Unarodnoj medicini, cerova kora potopljena u vinu koristi se kao lek od pljuskavice, njegov žir kod srdobolje, a voda protiv vatre. Izreka čak kaže da leči sve, ako ga lepo zamoliš! Za razliku od drugih vrsta hrasta, ima ispucalu koru, pa se u narodu odomaćio i izraz „ruke ispucale kao cerova kora”.

Upotrebi cera u tradicionalnoj medicini:

Jedna vrsta ose na cerovim granama pravi leglo koje vremenom poprima oblik šišarki, i koristi se za lečenje ženskih bolesti, za zaustavljanje krvarenja i kod odliva:
prvo se stucaju u prah, pa se 1 kašičica stavi u 2 dl hladne vode i zagreva do vrenja, kuva još 3 minuta, a potom ostavi 1/2 sata, procedi i pije po malo 2 x dnevno

Žir cera koristio se često u ishrani, posebno tokom teških ratnih i poratnih godina. Pravilo se brašno i ukusan hleb. Pošto kora žira sadrži gorke materije, peče se na 150 stepeni dok ne otpadne, ili se prokuva u dve vode.
Pravi se i kafa od žira:peče se dok opna ne otpadane, a potom se još malo dopeče i stuca u fini prah (l kašičica dovoljna je za 1 solju kafe: stavite prah u hladnu vodu, a kada počne da vri, dodajte i šećer i dokuvajte kratko)
Pije se i sa mlekom…

Mladi listovi mogu i da se jedu.Od njih se pravi izuzetno ukusan i zdrav čaj za čišćenje organizma, posebno za one koji su bili izloženi radijaciji, a listovi su dobri i za metabolizam.

Na dnu stabla cerovog drveta vremenom nastaje oštećenje, rupa u kojoj se sakuplja kišnica,koja se u narodnoj medicini koristi kod raznih vrsta ekcema i za negu kože. Tekućina uzeta iz isečenog cera koristi se za spravljanje dnevnih krema za negu lica i ispucalih peta.

Protiv kandide

– 25 g cerove kore
– 25 g orahovog lista
– 25 g majčine dušice
– 25 g bosiljka
U 600 ml ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustite da vri 10-tak sekundi, skloniti sa vatre i ostavite 30 minuta, pa procediti i piti 3 x dnevno po 1 solju.

Čaj protiv dijareje

– 25 g cerove kore
– 25 g potočnjaka
– 25 g podubica
– 25 g vranilove trave
U 600 ml ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustite da vri 10-tak sekundi, skloniti sa vatre i ostavite 30 minuta, pa procediti i piti 3 x dnevno po 1 solju.

Žensko ispiranje

(kod ranica na grliću materice, cisti na jajnicima, upale i za redovnu higijenu)

– 25 g cerove kore
– 25 g rastavića
– 25 g žalfije
– 25 g orahovog lista
U 1/2 l ključale vode staviti 2 pune kašike čajne mešavine, pustiti da vri 5 minuta i ostaviti 30, pa procediti i koristiti preventivno za ispiranje lx mesečno.
Cerovu i hrastovu koru ne treba dodavati čajnim mešavinama za decu mladu od 10 godina.

Čaj za ozračene

– 25 g cerove kore
– 15 g Usta koprive
– 15 g izopa (miloduha)
– 15 g rastavića
– 15 g zmijine trave (sikavica, pađelj)
– 15 g breze
U 600 ml ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustite da vri 10-tak sekundi, opet skloniti sa vatre i ostaviti 30 minuta, pa procediti i piti 3 x dnevno po 1 solju.

Za dezinfekciju grla

Sipajte 1 kašičicu isitnjenog mladog cerovog lišća u 2 dcl ključale vode i ostavite 1/2 sata

Ranice na materici, ciste i miomi

– 15 g rastavića
– 25 g cerove kore 15 g kičice 15 g vranilove trave 15 g dobričice 15 g petrovca

U 600 ml ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustite da vri 10-tak sekundi, skloniti sa vatre i ostaviti 30 minuta, pa procediti i piti 3 x dnevno po 1 solju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply