Svako ko je ijednom imao problem sa radom sistema za varenje zna koliko je važno da probava funkcioniše dobro, te zato i ne čudi što se sve češće ljudi odlučuju da pronađu najbolji čaj za probavu, kako bi regulisali rad želuca, creva ili žuči, te otklonili zatvor stolice, smanjili nadutost i gasove. Jednom rečju, oslobodili se svih onih neprijatnosti koje loša probava nosi sa sobom.

Srećom, te nam je Priroda podarila mnoštvo lekovitih biljaka od kojih se spravljaju čajevi za probavu, ali je svakako neophodno pre početka njihovog korišćenja dobro se raspitati i o pozitivinim i negativnim efektima koje oni mogu da imaju na vaš organizam.

caj za probavu

Lekovito bilje i čajevi za probavu

Ako vas zanima koje lekovito bilje i čajevi za probavu su najbolji, onda je svakako dobro da se najpre posavetujete sa stručnom osobom, jer kombinacija biljaka umnogome zavisi od problema koji vas primarno muči.

U principu, opšte je poznato da lekovito bilje i čajevi za probavu uspešno regulišu različite probleme sa varenjem, poput recimo gorušice, gasova, nadutosti, te pojavu težine u želucu nakon unošenja pojedinih namirnica i slične tegobe. Upravo iz tog razloga je dobro da najpre ustanovite koje od navedenih smetnji vas muče, te da prema tome i kombinujete lekovite biljke.

Koji je čaj dobar za probavu

Najčuveniji je sigurno čaj od nane, a odmah za njim i čaj od kamilice. Zatim treba pomenuti čaj od maslačka, kleke, lavande i ruzmarina, a i hajdučka trava ima odlično dejstvo na regulisanje probave.

Čaj od nane je najbolji za podsticanje rada žuči, dok su čajevi od kamilice i maslačka odlično prirodno sredstvo za umirivanje uznemirenosti želuca, a imaju i ne tako izraženo laksativno dejstvo, mada čaj od kamilice ispoljava svoje dejstvo i na regulisanje zatvora stolice.

Sa druge strane, za smirivanje nadutosti i gasova valja koristiti čaj za regulaciju probave od ruzmarina, kleke i komorača, a dobro je poznato i da kim utiče vrlo povoljno na izbacivanje nagomilanih gasova.

Čaj za probavu u trudnoći

Kako se mnoge žene sreću sa problemom lošeg varenja, te zatvora stolice i gasova u ovom periodu, vrlo je važno i da znaju koji se to čaj za probavu u trudnoći preporučuje. Mada, mnogi stručnjaci za regulisanje probave u ovom periodu ni ne preporučuju korišćenje čajeva, već isključivo promenu životnih navika, te povećan unos biljnih vlakana.

Ukoliko ipak želite da konzumirate neki čaj za probavu u trudnoći morate biti naročito obazrivi i u svakom slučaju je neophodno da potražite najpre savet stručnjaka za lečenje biljem, ali i savet stručnjaka koji vam vodi trudnoću, uzevši u obzir da postoje mnoge lekovite biljke koje se ni u kom slučaju ne smeju koristiti u periodu trudnoće i dojenja.

Čaj za probavu beba

Uzevši u obzir da je tema probave vrlo osetljiva kod osoba svih životnih dobi, a posebno kod najmlađih, savet je ne preduzimati apsolutno ništa na svoju ruku, čak i onda kada znate koji čaj za probavu beba treba da koristite.

U principu, kod beba koje se hrane majčinim mlekom opstipacija je vrlo česta pojava, te se preporučuje najpre potražiti savet lekara, jer kod beba stolica može da izostane određeni vremenski period, a da se to ne smatra lošom probavom.

U prodaji postoje različiti biljni čajevi koji su baš namenjeni regulisanju probave kod najmlađih, ali napominjemo još jednom da to ni u kom slučaju nije tema za šalu, te da se svakako treba prvo posavetovati sa pedijatrom, pa onda eventualno početi korišćenje nekog čaja za probavu beba.

Ono što mnoge mame preporučuju, ali i to treba uzeti sa dozom rezerve, jeste blagi čaj od kamilice, samo što ni u kom slučaju ne treba preterivati u količini, a posebno ne u jačini.

Čaj od sene za probavu

Kada se koristi čaj od sene za probavu, neophodno je najpre izvršiti konsultaciju sa lekarom, uzevši u obzir da ovo prirodno sredstvo može da ima i određena neželjena dejstva, ako se ne primenjuje na adekvatan način i u onim stanjima kada je to zaista potrebno.

Inače, čaj od sene za probavu se najpre koristi za regulisanje pražnjenja creva, te se smatra jednim od boljih prirodnih sredstava za otklanjanje zatvora. Takođe, dobro ga je koristiti i za izbacivanje gasova i grčeva u stomaku.

Ne treba zaboraviti ni to da je ovaj čaj apsolutno zabranjeno koristiti u periodu trudnoće i dojenja, kao i kod onih osoba koje imaju određene zdravstvene tegobe.

Čaj od đumbira za probavu

Ukoliko imate problema sa mučninom u želucu i uznemirenošću u predelu ovog organa, najbolje prirodno sredstvo koje vam može pomoći je čaj od đumbira za probavu.

U suštini, najbolje je da ga pripremite od svežeg korena đumbira.

Čaj za probavu od kamilice

Čaj za probavu od kamilice se možda, uz čaj od nane najčešće primenjuje za regulisanje probavnih smetnji.

Osim što utiče na regulaciju varenja, kamilica ima i blago laksativno dejstvo, te se preporučuje i za regulisanje stolice. Ovo je, ujedno možda i jedan od najbezbednijih čajeva koji možete da koristite za regulisanje probave, ali i pored toga ne bi trebalo da preterujete u količini.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply