Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Javlja se obično posle 35. godine života. U početku ne daje nikakve simptome, a kasnije se javlja bezbolan čvor u dojci ili pazuhu. Rizični faktori su nasledna mutacija tumorskog supresorskog gena BRCA 1 i BRCA 2 srodnici prvog reda s rakom dojke, posebno pre 40. godine života. Žene koje su već imale rak dojke, ako su grudi bile izložene radioterapiji pre 30. godine, grudi koje su građene od mnogo režnjića i manje masnog tkiva; žene koje su kasnije rodile, žene koje nikada nisu rađale ili su primale supstitucionalnu hormonsku terapiju dugo vremena; gojaznost u postmenopauzi; premalo fizičke aktivnosti i uzimanje alkohola.

Mazanje nevenovom mašću

Mazati delove na kojima se nalaze čvorići nekoliko puta dnevno, ali i noću. Najbolje je namazati čitavu dojku i preko toga staviti obloge od švedske grančice. Ostatak nevena posle pravljenja masti stavite na krpu, a zatim na grudi kao oblogu tokom celog dana i noći.

Obloge od preslice

Nabrati svezu poljsku preslicu i dobro istući da pusti sok. Zatim staviti na čistu lanenu krpu i oko dojke kao oblogu. Ako je preslica u suvom stanju, treba zagrejati i ovlažiti biljku iznad ključale vode. Dalje je postupak isti. Obloge treba držati cele noći, tokom dužeg vremena.

Čajna mešavina protiv raka dojke

Uzeti koprivu, hajdučku travu i neven, pomešati jednake delove. Puna kašičica mešavine tih biljaka stavi se u 1/4 litra vode. Pije se i do 2 litra dnevno. Čaju dva puta dnevno dodati i kašičicu švedske grančice pošolji.

RAK MATERICE I JAJNIKA

Rak ženskih polnih organa
vrlo je teško prepoznati u samom začetku. Prvi znak raka tela materice je krvarenje, rak grlića ne daje nikakve simptome, dok uznapredovali rak jajnika dovodi do osećaja punoće u trbuhu i otežanog disanja zbog pritiska na dijafragmu. Lako je zaključiti da je za rano otkrivanje i lečenje ovih opakih bolesti neophodno bar jednom godišnje otići na ginekološki pregled, posebno u menopauzi i postmenopauzi.

NARODNA MEDICINA NAM PREPORUČUJE:

Obloge od preslice

Obolela mesta namažite nevenovom mašću, a zatim stavite oblogu od sveže ili suve preslice. Svezu preslicu dobro istucite da pusti sok, stavite u lanenu krpu, a zatim kao oblogu. Suvu preslicu treba ugrejati i ovlažiti na pari, staviti u lanenu krpu, a zatim kao oblogu.

Sedeće kupke od hajdučke trave

Tri puta nedeljno primenjujte sedeće kupke od hajdučke trave. Paralelno s tim pijte navedene čajeve i stavljajte obloge od preslice, dodavši joj nekoliko kašika švedske grančice.

Čajna mešavina protiv raka materice i jajnika

300 g nevena i 300 g hajdučke trave pomešati i dnevno piti 8 do 9 šolja čaja od ove mešavine. Svakodnevno u čaj dodati 3 puta po 1 čajnu kašičicu švedske grančice.

Čajna mešavina II

Pomešati jednake delove koprive, hajdučke trave i nevena. Na 2 litra vode staviti 6 kašika ove mešavine i ostaviti 5 minuta. Ovu količinu čaja popiti tokom dana na gutljaje, dodavši tri puta po kašičicu švedske grančice.

Oblozi od švedske grančice

Namazati obolele delove nevenovom mašću, pa staviti oblogu od švedske grančice.

Ishrana

Preporučljivo je jesti crni hleb s me-kinjama, kisele jabuke, kiseli kupus i piti rasol od kiselog kupusa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply