Celulit je odavno proglašen jednim od najvećih neprijatelja ženske lepote. Skoro svaka žena ga ima, a s njim muku muče čak i sportistkinje. Kako da ga se resimo, koja krema i kakav tretman će nam pomoći da ga “oteramo” najčešća su pitanja čija rešenja tražimo pred početak letnje sezone i kupaćih kostima. Stručnjaci kažu da je voda napitak broj jedan u borbi protiv “pomorandžine kore”, ali je nauka dokazala da se pomoću pojedinih biljnih čajeva celulit najbolje pobeduje. Najefikasniji su peteljke trešanja, suručica (medunika) i beli jasen, a po učinku ne zaostaju ni listovi vinove loze. Zato zaboravite preskupe kreme, odlaske u salone na tretmane i sve one koji vam obećavaju da će vam za mnogo novaca pomoći da uklonite celulit. Sve to možete da pripremite sami, kod kuće, a evo i kako.

Peteljke trešanja efikasne protiv celulita

Oni sa viškom kilograma trebalo bi da iskoriste predstojeću sezonu trešanja pošto je ovo voće niskokalorično. Ali osim plodova za oslobađanje od celulita pomoći će i peteljke. Bogate su taninom, organskim kiselinama i mineralima. Čaj od peteljki trešanja od davnina se koristi za podsticanje lučenja mokraće, bolji rad organa za varenje i probavu, kao i za lečenje bolesti bubrega i mokraćne bešike.

RECEPT

– 30-50 g peteljki trešanja
– litar vode
– 1/2 kg trešanja

Peteljke prelijte hladnom vodom i sačekajte 12 sati. Kuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri pa prelijte preko celih plodova trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po čašu 5 puta dnevno.

Maslačak za celulit

Od aktivnih lekovitih supstanci sadrži gorke materije, kalijum, smole, etarska ulja, inulin, vitamin C i gvožde. Osim što pojačava lučenje žuči, maslačak deluje kao diuretik, pospešuje rad bubrega, čisti krv, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma i kožnih ekcema. Čaj od maslačka pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

RECEPT

– kašika usitnjenog suvog korena maslačka
– 200 ml vode

Koren maslačka prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri 2-3 minuta. Sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i čaj pijte nezasladen, nekoliko puta dnevno.
NAPOMENA: Pijte uvek sveže pripremljen čaj.

List vinove loze protiv celulita

Obiluje taninom, flavonidima (vitamin P), leukoantocijanom i bojenom materijom enozidom. Čaj od listova odavna se koristi za zaustavljanje krvarenja ali i poboljšanje cirkulacije. Upotrebljava se i za lečenje reumatskih tegoba i gihta. Preporučuje se za jačanje organizma, protiv gastritisa i hroničnog zatvora.

RECEPT
10 g lista vinove loze 5 g lista maslačka 5 g korena maslačka
U pola litra proključale vode do-dajte 3 kašike usitnjene mešavine i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Prohladen čaj procedite i popijte tokom dana u 3 doze posle jela.

Beli jasen skida celulit

Ubraja se u plemenite lišćarske vrste, a u lekovite svrhe koriste se list i kora (sa grana starih 2—3 godine). U listu ima flavonskog hete-rozida, tanina, gume, slobodne i vezane jabučne kiseline i etarskog ulja. U kori su gotovo isti sastojci, ali sa više tanina, fitosterola i ku-marinskih heterozida. Preparati od belog jasena koriste se kao diuretik, podstiču izlučivanje znoja i za olakšavanje reumatskih tegoba. Čaj od jasenovog lišća koristi se za lečenje artritisa, različitih ekcema i lišaja i blago pročišćava creva.

RECEPT

– 40 g listova jasena
– litar vode
Listove jasena usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i pijte u toku dana umesto vode.

Suručica (Medunika)

Zućkastobeli ili ružičasti mirišljavi cvetovi imaju etarsko ulje, a cela biljka sadrži tanine, salicilni heterozid gaulterozid, fenolne heterozide i flavonide. Odličan je diuretik, pojačava lučenje znoja, oporavlja i ojačava organizam, utiče na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za lečenje zapeljenja kože i sluzokože. Upotrebljava se i protiv akutnog i hroničnog reumatizma kao i protiv gojaznosti (“topi”,celulit).

RECEPT

– 25 g suručice
– 1/2 l vode
Suručicu poparite proključalom vodom, poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procedite i popijte u 3 doze pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply