[icegram campaigns=”14081″]

Etarska ulja u valerijani, hmelju, matičnjaku, limunu, lipi kantarionu bosiljku i majčinoj dušici umiruju uopšte, glog, imela i hajdučica su melem za srčane neuroze, a za stomačne kamilica, bokvica, bršljan, kopriva i nana. Izaberite…

Pod neurozama se podrazumevaju klasični znaci nervoze, napetosti, strahova (anksioznosti), depresije i fobija, ali i tegobe koje na prvi pogled ne liče na neuroze, nego na organski poremećaj. Najčešće je to ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, pojačan rad štitne žlezde, gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, glavobolja, nesanica…
Osim lekovima i psihoterapijom neuroza može da se preseče i akupunkturom, meditacijom, fitoterapijom ili pčelinjim proizvodima. Zadržaćemo se na prirodnim i neškodljivim – lečenju biljem.

Brojne su biljke čiji sastojci imaju umirujuće delovanje, deluju protiv nervoze i depresije a često utiču i na bolje raspoloženje. Delotvorne su i kada su neurotična stanja u pitanju. Kod nesanice etarskim uljem sa umirujućim dejstvom posebno se ističu valerijana, hmelj, matičnjak, limun, lipa, kantarion, bosiljak i majčina dušica. Glog, imela i hajdučica smiruju srčane neuroze, a za nervozu želuca koriste se kamilica, bokvica, bršljan, kopriva i nana. Hipertenzija na nervnoj bazi zahteva upotrebu gloginja, rusomače, lavande i turčinke. Klimakterične tegobe se ublažavaju žalfijom, imelom, preslicom, lavandom…

Lek za smirenje

1 kg peršuna (list i koren) dobro oprati, samleti, pomešati sa 1 kg meda i dobro izmešati. Tako pripremjenu smesu držati u frižideru, uzimati 6 puta na dan po 1 kašičicu, dobro sažvakati, “usisati” sok, pa sve progutati.

Protiv depresije

Izmiksati 1 manju cveklu, nekoliko šargarepa, 2-3 lista kupusa i nekoliko badema. Po potrebi razrediti i piti 3 puta dnevno.

Na isti način pomešati nekoliko šargarepa, manju bela repu, praziluk i badem.
Ili: mandarine, limun, badem, jabuka, šljiva, grožđe.

Protiv lupanja srca

Kašičicu suvog cveta gloga preliti sa 1 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Procediti i piti 2 puta dnevno zaslađeno medom.

15 gr gloginja staviti u 150 gr vode. Kuvati 5 minuta i uzimati 6 puta dnevno po 1 kašiku.

Uzeti 2 kašike sitno stucanog korena odoljena i preliti sa 4 dl hladne vode. Ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan kuvati 2-3 minuta u poklopljenom sudu. Kad se ohladi procediti, zasladiti medom i piti više puta tokom dana po 1 šolju . Ne treba popiti sve naiskap nego po nekoliko gutljaja.

Protiv nervoze

Na vrh noža prašak odoljena pomešati sa malo vode ili mleka i piti 3 puta dnevno. Doza mešavine ne bi trebalo da bude veća od 1/2 kafene kašičice.

Travarica lek za nervozu

Litarsku flašu napuniti listovima matičnjaka (ne zbijati!), sipati dobru domaću rakiju tako da flaša bude puna. Dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana. Procediti i piti po 1 čašicu kada je potrebno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply