Biljke koje se koriste u terapiji dijareje bogate su taninima, te su stoga oporog ukusa. Tanini su rastvorljivi u vodi, ali je potrebno izvesno vreme za njihovo kuvanje i taloženje. Iz ovog razloga, svi napici protiv dijareje pripremljeni od ovih biljaka moraju da se ostave da odstoje izvesno vreme zajedno sa biljkom.

Crna ribizla (Ribes nigrum)
Protiv dijareje, od koristi nam je sok od plodova crne ribizle. Može se pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ali je veoma važno da bude potpuno prirodan sok bez zaslađivača. Može se dodati jogurtu (ukoliko je uključen u ishranu) ili se jedna kašika sipa u čašu vode. Osim što je izuzetno bogata vitaminima, dobar je i astringent. Takođe se koriste i sokovi od kupine (Rubus fructicosus) i trnjine (Prunus espinosa).

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Njegova najvažnija uloga je u zaustavljanju dijareje kod beba, a dodaje se čaju u malim dozama. Ne samo da sadrži visok nivo tanina već i svojim dejstvom protiv grčeva creva ublažava bolove od kojih bebe često pate. Kao i kod prethodno navedenih čajeva, ruzmarin treba da ključa u vodi pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.

Vrbica (Lvthrum salicaria)
Postoje brojni preparati pripremljeni od korena vrbice, s obzirom na to da se ova biljka najčešće upotrebljava protiv dijareje.Može se pripremiti na identičan način kao i prethodno navedena biljka.

Petoprsta steža (Potentilla tormentila)
Koren ove biljke izuzetno je bogat taninima. Preporučuje se za upotrebu protiv dijareje kod odraslih osoba jer je njegov sadržaj veoma koncentrovan.Četiri kašičice korena natapaju se u litru vode tokom jednog sata, a zatim se tečnost ostavi da odstoji još jedan sat. Napitak se uzima tokom celog dana u dozi od otprilike 100 ml.

Kupina (Rubus fructicosus)
Listovi kupine deluju protiv dijareje na isti način kao i prethodno navedene biljke. Osim kupine, neki upotrebljavaju i listove japanske mušmule (Dryobotrys japonica) od koje se priprema čaj protiv dijareje veoma prijatne rozikaste boje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply