dzezva-solja-caj

Kao lek za smirenje, protiv nervoze, neurostenije i histerije daje se, pre svega, koren odoljena. Oko 200 grama suvog korena sitno se isecka, stavi u teglu i prelije jednim litrom jake komovice, ostavi desetak dana i po nekoliko puta dnevno promeša; posle toga se ocedi i pije kad zatreba. Lek najviše troše žene slabih živaca.

Slično dejstvo imaju i beli luk, nana, matičnjak, majkina dušica i čubar, zatim hmelj, vranilovka, ruzmarin, selen, ren, slačica, anis, morač, mirođija, peršun, celer, bosiljak, salata, kamilica…

Prave se i ovi čajevi za smetnje u nervnom sistemu: pet kašika nane, dve kašike matičnjaka i kašika odoljena. ili: jednaki delovi odoljena, šišarica hmelja, nane, matičnjaka i lavandule. Bilo je dobrih uspeha sa ovom smešom: šest kašika matičnjaka, četiri ka-šike nane, tri kašike kamilice i po jedna kašika odoljena i hmelja.

Protiv nesanice najčešće se daje čaj od hmelja. Dve kašike šišarica preliju se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i posle jednog sata ocedi, medom osladi ipije.

Preporučuje se i ova večera: parče hleba premazano buterom i pekmezom od šipaka pojede se uz čaj skuvan od šišarica hmelja, nane i matičnjaka, a posle toga,neposredno pre spavanja, pojede sejabuka.

Za vreme rata, u nedostatku mnogih lekova, babice pa i neki lekari davali su protiv izostale menstruacije kamilicu, odoljen, nanu, matičnjak, rutvicu, celer i peršun.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply