznice. Nekoliko kapi ulja u vreloj vodi smiruje bolove u sinusima i otpuši začepljen nos.

UPOTREBA

ORALNO KORISCENJE

Leči bronhitis i kašalj

– 20 g šišarki stavite uli vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte 4-5 šolja dnevno.

SPOLJNA UPOTREBA

Za lečenje laringitisa

– napravite infuzu kao za oralnu upotrebu i tom tečno-šću ispirajte usta i grlo 5 puta dnevno.

Za lečenje nazeba i groznice

– napravite infuzu kao za oralnu upotrebu i inhalirajte 3 -5 puta na dan.

Kupka

– platnenu kesicu sa 250 g osušenih borovih iglica potopite u kadu, a možete i da sipate 250 g borovih iglica u 2 l ključale vode, ostavite 20 minuta, procedite i sipajte u vodu za kupanje.

Protiv reumatskih bolova

– kreme, ili meleme, na bazi bora namažite na bolno mesto nekoliko puta na dan, ili prema uputstvu.

NAPOMENA Nije zabeleženo toksično, ili bilo kakvo neželjeno dejstvo bora, ali, ipak, nemojte da mažete preparate na bazi bora na kožu ako ste skloni alergijama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply