dzezva-solja-caj

Za lakše iskašljavanje upotrebljava se sledeće bilje: beli i crni slez, podbel, slatki koren, iđirot, oman, jagorčevina, sapunjača, turčinak, pupoljci od jablana, topole i bora, slatka paprat, anis, morač, dunjino seme, bagremov i lipov cvet, ljubičica, daninoć, bršljan, kozlac, klekinje, zova, majoran, beli luk, islandski lišaj, plućnjak, bokvica, miloduh, nana, divizma.

Koren belog sleza upotrebljava se sam, a njegov list i cvet najčešće u smeši sa podbelom, bokvicom, zovom i drugim aromatičnim biljem. Ima više raznovrsnih smeša. Tako, na primer, prijatan je čaj od smeše jednakih delova morača i anisa; ili od cveta podbela, crnog i belog sleza; ili smeša od jednakih delo-va morača, nane, pupoljaka bora i topole i majorana (ili vranilovke). Često se u apotekama nalazi ova smeša: morač, plućnjak, bokvica i podbel.

-Za izbacivanje gustog šlajma (sluzi) dobar je čaj od dve kašike anisa i jagorčevine, po jedna i po kašika zove i podbela i jedna kašika korena ljubićice.
Sredstvo za ublažavanje kašlja sastoji se često od jednakih delova morača, islandskog lišaja i belog sleza, sa ili bez dodatka nešto ma-lo kamilice (titrice) i nane.
U ovoj grupi uglavnom su biljke koje sadrže mirisna (etarska) ulja i saponine (materije koje pene kao sapun).

Vrlo je prijatan cvetni čaj protiv kašlja: jednaki delovi cveta od belog i crnog sleza, rrandavilja, ruža, jagorčevine i ljubičice.

Svi ovi čajevi za iskašljavanje i stišavanje kašlja piju se zaslađeni, bolje medom nego šećerom, a najbolje planinskim medom iz borovih šuma: po jedna čajna šolja više puta dnevno.
Protiv velikog kašlja ima nekoliko biljnih lekova, koji se upotrebljavaju više za ublažavanje i stišavanje napada, nego za lečenje i izlečenje.
Farmaceutska industrija pravi razne sirupe (slatki lekovi) uglavnom i najčešće od timijana, lista pitomog kestena, rosulje i nekih drugih biljaka; lista dugoliste i širokoliste bokvice, zove… Evo nekoliko smeša:

Jednaki delovi timijana, majkine dušice, bokvice i zove, ili, timijan, bokvica, zova i rosulja.

Protiv napada astme nekima pomažu čajevi od ovih aromatičnih biljaka: lavande, ruzmarina, hajdučice/rutvice, kamilice i drugih.

U prometu su i ovi čajevi: jednaki delovi hajdučice, lista podbela, lista crnog sleza i cveta lavandule. Ili: dva dela rutvice i po četiri dela bedrinca i steže. Rede se nailazi na ovu smešu: jednaki delovi gorocveta i sase, ali se ovaj lek može dati samo na recept, jer su obe biljke otrovne.

-Neki se kade dimom lista omana, a drugima pomaže čaj od omanovog korena (oslobođeno omanovo etarsko ulje ublažava napade astme).

Za utišavanje astmatičnog kašlja upotrebljava se čaj od omana: jedna kašika sitno iseckanog korena popari se sa dva decilitra ključale vode, dobro zatvori da ne vetri i pije na dva sata po jedna kašika; sladi se medom (najbolje bagremovim).

Za zaustavljanje krvoliptanja iz nosa načini se ovaj čaj: dve kašike sitno iseckane kore mladog hrasta (glatka kora sa letorasta) i četiri kašike korena trave od srdobolje kuva se oko dva sata, ohladi, procedi i u to se natopi čista vata, pa meće u nos.

Od nazeba je dobro oblagati se sveže samlevenim brašnom od slačice ali čim bolesnik oseti da ga peče, oblog odmah treba skinuti i to mesto koje je pocrvenelo namazati uljem ili mašću da se ne bi javili plikovi ili opekotine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply