lekovito bilje i mentalno zdravlje - uvodna slika

Lekovito bilje i mentalno zdravlje su vekovima deo alternativnih pristupa zaštiti zdravlja ljudi, naročito u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 80% svetske populacije, ili oko 4 milijarde ljudi, trenutno koristi biljne lekove za neke od svojih zdravstvenih problema.

Postoji više od 200 vrsta mentalnih bolesti. Simptomi poremećaja mentalnog zdravlja obično se poboljšavaju tretmanima u koje psihoterapeut, uz psihoterapiju i oficijelne lekove, uključi i alternativnu terapiju na bazi lekovitog bilja.

U ovom članku lekar i psihoterapeut dr Radivije Delić piše o tome koliko neke biljke mogu biti efikasne, korisne i bezbedne za mentalno zdravlje ljudi.

Lekovito bilje u službi mentalnog zdravlja

Od preko 100 studija u periodu od 20 godina 45% je pokazalo pozitivne rezultate biljnih lekova na simptome anksioznosti i depresije.

Šta su biljni lekovi?

Biljni lekovi su supstance koje potiču iz određenih delova lekovitih biljaka. U javnosti su poznati kao biljni preparati (kapsule, kapi, kreme), suplementi i biljni čajevi.

Koliko su biljni lekovi efikasni i bezbedni?

Postoji široko uverenje da su biljni lekovi sigurniji od oficijelnih lekova, odnosno da je manje verovatno da će oni izazvati neželjene efekte. Ali ovo nije baš tačno.

Biljni lekovi mogu izazvati neželjene reakcije organizma, naročito ako stupe u interakciju sa drugim lekovima koji se istovremeno koriste.

Važno: Svaki efikasan lek može da ima i neke štetne efekte. Dakle, i biljni lekovi, ili imaju neželjene efekte, ili nisu efikasni!

Preporuka: Nikada na svoju ruku ne koristite zajedno oficijelne i biljne lekove. Pre njihove upotrebe obavezno potražite savet od svog lekara ili farmaceuta.

Za razliku od oficijelnih lekova, većina biljnih lekova je:

 • zasnovano na dugoj tradiciji upotrebe, a ne na naučnim istraživanjima,
 • dostupno za kupovinu bez lekarskog recepta,
 • bez dovoljno pouzdanih dokaza da su efikasni u lečenju određenih obolenja.

Iako su biljni lekovi dostupni za kupovinu bez recepta, obavezno se moraju koristiti u skladu sa datim uputstvima. To je veoma važno znati, jer neki od njih mogu biti neprikladni za upotrebu u slučaju da:

 • imate druge zdravstvene probleme koji bi se mogli pogoršati,
 • dojite ili ste trudnica,
 • uzimate lekove sa kojima biljni lekovi mogu imati lošu interakciju,
 • alergični ste na bilo koji od sastojaka biljnog leka,
 • ne poštujete uputstva za upotrebu,
 • imate zakazanu operaciju sa anestezijom.

Preporuka: O svim nedoumicama  razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Lekovite biljke koje doprinosi mentalnom zdravlju

Kamilica (Matricaria chamomilla), carev cvet, bela rada

Smatra se da čaj od kamilice pomaže ljudima da se opuste i zaspu. Mnogi istraživači veruju da čaj od kamilice može da funkcioniše kao benzodiazepin.

Benzodiazepini su lekovi na recept koji mogu smanjiti anksioznost i izazvati san. Neka istraživanja sugerišu da se kamilica vezuje za benzodiazepinske receptore.

Šafran (Crocus sativus)

Šafran je korišćen u narodnoj medicini kao sedativ, ekspektorans i kao lek protiv astme. Istraživanja pokazuju da ovo lekovito bilje smanjuje simptome depresije. Osim što je antidepresiv, šafran smiruje centralni nervni sistem (CNS) i deluje protiv anksioznosti.

Bacopa (Bacopa monnieri), bakopa, brami

Bacopa u ajurvedskoj medicini važi kao „tonik za mozak”, jer ispoljava sledeće terapeutske osobine:

 • Može da poveća efekte neurotransmitera, kao što su serotonin, noradrenalin, dopamin i acetilholin (smiruju CNS i održavaju balans raspoloženja).
 • Koristi se za fokusiranje, jačanje energije, podsticanje otpornosti organizma na bolesti i normalizaciju funkcija organizma (kao adaptogen i antidepresiv).
 • Olakšava ljudima da pravilno reaguju na stresore iz okruženja.
 • Kao prirodni dodatak pomaže kod posttraumatskih stresnih poremećaja (PTSP).

Rhodiola (Rhodiola rosea L. Crassulaceae), rodiola, ružičasti žednjak

Rodiolu vezujemo uz oporavak uma i nervnih ćelija. Uz šafran ona je jedna od najpoznatijih neuroregeneratora među lekovitim biljkama. Istraživanja potvrđuju efikasnost rodiole kod stresa, anksioznosti, kao i za održavanje mentalnog zdravlja i fizičke izdržljivosti.

Smatra se da rodiola smanjuje hormon kortizol koji je povišen tokom stresa. Takođe, povoljno utiče na serotoninski i dopaminogerički sistem. Rodiola je vekovima deo tradicionalne medicine u kojoj se koristi za ublažavanje hroničnog zamora i depresije.

Kava Kava (Piper methysticum) – dodatak ishrani

Kava je poznata po svojim anksiolitičkim, antiepileptičkim, antidepresivnim, antipsihotičnim i sedativnim svojstvima.

Upotreba Kave može da ojača mentalno zdravlje ugroženo prisustvom depresije ili anksioznog stanja. Umirujući efekti čine je jednom od najefikasnijih biljaka za poboljšanje sna.

Kratkotrajna upotreba kave je posebno efikasna kod umerenih anksioznih poremećaja, pod uslovom da pacijent ne koristi alkohol i lekove koje metaboliše jetra.

Sladić (Glycyrrhiza glabra), slatki koren

Sladić spada u lekovito bilje koje sadrži korisne metabolite. Minerali koji se nalaze u sladiću podržavaju funkcije nadbubrežne žlezde, na koje stres može negativno uticati.

Ova lekovita biljka može umiriti stomak i ubrzati oporavak sluznice želuca. Istraživanja su pokazala važnost veza između mozga i creva za mentalno zdravlje.

Valerijana (lat. Valeriana officinalis), majčina trava, mačja trava

U prošlosti, preparat valeriane se koristio kao hipnotik, blagi sedativ i antidepresiv. Danas se prvenstveno koristi za lečenje nesanice.

Nekoliko kliničkih studija je pokazalo da valerijan skraćuje latentnu fazu ulaska u san i da poboljšava kvalilet sna.

Neželjena dejstva valerijane su retka. Ne preporučuje se trudnicama. Ne treba je koristiti ako se uzimaju barbiturati, benzodikazepin, alkohol i opijati. Korisnici valerijane treba da izbegavaju vožnju i rad na mašinama, jer usporava reakcije tela.

Kantarion (Biljka Svetog Jovana)

Kantarion se koristi u medicinske svrhe kao diuretik i melem za upale kože. Od 1939. godine ekstrakt kantariona se koristi za poboljšanje raspoloženja i za lečenje blažih oblika depresije i neurotičnih stanja.

Za razliku od nekih drugih antidepresiva, kantarion ne skraćuje REM fazu sna. Tako omogućava zdrav noćni odmor, a time i dobro raspoloženje.

Kantarion nije sedativ, već samo poboljšava kvalitet sna. Korisnici ovog preparata treba da izbegava jako sunce. Ne preporučuje se pacijentima koji su stariji od 50 godina, kao ni onima koji imaju dijagnozu manično-depresivnog poremećaja.

Ginkgo (lat. Ginkgo biloba), japanska lijeska

Ginkgo preparati se prave od osušenog lišća biljke koje je bogato flavinoidima koji imaju antioksidantno dejstvo. Pretpostavlja se da flavinoidi usporavaju opadanje broja receptora moždanih ćelija odgovornih za memoriju. Zato su korisni za ljude kojima je dijagnostikovana Alhajmerova demencija.

Druga korisna supstanca su ginkoglidi koji sprečavaju zgrušavanje trombocita. Delovanjem ginkgo ekstrakta na trombocite smanjuje se opasnost od pojave tromba u krvnim sudovima mozga, a time i rizik od razvoja vaskularne demencije.

Celer (Apium graveolens)

Celer je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu. Sadrži natrijumova jedinjenja koje deluju protiv raznih  patogena, enzime koji smiruju creva i biljne hormone koji normalizuju endokrini sistem.

Sok od celera može pomoći u borbi protiv mnogih zavisnosti (preteranog konzumiranja slatkiša, pušenja, nekontrolisanog uzimanja lekova, droge…), anksioznosti i depresije.

Zaključak

Lekovito bilje i biljni preparati su od davnina deo alternativnih pristupa zdravstvenoj zaštiti.

Međutum, njihova dejstava mogu neutralisati druge lekove ili izazvati neželjene efekte.

Komplementarna i alternativna medicina mogu da ponude prirodne lekove kao podršku drugim terapijama mentalnih bolesti kada ove ne pokazuju očekivani napredak.

Optimalan pristup u lečenju zdravstvenih tegoba podrazumeva usklađenu kombinaciju klasične i dokazane alternativne medicine pod kontrolom stručnog lica.

Odricanje od odgovornosti:

Podaci izneti u ovom članku “Lekovito bilje i mentalno zdravlje“ su isključivo informativnog karaktera. Supstance koje nam daje lekovito bilje ne smeju se uzimati neograničeno i bez kontrole. Pre bilo kakve upotrebe lekovitog bilja, biljnih lekova, suplemenata i preparata, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, terapeutom ili farmaceutom.

Više o komplementarnim i alternativnim terapijama, možete saznati ovde:
Complementary and alternative therapies