Osim lišajeva i ekcema, gljivične infekcije su najčešća „letnja” oboljenja kože. Ništa čudno jer razvoju ovih bolesti pogoduju tople i vlažne podloge kao što su ivice bazena, peškiri na kojima ležimo, kabine za presvlačenje… Ako se gljivična oboljenja ne leče, a naročito obolela stopala, mogu da se prošire na kožu glave i prouzrokuju stvaranje okruglih, crvenih i perutavih mesta, kao i na trbuh i izazovu svrab i oticanje.

Iako bi zbog nekih gljivičnih oboljenja obavezno trebalo da se obrati dermatologu, gljivice, lišajevi i ekcemi, često se uspešno lece i preparatima iz kućne biljne apoteke. Predlažemo vam nekoliko le-kovitih biljaka koje ublažavaju propratne tegobe, lece, ah i sprečavaju da ponovo obolimo od lišajeva, ekcema i gljivičnih oboljenja.

Poljski rastavić

Vlažne livade, močvare i ritovi su staništa preslice ili, kako je često nazivaju, rastavića. Liči na bor ili jelku dugih igličastih listića, dok mu je stabljika šuplja. Travari ga svrstavaju medu najlekovitije biljke, a od sličnih, ali otrovnih vrsta rastavića, razlikuje se po listićima okrenutim nagore. Stabljika se bere od juna do oktobra i sadrži kremenu, oksalnu i jabučnu kiselinu, saponin ekvizetonin, flavonske heterozide, vitamin C i pektin.

Koristi se:

– da zaceli rane protiv lišajeva
– za lečenje gljivičnih oboljenja

PROTIV LIŠAJEVA

– 30 g rastavića
– 30 g kantariona
– 30 g kamilice
– 10 g orahovog lišća

Mešavinu bilja poparite litrom proključale vode, poklopite i s vremena na vreme promešajte. Posle šest sati procedite, u tečnost potopite gazu, ocedite i stavite naobolelo mesto. Oblogu menjajte više puta dnevno.

Vučja stopa

Raste na vlažnim mestima kao korov i cveta od maja do kraja avgusta. Prepoznatljiva je po neprijatnom mirisu, ali je zbog lekovitosti poznata i kao „narodni jod”. Lekovite osobine imaju koren (rizom) i cvet (takozvana jabučica). Sadrži alkaloid aristolohin, tanine, etarsko ulje, skrob…

Koristi se:

– za lečenje rana i posekotina
– da zaleči čireve na koži
– protiv gljivičnih oboljenja

OTERAJTE GLJIVICE

– 100 g cveta vučje stope
– litar vode
Usitnjen cvet kuvajte 15 minuta u vodi, sklonite s vatre i poklopite. Posle šest sati procedite i čajem ispirajte obolelo mesto. U čaj možete i da natopite gazu ih platno i koristite kao obloge.

Pasdren

Do tri i po metra visok grm najčešće raste po planinskim bukovim šumama višim od 800 metara. Kora je spolja sivomrka, a iznutra žuta kao cimet. Sadrži antrahinon, malo sluzi, tanin i etarsko ulje. Plod je okrugla, skoro crna i sjajna bobica koja, osim antrahinona, sadrži antranol, flavon-ske heterozide, šećer, sluz i pektin.

Koristi se:

– za lečenje kožnih oboljenja, najčešće ekcema.

IZLEČITE EKCEME

– 40 g plodova pasdrena
– 20 g cvetova dan-i-noć
– 20 g lista gorke deteline
– 20 g plodova morača
U pola litra proključale vode sipajte tri kašike mešavine i kuvajte na tihoj vatri dva minuta. Sklonite s ringle, poklopite, posle dva sata procedite i pijte po čašu nezasladenog čaja ja pre jela.

Pelen

Raste kao korov na poljima, pored puteva, po zapuštenim i neobrađenim mestima, a naročito na suvim, sunčanim i kamenitim padinama. Lekoviti su listovi i vrhovi grančica sa cvastima. Sadrži etarsko ulje bogato azulenom i gorke, kristalne supstance apsintin i anapsintin.

Koristi se:

– protiv upala kože i sluzokože
– za lečenje gljivičnih oboljenja kože

ČAJ PROTIV GLJIVICA

– 20 g pelena
– 20 g bobica kleke
– 20 gbokvice
– 20 g orahovog lišća
– 20 g cvetova dan-i-noć
Sa pola litra proključale vode poparite tri kašike mešavine, poklopite i posle četiri sata procedite. Pijte po solju nezasladenog čaja pre jela.

Piskavica

Kao lekovitu biljku koristili su je stari Egipćani, a u našem narodu je zovu i grčko seme. Raste samoniklo na suvim proplancima krečnjačkih krajeva i ima jak, prepoznatljiv miris. Za lečenje se koristi samo seme iz mahune, koje je slično lanenom. Može da se skuva u kašu mada je samleveno delotvornije. Sadrži mnogo sluzi, fosfora, gvozda, kalijuma i proteina, kao i etarsko ulje, saponin, tanin, vitamin PP, fitin, fitosterol i kumarin.

Koristi se:

– za lečenje gljivičnih oboljenja, lišajeva i ekcema
– protiv čireva na koži

OBLOGE PROTIV LIŠAJEVA
– 70 g grčkog semena
– litar vode
Ključalom vodom poparite samleveno seme, poklopite i povremeno promešajte. Posle dva sata malo sluzaste kaše rasporedite po lanenoj tkanini, privijte na obolelo mesto i učvrstite zavojem. Obloge menjajte svaki drugi sat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply