dzezva-solja-caj

U lečenju obolelih bubrega najviše uspeha ima mlad brezov list u obliku sitnog praška (3-4 puta dnevno po dečju kašiku) ili u obliku čaja: puna kašika isitnjenog brezovog lišća popari se sa dva decilitra ključale vode, doda na vrh noža sode bikarbone i pije nekoliko puta dnevno po jedna kašika. Lečenje traje duže, ali ipak u mnogim slučajevima pomogne.

Daje se s uspehom i drugo bilje, često smeše u kojimaje bilo pored breze još i medvedeg grožđa, bosiljka, rastavića, troskota i imele, ali je do sada bilo najviše uspeha sa čistim brezovim lišćem. U slučaju da bolesnik ima i visok pritisak, dobro je da jede beli luk i s vremena na vreme pije čaj od imele i rutvice.

Za lečenje upale mokraćnih puteva najčešće se upotrebljava čaj od lista medvedeg grožđa i sitnice, sa ili bez dodatka brezovog lišća.
U prometu se nalaze ovi čajevi: jednaki delovi lišća medvedeg grožđa, sitnice, cveta belog sleza i lista žalfije, ili: breza, medvede grožde, slatki koren i kukuruzna svila. Ponekad, u novije vreme, javlja se i ovaj čaj: peteljke od višanja, brezov list i koren od selena.

U slučaju otežanog mokrenja daju se čajevi koji se sastoje uglavnom od kukuruzne svile, maslačka, peteljki od višanja, semena od lubenice, zečjeg trna, anisa, peršuna, klekinja, kore bele topole, korena site i odoljena. Kod nas se u narodu često upotrebljava venja ili klekinje i pošto se ne zna doza (količina), često se uzme previše, zbog čega se bolest pogorša i bolesnik počne da mokri krv. Zbog toga pri upotrebi ovih lekova (osobito venje) treba biti vrlo oprezan i uvek se obratiti lekaru.
Za znojenje se upotrebljava poveća količina što toplijeg čaja od cveta zove, lipe i kamilice, ređe od bagrema i morača. Koristi se daninoć, pomoćnica, razvodnik, kleka, dimnjača, dobričica, vranilovka, nana, repušina, sapunjača, šimšir, majoran i drugo.

Protiv znojenja upotrebljava se čaj od žalfije: dve kašike zdrobljenog lista na dva decilitra ključale vode.
Sa manje uspeha daju se još i očajnica, miloduh, orahove ljuske i beli luk.

Protiv šećerne bolesti, sa malo uspeha upotrebljavaju se list koprive i borovnice, mahune od pasulja, dobričica, list breze, list maslačka i neko drugo bilje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply