[icegram campaigns=”14335″]

Uobičajeno je da se lekovito bilje koristi bez prethodnog konsultovanja s lekarom.Ipak , bez obzira na prirodno poreklo, u trudnoći i tokom dojenja čajevi i lekovite biljke moguda da ispolje i neželjena dejstva…

Ako se zna da i lekovito bilje kao čaj, uprkos tome što su prirodnog porekla, može da ispolji neželjena dejstva , postavlja se pitanje koje čajeve trudnice i dojilje smeju da piju , koje ne .
Često se nailazi na oprečne informacije kada je reč o upotrebi čajeva tokom trudnoće. U monografijama Evropske medicinske agencije , kod lekovitih biljaka kod kojih upotreba nije izričito zabranjena tokom trudnoće i dojenja najčešće stoji sledeća izjava : “Usled nedostatka podataka o bezbednosti upotrebe, savetuje se oprez ( ili se ne preporučuje upotreba ) tokom perioda trudnoće i dojenja” , kao što redovno stoji i upozorenje o mogućim alergijama na lekovitu biljku. Ove čajeve je najbolje izbegavati, posebno u prva tri meseca trudnoće.

Koje čajeve trudnice smeju koristiti

U svakom slučaju , čajeve koji se često koriste, to su kamilica, nana, šipak, zeleni čaj, hibiskus, majčina dušica, šarplaninski čaj, matičnjak, trudnice i žene koje doje mogu koristiti u uobičajenim količinama – jednu do dve šolje dnevno. Ukoliko tokom trudnoće imaju određene zdravstvene probleme, u biljnim apotekama mogu naći čajne mešavine koje su bezbedne za upotrebu tokom trudnoće.

Koje čajeve trudnice ne bi trebale piti

Tokom Trudnoće i dojenja ne bi trebalo piti čajeve od žalfije, gaveza , peršuna ,kleke,iđirota,imele, uve , podbela , omana, anđelike, pelena, očajnice, ruse trave …

Za ublažavanje mučnine može da se koristi mešavina koja sadrži jednake količine lista matičnjaka, lista nane i cveta kamilice. Gotovo svi znaju da se čaj priprema tako što se kašika ove mešavine prelije šoljom od dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da stoji 10-15 minuta. Potom se procedi i pije tri puta dnevno po šolja sveže pripremljenog čaja.

Međutim, đumbir , koji se u današnje vreme često koristi, trudnice bi trebalo da izbegavaju ukoliko imaju kontrakcije i krvarenjemz materice, list nane – ako ih muči gorušica.

Ne preporučuje se ni upotreba etarskih ulja za masažu i inhalaciju jer mogu da dovedu do kontrakcija. Opšta je preporuka da se , pre upotrebe bilo kog proizvoda na bazi lekovitih biljaka, žene o njegovoj primeni tokom trudnoće i dojenja detaljno obaveste kod farmaceuta ili lekara .

I u pogledu laksativa trebalo bi biti posebno obazriv jer u trudnoći ne smeju da se koriste nadražajni laksansi kao što su kora krušine ( Frangulae korteks ) i list sene ( sennae folium ) jer mogu da izazovu kontrakcije .
Za ublažavanje tegoba kod blažih urinarnih infekcija nije dobro piti čaj koji sadrži list planike , odnosno uve ( UVAE ursi folium ) .Na našem tržištu postoji čajna mešavina namenjena trudnicama i deci koja može olakšati tegobe usled urinarnih infekcija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply