Sakupljanje lekovitog bilja kao i njegovo gajenje za kućnu apoteku ima veliki medicinski, ekonomski i rekreativni značaj. Biljke mogu da se sakupljaju dosta rano, posebno posle ovako blage zime koja je ubrzala vegetaciju i učinila da travari već počnu da se pripremaju.

Treba birati samo zdrave i čiste biljke, koje štetočine nisu napale, a izbegavati hemijski zagađene livade, obale prljavih reka i bilje koje raste uz prometne ulice, puteve i industrijska postrojenja.

Lekovito bilje suši se na promaji i u hladovini. Direktno na suncu mogu da se suše samo korenje, semenje i plodovi. Bilje treba razvući u što tanjem sloju i prekriti belom hartijom, povremeno okretati da se ne bi oštetilo, zgužvalo, ili izgubilo boju, a najbolje mesto za čuvanje je čist tavan, ili prostorija sa limenim krovom.

Zalihe treba uglavnom praviti samo za jednu zimu, jer većina biljaka vremenom gubi lekovitost. Svaka godina je neiscrpan rezervoar novog bilja.

Lekoviti delovi se beru:
cvrtovi u cvatu
listovi pre i za vreme cvetanja
koren se vadi krajem proleća, ili u jesen
plodovi se beru u punoj zrelosti

PAKOVANJE
Osušeno bilje najčešće se pakuje u velike i male džakove od papira, kese od višestruke debele hartije, ili kartonske kutije. Ambalaža bi trebalo da sačuva drogu od nepogodnih uticaja sredine.

ROKOVI
Sušenje i čuvanje
Napravljene biljne preparate nemojte držati predugo, posebno ne u metalnim posudama, jer zbog oksidacije menjaju hemijska svojstva i dejstvo.

Dužina sušenja:

listovi i cvetovi 3-8 dana
mesnato korenje 14 dana

Temperature sušenja
35-40 stepeni C za aromatično bilje
do 50-60 stepeni C za ostalo lekovito bilje

Rok čuvanja
• cvet kamilice 2 godine
• koren lincure 5 godina
• koren belog sleza 2 godine
• plod borovnice 2 godine
• cvet zove 3 godine
• list koprive 2 godine
• cvet lipe 1 godina

RECEPTI

Čičkovo ulje (perut i opadanje kose)
1 šaku suvog čičkovog semena preliti sa malo 90 % alkohola i ostaviti da odstoji 14 dana, doliti pola litra maslinovog ulja i čuvati 4 nedelje na toplom, uz povremeno mućkanje, pa ulje čuvati u staklenoj flašici začepljenoj sa malo gaze.

Sok dobričice (jačanje imuniteta)
što više svežih i mladih dobričica dobro oprati i isitniti, a potom iscediti u sokovniku, pa piti svaki dan po pola čaše ovog soka, sa malo meda.

Glogov čaj (protiv bolesti srca)
u 500 ml vrele vode staviti 4 kašičice glogovog cveta i ostavi da odstoji 30 minuta, pa piti 1 solju 3 x na dan, zaslađeno medom.

Kupka od koprive (suženje krvnih suaova)
pregršt dobro opranih listova sveže koprive (koren i stabljika) potopiti u 5 litara hladne vode, sledećeg dana zagrejati do ključanja, prohladiti (ne vaditi koprivu) i topiti noge 20-tak minuta

Inhalacija od podbela (protiv bronhitisa)
1 kašiku cvetova i listova podabela preliti vrelom vodom i udisati paru ispod pamučne tkanine, ih peškira više puta na dan, naročito kod hroničnog bronhitisa i iznenadnih napada gušenja.

Ulje od kamilice
(protiv reume)
flašu napuniti do vrha svežim cvetovima kamilice i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem, dobro zatvoriti i ostaviti na suncu 14 dana, pa čuvati dalje u frižideru

Za svakoga ko krene u berbu veoma je važno da razlikuje lekovito bilje od običnog, ili ne daj bože štetnog i otrovnog, jer mnoge imaju čitav niz sličnih podvrsta, a kao lekovita koristi se samo jedna od njih. Baš zato treba sakupljati samo jednu vrstu lekovitog bilja. Istovremeno branje više vrsta, može da dovede do zabune.
Ne treba, takođe, na nekom terenu obrati svo lekovito bilje. Izvestan broj najlepših primeraka uvek se ostavlja za seme. Pošto to nije uvek tako, neke biljke su pred istrebljenjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply