Težina u stomaku, nadutost, bolovi u želucu ili lenja creva, često imaju isti uzrok – preobilan, mastan i težak obrok! Čak i oni koji se pridržavaju pravilne ishrane, s vremena na vreme preopterete stomak, a prva pomoć može da se nade u bilju i svakodnevnim namirncama.

Kratko čišćenje brzo će dovesti organizam u prirodnu ravnotežu.

Crni luk

Ako se jede svež luk može nekome teško da padne na stomak, ali sitno iseckan i skuvan u mleku, odlično je sredstvo protiv grčeva u stomaku i bolova. Odličan je i kao prva pomoć za zaustavljanje krvarenja u želucu.

Borovnica

Sirup od ploda borovnice, sjajno je sredstvo za rešavanje svih problema varenja. Domaći sirup se priprema na sledeći način:
1 kg svežih borovnica
1 l vode
šećer
Bobice se kuvaju u vodi 15-20 minuta, doda se ista količina šećera i ukuva do gustine sirupa. Uzima se ujutro našte srca, kao i pred spavanje, po jedna kašika.

Lavanda

Čaj od lavande ima lagano podražavajuće delovanje na želudac, kojim poboljšava varenje, umanjuje nadimanje, umiruje grčeve u crevi-ma i materici, olakšava gasove. Zbog gorkih materija koje sadrži, olakšava rad jetre i slezine.
Čaj od lavande se priprema na sledeći način:
2-3 kašičice cveta lavande
2 šolje vode
Cvet se prelije ključalom vodom i ostavi 2-3 minuta poklopljeno, procedi i pije tokom dana u malim gutljajima.

Pšenični skrob

Pšenični škrob može da se pripremi kao čaj i tada jača i reguliše varenje, dijareju, povećava vitalnost, kako u akutnim slučajevima, ali i kada je reč o hroničnom problemu. Čaj se sprema tako što se kašičica skroba prelije šoljom ključale vode i dobro promeša.

Slačica

Seme gorčice (slačice) dobro je koristiti u ishrani, bilo kao prah ili kao senf, jer popravlja apetiti i pospešuje izlučivanje želudačnih sokova. Samo treba biti oprezan i ne preterivati, da ne bi izazvali još veće probleme s varenjem.

Šišarke hmelja

Šišarke hmelja imaju visok nivo gorkih materija, pa čaj spremljen od kašičice sušenih šišarki, prelivenih šoljom ključale vode, veoma povoljno deluje na apetit i jačanje želuca i creva. Pije se 1-2 šolje dnevno, najmanje sat pre jela. Naročito je efikasan kod nadutosti, proliva i grčeva.

Peršun

I ova začinska biljka u svakodnevnoj ishrani utiče na bolje varenje i pospešuje rad creva, smanjuje nadimanje. U supi je potrebno ukuvati nekoliko komadića korena peršuna. Od njega se može spravljati i čaj:
1-2 šolje ploda peršuna
šolja vode
Peršun se prelije ključalom vodom, procedi i pije.

Komorač i majčina dušica

U narodu je uobičajeno da se za grčeve u stomaku koriste komorač i majčina dušica:
1 kašiku komorača (Foeniculum officinale Mili) prokuvati u mleku 5-10 minuta i piti što toplije
lišće i cveće majčine dušice (Ttrvmus serpvllum L) koristi se za pripravljanje čaja, ali je korisno staviti ovu biljku u vodu za kupanje, jer i na taj način može da umiri grčeve.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply