covek-bol-prostata

Za one koji se uzdaju u prirodna,sredstva lečenja upale prostate, treba naglasiti da se prostatitisa treba rešiti pomoću iskusnog lekara , a sredstva od lekovitog bilja mogu da budu dopuna terapija.

U narodnoj medicini postoje proverena sredstva koja su blaga za organizam. To se pre svega odnosi na korišćenje toplih (40 stepeni preparata od lekovitog bilja. Najčešće se koriste sveži preparati od kamilice, cvet nevena, žalfije i lincure (često se u njih dodaje med, čim povećava učinak. Neven ima jako protivupalno dejstvo, žalfija deluje antiseptički i zaustavlja krvarenje dok kamilica deluje antiseptički, ublažava bolove i, kao i lincura, deluje sedativno (umirujuće).

Za pripremu preparata potrebno je 2 kašike biljke preliti sa 100 ml ključale vode i ostaviti da stoji 1 sat, pa zatim procediti.

Mikroklistiri od preparata se koriste pre spavanja po 50 ml tokom mesec dana. Treba znati da na pozitivan učinak toplih mikroklistira od ovih preparata u znatnoj meri utiče to što su topli, pa se postiže i termički učinak, a ne samo farmakodinamički.

Preparati i čajevi se koriste na klasičan način: piju se, ne koriste se samo za mikroklistire. U lečenju hroničnog prostatitisa-hronične upale prostate koristi se sledeće lekovito bilje:

LEKOVITO BILJE ZA LEČENJE UPALE PROSTATE

-Iđirot – ima protivupalno i antimikrobno delovanje. Napitak od rizoma (podanaka) idirota (10:200) koristi se po 50 ml 3-4 puta na dan.

Zimzelen, ravni – povećava tonus prostate i potenciju. Koristi se preparat s alkoholom (20:200) koji se uzima po 5 kapi, 2 puta dnevno tokom jedne nedelje. Prekoračenje doze je opasno.

Medveđa šapa (Heracleum sphondvlium) -čaj od 1 male kašike na čašu ključale vode. Koristi se 3 puta dnevno po 1 velika kašika. Na prostatu deluje tonizirajuće.

Rtanjski čaj – napitak s vodom: od 2 kašičice trave na 0,5 l ključale vode. Pije se tokom dana. Ima protivupalno dejstvo.

Čestoslavica – napitak s vodom -20 g na 0,5 l ključale vode. Pije se po pola čaše 3 puta na dan jedan sat pre jela. Na prostatu deluje protivupalno i tonizirajuće.

Višnja – čaj se priprema od jedne kašičice usitnjenih peteljki na 200 ml ključale vode. Koristi se po 1 velika kašika. U lečenju prostatitisa koristi se kao protivupalno sredstvo i za stabilizovanje membrane.

Kruščica – preparat s alkoholom(l:10).Koristi se po 20 kapi.
Na prostatu deluje protivupalno i tonizirajuće.

Iva trava (dubčac) – čaj od 4 kašičice usitnjene trave i 1 čaše ključale vode. Pije se po 1/4čaše puta na dan. Dobro deluje na potenciju.

Zavornjak obični (Consolida regalis) – piti čaj s vodom (20 g suve trave na 1 l ključale vode). Koristi se po pola čaše 3 puta na dan posle jela.

Neven – ima protivupalno dejstvo. Preparat se priprema s alkoholom, čiji se rastvor s vodom (1 kašičica preparata na čašu ključale vode) može koristiti za instilaciju (sipanje kap po kap, tj. ukapavanje leka).

-Solomonov pečat – povećava potenciju i ima protivupalno dejstvo. Koristi se u obliku uvarka od 15 g usitnjenih rizoma u 0,5 l vode. Uzima se po 1 kašičica dnevno. Ne preporučuje se prekoračenje navedene doze zbog toksičnosti biljke.

Leska, obična – uvarak od 1 kašike usitnjene kore u 0,5 l vode. Pije se u toku dana. U lečenju prostatitisa ima povoljan učinak.

Crni luk – deluje protiv skleroze, stimuliše potenciju i spermatogenezu. Napitak od jedne glavice na 200 ml tople vode koristi se po 50 ml 3 do 4 puta na dan.

Peršun – ima tonizirajuće delovanje na glatku muskulaturu prostate, podstiče rastvaranje kamenca i peska u mokraćnim putevima. Napitak od lišća peršuna (5:400) koristi se po 50 ml 4 puta na dan.

Lincura – deluje umirujuće i protiv bolova. Može da se koristi u obliku čaja s vodom od 1 kašičice usitnjene trave na 1 čašu ključale vode za mikroklistire pre spavanja.

Kamilica – smiruje bolove i upalu. Upotrebljava se u obliku toplih mikroklistira od 1 kašike suvih cvetova na 1 čašu ključale vode. Za mikroklistir takode može da se koristi rastvor 1 kašičice apotekarskog alkoholnog preparata od kamilice – romazulana u 100 ml tople vode.

Celer – podstiče potenciju. Koristi se po 100 ml preparata od lišća i stabljike (40:400) 4 puta na dan.

Zečji trn (Ononis spinosa) – koristi se protiv upale i ima drenažno delovanje na prostatu. Uzima se u obliku napitka od 1 kašičice suvog i usitnjenog lišća i cvetova na 1 čašu ključale vode. Pije se po 1/4 čaše 3 do 4 puta dnevno.

Crna topola – čaj od 3 velike kašike usitnjenih pupoljaka u 1 litru vruće vode stavlja se u posudu za sedeće kupke. Pupoljci topole imaju jako protivupalno dejstvo.

Bundeva – cink koji sadrže semenke bundeve povoljno deluje na prostatu. Koristi se po 20 do 30 semenki.

Hajdučka trava – daje tonus muskulaturi prostate. Koristi se u obliku napitka od 2 kašike suve usitnjene trave na 1 čašu ključale vode. Hladni naitak se pije u toku dana po 1/3 ča-še posle jela.

Poljska preslica (rastavić) – ima protivupalno dejstvo. Uzima se 3 puta na dan 1 sat posle jela po 1/3 čaše čaja koji se priprema od 3 kašike usitnjene suve trave u 200 ml vode.

Žalfija – deluje protivupalno i antiseptički. Koristi se u obliku toplih mikroklistira od preparata koji se priprema od 2 kašičice suve trave na 1 čašu ključale vode.

Čaj za upalu prostate
Pomešati po 2 supene kašike rusomače, lista breze i lista podbela i po jednu kašiku preslice i suvog korena vrtnog peršuna. Mešavinu kuvati u 1 l vode 5-10 minuta Ostaviti 1 sat da odstoji. Potom ocediti, zasladiti medom i piti ovaj čaj za upalu prostae preko dana umesto vode.

Čaj za prostatu
U 1/2l vode kuvati 30 g mlade kore divljeg kestena i 10 g smeđe ljuske ploda divljeg kestena. Ohlađeno procediti i piti 3 puta dnevno.

Čaj za hroničnu upalu prostate
Pomešati 100 g svežih listova celera i 50 g suvih listova celera, pa preliti 1l vruće vode. Ostaviti da stoji 2 sata. Piti 3 puta dnevno po jednu solju.

Kod hronične upale prostate uzimamo malu mlečiku, list belog sleza, hajdučku travu, koren koprive, šaku semenki bundeve i njeno ulje za ishranu (salate).

Kod akutne upale prostate koja je uzrokovana bakterijama (E. coli, Proteus, Klebsiella itd.) uzimamo malu mlečiku, kantarion i hajdučku travu.

Inače se za sve vrste tegoba s prosta-tom uzimaju semenke bundeve i bun-devino ulje, osim u slučajevima povi-šenih masnoća u krvi.

Čaj za lečenje upale prostate 1
Uzeti u jednakim delovima kukuruzne svile, preslice i list divlje kruške. Dve kašike mešavine preliti sa 3 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji 1 sat, pa ocediti, zasladiti medom i piti umesto vode.

Čaj za lečenje upale prostate 2
Napraviti mešavinu od po 5 kašika isitnjenog lista konoplje, oraha, vinove loze, kukuruzne svile, peršuna, kupine, nane i lista i cveta hajdučice. Jednu kašiku mešavine preliti sa 2 dl proključale vode. Kada se ohladi procediti i popiti svu količinu. Čaj za lečenje upale prostate se priprema i pije tri puta dnevno posle jela.

Čaj za lečenje upale prostate 3
Napraviti mešavinu od po 5 kašika isitnjenog lista peršuna, žalfije, kukuruzne svile i kupine. Kašiku mešavine preliti sa 2 dl proključale vode. Kada se ohladi procediti i popiti svu količinu.Ovaj čaj za prostatu se priprema i pije 3 puta dnevno pre jela.

Čaj za lečenje prostatitisa

U lečenju prostatitisa koristi se čaj od lincure: 15 g korena zalije se s 200 ml vode i pusti da ispari do pola količine. Uzimati po 30 kapi 3 puta na dan posle jela. Lečenje traje 2 do 3 nedelje, a nakon pauze od dve nedelje se ponavlja.

Popularna sredstva narodne medicine za lečenje upale prostate

Preparat od ovsa i brezovih pupoljaka pomeša se s preparatom od šipka. Pije se 1-2 puta na dan po pola čaše. Može se piti nakon uzimanja cvetnog praha i propolisa, čija je upotreba ko-risna u lečenju prostatitisa.

10 g kore i listova tuje prelije se s 500 ml ključale vode, zatim se kuva 2 minuta i ostavi da odstoji 10 minuta. U toku dana treba popiti svu količinu čaja, ali ne odjednom.

1 kašičica koprive se prelije čašom hladne vode i kuva 1 minut. Ostavi se da odstoji 10 minuta i zatim se procedi. Pije se po 1 čaša ujutro i uveče.

100 g korena solomonovog pečata, cveta kamilice, po 50 g listova masline, brusnice, borovnice, šumskih jagoda, crnih ribizli i kukuruzne svile – 1 kašičica te mešavine prelije se čašom ključale vode i ostavi da odstoji. Pije se topao čaj 2 puta na dan posle jela.Čaj je koristan i za jačanje imuniteta.

Pomešaju se jednaki delovi suvih listova breze ubranih u maju i suvog lišća mladog luka. Dve kašike te mešavine preliju se s pola litra ključale vode.Čaj se sipa u termos bocu i ostavi da stoji oko sat i po, a zatim se procedi. Pije se topao po pola čaše dva puta na dan.

Tri kašičice lekovite špargle preliju se s 300 ml ključale vode.Čaj se ostavi da ostoji 2 sata na toplom mestu, može i u termosu, a zatim se procedi i pije po pola čaše 3 puta dnevno pre jela. Korisno je piti i sok od špargle – po 1 čašu 1-2 puta na dan. Može se pomešati s drugim sokovima od povrća (od cvekle, šargarepe i krastavca).

NAPOMENA: lako vlada mišljenje da upotreba lekovitog bilja nije štetna, bez prethodne konsultaci je s lekarom ne treba samostalno primenjivati lečenje upale prostate lekovitim biljem. Naime, često se događa da lečenje travama bez konsultacije s lekarom dovede do toga da se tok bolesti zanemari, pa je dalja terapi ja znatno otežana.

Oblik lečenja se razlikuje kod pojedinih tipova upale prostate. Aki na upala prostate leči se antibioticima 7 do 14 dana i skoro sve akutne infekcije mogu da se izleče na ovaj način. Opšte mere su strogo mirovanje, analgetici i ishrana za održavanje mekane stolice, jer tvrda stolica izaziva jake bolove. Sedeće tople kupke pomažu u ublažavnju bolova. Ako se nakupio gnoj koji se nije izbacio kroz mokraći cev, može se odstraniti punkcijom iglom kroz debelo crevo. Ukoliko je nastala prepreka za oticanje mokraće, postavlja se kateter. Hronična upala prostate leči se dugotrajnom primenom antibiotika, obično 4 do 12 nedelja, i otprilike 60% pacijenata može ovako da se izleči. Pacijentima kod kojih ova terapija nije delovala može se propisati dugotrajna terapija niskim dozama antibiotika. Lekar primenjuje masažu prostate prstom da bi se odstranio gnojni sadržaj i eventualno smanjilo uvećanje prostate zbog prepreke oticanju mokraće.