Pojačano znojenje je normalno tokom letnjih meseci i da nema tog procesa lučenja i isparavanja znoja sa površine kože ne bismo imali normalnu telesnu temperaturu. Proključali bi.
Za neke ljude znojenje je, međutim, prava mora i izvor je brojnih problema. Pojačano lučenje znoja javlja se u pubertetu i, ako se postepeno ublažava u četvrtoj deceniji, onda se radi o bezopasnom poremećaju. Ali, zašto se toliko znojimo?

Razloga ima više, međutim, jedno od objašnjenja je u tome da se telesnih otrova prirodno oslobađamo preko creva, bubrega i pluća. Kada se u telu nagomilaju otrovi više nego što je normalno, a navedeni “izlazi” ne funkcionišu, onda organizam pokušava da ih izbaci znojenjem. Zato je u borbi protiv preteranog znojenja prvi zadatak,da pročistimo creva i ojačamo jetru. Priroda se pobrinula i za to.

Kada se u telu nagomilaju otrovi više nego što je normalno, a cereva, bubrezi i pluća ne mogu da ih izbace, organizam ih se rešava znojem.

Limun i maslinovo ulje

Svakog jutra na prazan stomak popijte kašiku maslinovog ulja pomešanu sa sokom od 1/2 limuna. Ova mešavina reguliše rad creva i onemogućava zatvor. Istovremeno pročišćava jetru i žuč. S obzirom da je reč o blagom leku, budite strpljivi i rezultati neće izostati.

Tri nedelje za jetru

10 gr cveta petrovca
10 gr lista gloga
10 gr slatkog korena
10 gr lista ružmarina
20 gr lista artičoke
20 gr krunica cveta mirisne lazarkinje
20 gr cvetnih krunica ivanskog cveća
20 gr korena maslačka
20 gr cveta nevena
4 supene kašike ove mešavine prelijte sa 4 velike čaše vode i stavite da proključa 3 minuta. U pokrivenoj posudi ostavite 15 minuta, procedite i popijte po 1 šoljicu pre ručka i večere. Preostali deo čaja čuvajte u frižideru i pijte narednih dana dok ne potrošite. Ovaj čaj uzimajte tri nedelje pauzirajte jednu, pa nastavite još tri.

Suve šljive i krušina

100 gr kore krušine suve šljive
U 3 dl vode sipajte 2 kafene kašike kore od krušine. Kada proključa ostavite da vri još 2 minuta i ostaviti poklopljeno još 10 minuta. Procedite čaj u staklenu posudu i u njega potopite desetak suvih šljiva. Ostavite da prenoći. Ujutro (na prazan stomak) pojedite šljive i čaj.

Lipa čisti bubrege

500 gr belog sloja ispod kore divlje lipe 8 supenih kašika belog sloja ispod kore divlje lipe prelijte sa 6 velikih čaša vode. Kad proključa ostavite da se kuva na manjoj temperaturi još 15 minuta. Ostavite da se prehladi, procedite i pijte 3 šolje dnevno. Lečenje traje tri nedelje.

Čaj i kupka

Izmešajte jednake količine žalfije, majčine dušice i miloduha. 4 supene kašike ove mešavine sipajte u 2 litra vode i pustite da proključa. Ostavite 15 minuta da se prohladi u poklopljenoj posudi i pijte tokom dana po želji. Čaj se može koristiti i kao kupka za ruke i naročito stopala.

Noge u orahovom listu

U 2 litra vode stavite 5 kašika dobro isitnjenog orahovog lišća i 5 kašika sitno istucane kore mladog hrasta. Kad proključa ostavite,da se kuva 10 minuta. U mlakoj tečnosti nekoliko puta ispirajte noge i pustite da se osuše bez brisanja. Postupak ponavljajte 10 večeri.

Orah i mekinje za ispiranje

2 pregršti orahovog lišća i isto toliko pšeničnih mekinja stavite u pamučnu kesu, dobro vežite i prelijte sa 3 litre vode. Kada proključa ostavite da vri 15 minuta, uspite u manju kadicu i dodajte toliko hladne vode da možete da potopite ruke i noge. Držite 15 minuta, pa onda isperite celo telo. To ponavljajte dve nedelje.

Hrast za stopala

4 pregršti hrastove kore stavite u pamučnu kesu, dobro vežite, pa stavite u veliku posudu sa 3 litre vode. Kada proključa ostavite da vri 15 minuta. Vrelu tečnost naspite u kadicu, rashladite hladnom vodom, pa ruke i stopala natopite po 20 minuta. Postupak ponavljajte 3 nedelje.

Žalfija u morskoj soli

U 2 litra pripremljenog čaja od žalfije, naspite 1 supenu kašiku morske soli. Ispirajte šake i stopala 10 minuta.

Skupe i bolne injekcije

Neki dermatolozi primanjuju botulinski otrov i za lečenje preteranog znojenja ruku i stopala. On sprečava nervne nadražaje koji podstiču znojenje. Posle dvonedeljnog tretmana znojenje se smanjuje za 60 %. Potrebno je primiti 10 injekcija. Terapija je bolna i prilično skupa.

Lekovita struja

Reč je o slaboj struji, a postupak je potpuno bezbolan i smanjuje znojenje, ali za kraći period. Zbog toga bi terapiju trebalo ponavljati u periodima godine kada je znojenje izraženo. Postupak se ne preporučuje trudnicama, niti osobama koje nose pejsmejker ili metalne implantate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply