pravljenje-caja-prirodnog

BOLESTI ORGANA ZA VARENJE

Za ispiranje usta, grgljanje i protiv promuklosti dobre su uglavnom biljke koje imaju sluzi, pre svega beli slez; on se može žvakati ili se, pošto se dva do tri sata drži u vodi, tom vodom ispiraju usta, a onda se voda popije.

Dobar je i sledeći čaj, pogotovo kod upale usne šupljine: po jednu kašiku kamilice, žalfije i lišća crnog sleza popariti sa pola litre vode, ostaviti jedan sat u poklopljenom čistom sudu, procediti i time ispirati usta i grgljati. U istu svrhu može se upotrebiti i koren sleza kao i sluzne biljke: laneno seme, dunjino seme, koren crnog gaveza, salep i drugo, a pirinač i zobna kaša mogu se prokuvati.
Slično deluju i opore biljke, tj. one koje sadrže štavske ili taninske materije: steža, trava od srdobolje, kopriva, podubica, hrastova kora i šišarke, bedrinac.

Često se uspešno upotrebljava ovaj čaj: po dve kašike kamilice(titrice), žalfije, lista od kupine i korena trave od srdobolje popari se ključalom vodom (pola litra), ostavi dva časa, odlije i tekućinom ispiraju usta.Ili se uzme po dve kašike kamilice, žalfije i dunjinog semena, prelije sa četvrt litra ključale vode i ostavi dva sata, potom odlije i tom tečnošću ispiraju se usta.
U većini slučajeva dovoljan je jak čaj kamilice sa dosta limunovog soka ili se posle kamilice jede nastrugana jabuka (najbolje samo opore i kisele – zukvare). Umesto jabuke može i dunja.

Kopitnjak izaziva povraćanje: 5 grama korena prelije se sa dva decilitra (200 grama – šolja za belu kafu) ključale vode, ostavi 2 časa, procedi i odjednom popije. U nekim sljučajevima potrebno je da bolesnik izbaci pokvarenu hranu ili otrov, pa se daju sredstva za povraćanje.

Protiv gađenja i povraćanja najčešće se daje čaj od matičnjaka: puna kašika lišća od matičnjaka prelije se decilitrom ključale vode,smesta poklopi i posle pola časa procedi, rashladi (ili ne) i pije po jedna kašika u nekoliko navrata. Ako gadJenje i povraćanje ne prestanu, načini se još jedna ili više ovakvih šolja čaja a može i čaj od smeše u kojoj ima dve kašike matičnjaka, jedna kašika pitome nane i jedna kašika kamilice; to se prelije sa pola litre ključale vode, poklopi i postupi kako je već rečeno.

Gorka sredstva za jačanje želuca i uopšte za jačanje i vraćanje izgubljenog apetita: to je mnogobrojno naše gorko bilje, medJu kojim ima i takvog koje je ne samo gorko, nego i mirisno, oporo ili sluzavo. Nesumnjivo da je jedno od najboljih sredstava naša lincura, koja se ceni svuda u svetu kao najbolja.
Ima više načina izrade prirodnih lekova od lincure, a najbolji su gorko vino i gorka rakija:

-200 grama lincure isecka se i zdrobi u grub prah, stavi u sud i prelije do grlića najboljom komovom rakijom ili najboljim starim crnim vinom, zapuši i drži desetak dana u sobi i za to vreme po nekoliko puta dnevno promućka. Posle toga odlije se i tiskanjem iscedi. Pije se tri puta dnevno na pola sata pre jela po jedna rakijska ili mala vinska čaša.

-Na isti način može se načiniti gorkovača od kičice, hajdučice, gorke deteline, kore od gorke pomorandže, hmelja (šišarice), pelena, podubice, traveive, iđirota i mnogih drugih gorkih biljaka.

-Izvesnim osobama pomaže čaj spravljen od ove smeše: po pola kafene kašike lincure, kičice, iđirota i kore od gorke pomorandže prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi, ostavi dva časa, procedi i pije tri puta dnevno pre jela po jedna kašika.
Gorke lekove za apetit ne treba sladiti. I piti ih samo pre jela!

Protiv nadimanja, gasova, smetnji u crevima i uopšte bolova u trbuhu deluje znatan broj aromatičnih biljaka među kojima prvo mesto zauzima naša kamilica ili titrica.
Naš narod često jede pasulj. To je namirnica koja se vrlo teško vari i izaziva nadimanje usled razvijanja gasova. Čaj od kamilice i pitome nane jedno je od najboljih sredstava da se to smanji i ublaži.
Osobe koje pate od hroničnih poremećaja organa za varenje takođe se hvale da im kamilica najviše pomaže.
Bebe koje često uvijaju grčevi i bolovi u trbuhu smire se i zaspe već posle nekoliko kašičica čaja od kamilice. U borbi protiv mraka i neznanja, protiv opasne upotrebe makovih čaura u nekim krajevima, najbolji način je dati svakoj majci kamilicu i pokazati joj kako da spravi čaj svojoj bebi. Kamilica može potpuno zameniti makove čaure, a što je najvažnije – nije otrovna.
Puna kašika titrice (kamilice) stavi se u čist sud i prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi oko jedan čas, a može i do dva i više časova ako se želi što jači, lekovitiji čaj. Nezaslađen čaj pije se pre a zaslađen posle obroka. Deci se stavlja manje titrice, prema uzrastu. I ovde, kao i u drugim slučajevima, bolje je zaslađivati medom nego šećerom, jer je i med lekovit.

-Ko ne može da podnese miris kamilice, može piti čaj od smeše jednakih delova kamilice, pitome nane i matičnjaka. Jedna kašika smeše prelije se sa dva decilitra ključale vode.Drugima pomaže smeša jednakih delova kamilice, pitome nane, matičnjaka, očajnice i majkine dušice.

Kim je opšte poznato sredstvo protiv nadimanja i gasova.

Daje se sam ili u smeši sa isto tako dobrim lekovima kao što su morač i anis; ponekad se toj smeši doda i korijandar. Pošto ovi plodovi imaju lekovite sastojke čvrsto zatvorene u unutrašnjosti tvrdih plodova, potrebno ih je pre upotrebe zdrobiti u avanu. Kad se preliju ključalom vodom treba ih ostaviti 2-3 sata u poklopljenom sudu.

-Pre jela pije se čaj od smeša jednakih delova kičice, očajnice, matičnjaka, nane i šišarica hmelja.

-Nekima pomaže smeša anisa, majkine dušice, rastavića i pelena.Čaj se pije pre jela.
Svi čajevi protiv stomačnih tegoba piju se tokom dana umesto vode, sve do prestanka tih tegoba.
Ovi gorki čajevi ne samo da smanjuju gasove, nego istovremeno vraćaju apetit i deluju kao lekovi zajačanje.
Hroničan katar organa za varenje mnogi su izlečili hajdučicom, travom-ivom, debelom kokom, petrovcem, kamilicom, nanom, orahovim listom, majkinom dušicom i nekim drugim gorkim, oporim i mirisnim travama.

-Najviše se upotrebljava mlad svež list hajdučice: listovi se između prstiju zgužvaju u loptice i to guta po nekoliko puta dnevno. Zimi se kuva čaj od osušenih listova ove biljke. Dobar je i cvet, ali je najbolji list.

-Mnogima su pomogle smeše jednakih delova hajdučice, vodopije, orahovog lista i majkine dušice. Ili ova: jednaki delovi hajdučice, kamilice, petrovca i kima.

Neki su se izlečili svakodnevnom upotrebom (umesto vode) vrlo jakog čaja od kamilice i hajdučice: četiri kašike kamilice i četiri kašike lista od hajdučice prelije se sa litar i po ključale vode, dobro poklopi i drži ukraj štednjaka da bude toplo, ali da ne vri, dva do tri časa, pa se to pije po ceo dan kad se ožedni. Nekima je pomoglo već posle desetak dana, a neki su morali produžiti po mesecdva dana.To su ponavljali ako se bolest vrati. Ko ne podnosi gorko, može da osladi čaj medom.

Protiv proliva
(diarea) pomažu biljke koje imaju štavskih (oporih, taninskih) sluzavih i pektinskih materija: oporo divlje i pitomo voće, trava od srdobolje, steža, srčenjak, hrastova kora, žir i šišarke, nana, matičnjak, kamilica; list od kupine, maline, ribizle, šumske jagode, ogrozda, ruže, žalfije, hrasta, cera, dunje, jabuke itd. Uspešno deluju kantarion, list i koren koprive, list i plod borovnice, list medvedeg grožđa,ljuska kora nara (šipka), vranilov-ka, razne vrste štavelja, petrovac, trava-iva, beli luk, zdravac, živa trava, pelud žešljike i kantariona, list crnog sleza, stucano dunjino seme i drugo.

Dojenčadi i deci protiv proliva uopšte preporučuje se smeša koja daje vrlo prijatan i dobar čaj: po dve kašike matičnjaka i pitome nane i tri kašike kamilice. Ako to ne bi pomoglo, toj smeši se doda jedna kašika prženog i samlevenog hrastovog žira, lista ili plodova borovnice ili hrastove kore.

Samlevene hrastove šišarke (negde ih zovu boboške), koren srčenjaka, trave od srdobolje i zdravca vrlo brzo zaustavljaju i jači proliv.

Trava od srdobolje i steža mogu otkloniti čak i krv u stolici.

Blago sluzavo sredstvo bio bi čaj od ove smeše: jednaki delovi zdrobljenog dunji nog semena, cveta od crnog i belog sleza i lista od podbela; tome se obično doda manje ili više titrice (kamilice).Čubar, sam ili zajedno sa nanom, matičnjakom i titricom, daje veoma dobru i efikasnu smešu.

-Energično sredstvo je čaj od smeše koja sadrži kašičicu zdrobljenog korena trave od srdobolje i dve kašičice kore od hrasta.
Svi ovi čajevi daju se u više navrata po jedna kašika kad su u pitanju deca ispod tri godine starosti.

Strugane jabuke (naročito opore) izvrsne su protiv proliva, osobito dečjih.
Protiv zatvora, za uredivanje stolice, ima veliki broj biljnih lekova. Neki deluju vrlo naglo, pouzdano, ali i izazivaju grčeve i bolove. Takve nećemo spominjati.

Dojenčadi i maloj deci pomaže čaj od kamilice, sa ili bez dodatka kima, morača ili anisa.

Nesumnjivo najefikasnije sredstvo je ricinusovo ulje. Međutim, ne treba se prevariti pa jesti ili gutati ricinusove semenke jer su veoma otrovne.

Kuvane suve šljive, naše narodno voće, spadaju u grupu najblažih i najprijatnijih sredstava za uređivanje stolice, pogotovo ako je zatvor postao hroničan (stalan). I kuvane smokve su prijatan lek.

Čaj od kore krušine ili žestike daje dobre rezultate, ali kora mora daje odležala bar godinu dana ili mora biti grejana 1-2 sata na 110 stepeni Celzijusovih. Oko 20 grama (jedna puna kašika) zdrobljene kore kuva se u
poklopljenom sudu jedan čas , u dva decilitra vode, dopuni isparena voda, ocedi, osladi i sve popije u roku od dva časa, uzimajući po jednu kašiku.
Često se ovoj kori dodaje još i kima, anisa, kamilice ili morača da bi se dobio blaži i prijatniji lek.
Protiv crevnih parazita (pantljičare i drugih) ima nekoliko lekova, ali njih treba upotrebljavati samo pod kontrolom lekara, jer su svi manjeviše nepouzdani, a sem toga mogu škoditi čovekovom zdravlju.

-Tako, na primer, rizom (korenovo zadebljanje) navale je naše najbolje sredstvo protiv pantljičare, ali nestručnom upotrebom čovek može od nje prolazno ili trajno da oslepi, pa i da umre. Zato, prilikom upotrebe lekova protiv crevnih parazita moramo biti oprezni.

-Manje uspešan lek je bundevino seme, ali zato nije opasno i može se upotrebljavati u većim dozama bez bojazni od trovanja: oljušti se jedan tanjir sirovih semenki tako da se dobije 60 do 100 grama (jedna pregršt) oljuštenog semena i to se odjednom pojede kao obrok, obično pomešano sa pekmezom od šljiva. Posle dva sata uzeti gorku so za čišćenje. To se ponovi još dva puta u razmaku od tri dana dok se glava pantljičare ne izbaci. (Može se uzeti i ricinusovo ulje za čišćenje).

-Protiv dečjih glista (crva) upotrebljava se, sem bundevinih semenki, još i beli luk, njegov sok, sirup ili tablete koje se prave u fabrikama lekova. Obari se jedna glavica belog luka (prethodno se očisti i isecka) u decilitru vode ili mleka i to upotrebi za jednu klizmu (klistir) protiv okruglih dečjih glista.

-Upotrebljava se i ovaj čaj: uzeti po 5 grama (1 kašika) cveta od vratića, cveta od buhača i titrice, semena bundeve i ploda od pasdrena i po dve kašike pelena i majkine dušice pa sve to pomešati. Od te smeše se uzmu dve kašike, skuva u četvrt litra vode i popije u roku od jednog časa. Posle dva sata uzeti kašiku gorke soli za čišćenje. Ovo se ponavlja nekoliko puta u razmaku od tri dana, izmedu svakog uzimanja.

-Kilogram mrkve se opere, očisti i na rende nastruže pa se pod pritiskom iscedi sok i popije odjednom. Posle 1-2 sata uzme se jedna ili dve kašike ricinusa za čišćenje. Istovremeno se za klistiranje skuva 100 grama belog luka u litri vode.

Čaj od čubra, vranilovke, timijana, bosiljka i majkine dušice takođe često daje dobre rezultate.
Kad god se uzima neki lek protiv crevnih parazita, dobro je jesti što više belog luka i mrkve (šargarepe).

-Naš nar (šipak, mogranj), koga ima na našem Primorju, izvrstan je lek protiv izvesnih crevnih parazita, ali se njegova kora može spravljati samo u apoteci i davati pod kontrolom lekara.

Za lečenje jetre i žučnih puteva ima nekoliko biljnih lekova
koji se upotrebljavaju sa manje ili više uspeha. Izgleda nam zasad da je od domaćeg lekovitog bilja najbolje rezultate dala pitoma nana. Zbog toga se javlja skoro u svim poznatim ili patentiranim domaćim i inostranim fabričkim lekovima. Lečenje traje duže, često po nekoliko meseci.

-Često se mora, mesec-dva, svaki dan piti jak čaj od nane: 200 grama lista od pitome crne nane stavi se u čast sud, popari sa 1,5 litara ključale vode, odmah dobro poklopi i ostavi oko dva do tri sata da bi ekstrakcija lekovitih sastojaka bila što potpunija. Može se piti zaslađena ili nezaslađena po ceo dan.

-Prave se čajevi od ovih smeša: jednaki delovi nane, matičnjaka, trave ive, podubice, kamilice i hajdučice, ili se, još bolje, uzme nane koliko ovih svih drugih zajedno. Ili se nani primeša pelena, petrovca, trave-ive, krušine, ruse, maslačka, smilja, morača i ženetrge, pa se od te smeše kuva čaj. Ovi čajevi su gorki i neprijatni, ali se moraju piti neslađeni, pre jela, najviše do jedne kafene šoljice.

-Još nekoliko smeša upotrebljava se u naučnoj medicini: nane, matičnjaka, ruse i krušine – jednaki delovi. Ili ova smeša: nane četiri dela, a po jedan deo pelena, smilja, hajdučice, morača i krušine.

-I ova smeša ima prilično uspe-ha: pitome nane, očajnice i trave ive – uzmu se jednaki delovi. Lek je veoma gorak, a treba ga piti bez šećera.

Bilje za jačanje: list i koren koprive, plod borovnice, petrovac, hajdučica, podubica, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, list i cvet, list i plod raznih vrsta ruža, list i plod kupine, maline, ribizle, ogrozda, dunje, jabuke, mušmule, kora divljeg kestena, troskot, suručica, očajnica, dren, drenjine, trnjine i drugo oporo voće i bilje. Ono se spravlja na razne načine, a najbolje ga je kiseliti desetak dana u starom crnom vinu. Pije se tri puta dnevno po jedna čašica na pola časa pre jela.

-Gorko i mirisno bilje za jačanje: kičica, lincura, gorka detelina, trava iva, podubica, hajdučica, pelen, cvet od suncokreta, kora od gorke pomorandže, iđirot, očajnica, odoljen, maslačak, hmelj i drugo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply