Pravilnom ishranom i korišćenjem prirodnih preparata na bazi lekovitog bilja mogu da se ublaže i otklone neki od problema koje sa sobom donosi anemija. Treba jesti namirnice sa dovoljno gvozda, kao što su kopriva, sveže voće, lisnato povrće, peršun, mahunarke,ili rotkvice. Kao hranu sa visokim sadržajem vitamina C, koji je odgovoran za resorpciju gvožđa u crevima, i namirnice koje sadrže fol-nu kiselinu i vitamin B12, koji su odgovorni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Odvar koprive

– 50 g mlado lišća koprive
– 1 l vode

Odvar za lečenje anemije priprema se na sledeći način. U litar hladne vode potopiti usitnjeno lišće koprive, zagrevati i pustiti da vri 15 minuta, ostaviti poklopljeno preko noći, pa sutradan procediti i piti umesto vode tokom tri meseca.

Rendana jabuka

Svako jutro na prazan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i kašičicom soka od bokvice ili drenjina.

Cvekla

Zbog izrazito crvene boje cvekla je u narodnoj medicini odu-vek bila cenjena kao odličan lek protiv malokrvnosti, ali je danas i naučno potvrđeno da ona sadrži elemente koji mogu da pomognu kod ublažavanja ove zdravstvene tegobe. Ona otklanja smetnje u krvotoku i reguliše krvni pritisak.

Sok od borovnice

– 1 kg borovnica
– 1700 g šećera
– 3 limuna
– 9 litara vode

Izgnječiti borovnice, posuti šećerom i limunom, ostaviti da ostoji 24 sata uz povremeno mešanje, a potom sipati vodu i kuvati 5-10 minuta, procediti i nasuti u flaše.

Čaj od koprive

Budući da kopriva sadrži najveći procenat gvozda, sasvim je jasno da je gotovo idealan lek za malokrvnost. Nećete pogrešiti i ako napravite čaj od koprivinog lista, osušenog i usitnjenog. Na jedan litar ključale vode, potrebno je 50 grama listova koprive, a čaj treba piti više puta dnevno bez šećera.

Sirup od bobica zove

Sirup od bobica zove, sa boravkom na višim nadmorskim visinama, za dva do tri meseca popravlja krvnu sliku, naravno uz adekvatnu ishranu.

Kupine i maline

U narodnim lekovima za anemi ju preporučuju se još: sveži plodovi kupine, maline, borovnice i ribizle, te čajevi i preparati od hajdučke trave, divlje ruže, petrovca, lincure, ive ili oskoruše.

Hrast

Stari travari decenijama su preporučivali malokrvnim i osobama sa simptomima anemije napitak od prženog žira hrasta, sličan kafi.

Šargarepa

Recimo 100 grama šargarepe svako jutro pre doručka, ili njen sok u kombinaciji sa sokom cvekle, crne rotkve, krastavca ili spanaća.

Morske alge

Alge su izuzetno bogate mineralima, vitaminima i proteinima, pa pomažu kod ublažavanja anemije. Najviše gvozda, kalcijuma, fosfora, joda, magnezijuma i natrijuma, a od vitamina A, B1, B12 i vitamin C.
Najpoznatije alge koje možete naći na našem tržištu su: kombu, vakame, arame, nori, hidjiki. Dobro se kombinuju sa svim vrstama integralnih žitarica i povrćem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply