Bosiljak ( Ocimum basilicum fam. Lamiaceae ili Labiatae)

Bosiljak vodi poreklo iz Azije, ali se decenijama gaji širom Evrope kao začinska i lekovita. Latinski naziv potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski. Reč je o jednogodišnjoj biljki koja poraste do 40 cm. Karakteristično je da bosiljak ima četvrtastu stabljiku, mekane, dlakave i aromatične listove. Bosiljak ima cvetove koji su beli, tamnocrveni, a mogu da budu i šareni.

Od biljke se koriste listovi i cvetovi. Procvetale stabljike se beru kad se pojave prvi cvetovi (od leta do jeseni). Listovi i cvetovi se suše i izbeljuju pre nego što se koriste za infuze i esencije. Od svežeg cveća može da se pravi alkoholni ekstrakt, koji je sastavni deo melema za rane. Bosiljak sadrži do 7 ml esencijalnog ulja na 1 kg biljke, ali sastav ulja zavisi od područja na kojem se gaji.
Poznat je po tome što ublažava grčeve, naročito stomačne. Listovi bosiljka pospešuju varenje i poboljšavaju apetit, ali ih koriste i oni koji pate od gasova i nadutog stomaka.

UPOTREBA

ORALNO KORISCENJE

Za apetit, protiv gasova i nadutosti

4-6 g sušenih listova sipajte u 250 ml ključale vode, ostavite pokriveno 10 minuta, procedite i pijte 1 šolju nezaslađenog čaja dnevno.

Protiv hronične nadutosti

nedelju dana pijte 2-5 šolja dnevno između obroka, pauzirajte nedelju dana, pa počnite ponovo.

Protiv upale grla

Esencija

– kuvajte 2 kašičice sušenih listova u 250 ml vode 10-15 minuta u poklopljenoj posudi, procedite, ostavite da se ohladi i ispirajte grlo 2-3 puta dnevno.

SPOLJNA UPOTREBA

Za lečenje rana i posekotina

Namažite povredenu kožu 2-3 puta tokom dana.

NAPOMENA! Bosiljak se ne daje bebama i deci, dok bi trudnice i dojilje trebalo da izbegavaju veće količine ove biljke. Ako koristite bosiljak kao lek, potrudite sa da pravite vremenske pauze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply