dzezva-solja-caj

Ekceme narod leči kupanjem u vodi u kojoj je po nekoliko sati kuvana hrastova ili cerova kora, lišće od žešljike, list i ljuske od oraha, hajdučica i drugo oporo bilje.
Protiv čireva (micina) jede se kvasac ili se od kvasca načini ovaj lek: četiri kašike kukuruznog brašna, isto toliko šećera i kvasca, razmuti se u litar vode, poklopi i drži preko noći u toploj sobi da što pre prevri. Sutradan se prevrela tečnost odlije i pije umesto vode, a na ostatak u sudu ponovo se doda isto toliko kvasca i šećera, pa se kroz nekoliko sati ponovo pije. Tako, nekoliko dana dok se čirevi ne počnu sušiti (ovo je terapija vitaminom B).

Poznato je da je kamilica jedno od najboljih sredstava protiv raznih upala kože i sluzokoža, pa čak i za opekotine.

Može se upotrebiti jak čaj ili, još bolje, ulje koje se može na sledći način zgotoviti: 30 grama kamilice stavi se u čistu suvu teglu, doda 300 grama finog i svežeg ulja (ne sme biti staro ni užeglo), umota se u čiste krpe i stavi u lonac hladne vode, u koji se stavi slame da bi tegla pravo stajala. Tegla ne treba da ima suviše širok otvor da bi se mogla dobro i potpuno zatvoriti. Greje se nekoliko sati, ostavi da se prohladi, ocedi, iscedi i čuva u čistoj boci.
Na isti način pravi se i ulje od kantariona za lečenje posekotina, rana i uboja; ovo ulje postane crveno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply