Da biste imali “oko sokolovo” nije dovoljno samo da vam je to zapisano u genima. Mnogo zavisi i od toga kako se hranite i da li oči snabdevate antioksidantima neophodnim za bolji vid. Dokazano je, naime, da neke fitosupstance pomažu u lečenju bolesti oka i da značajno mogu da preduprede pojavu degenerativnih promena u njemu. Mnoge biljke deluju kao pravi melem za oči, a mi smo izabrali da vam predstavimo neke od njih.

Lekovito bilje za unutrašnju primenu

Preslica za beonjaču

Preslica (Eqisetum arvense) je jedan od najvećih prirodnih izvora silicijuma, minerala koji čuva beonjaču (vlaknasto tkivo sačinjeno pre svega od kolagena). Mineral silcijum je neophodan da se sačuva struktura beonjače, a u slučaju da se naruši, može da dođe do miopije, kratkovidosti, ih astigmatizma.
Koristi se kao infuzija, ili čaj (1-3 šolje dnevno), kao perlice (3-250 mg 3 x na dan), ekstrakt (20-30 kapi rastvorenih u 1 čaši vode 3 x dnevno).

Borovnica za mrežnjaču

Flavonoidi kojima borovnica (Vaccinium mvrtillus L.) duguje plavu boju, jačaju kapilare i krvne sudove u oku i obnavljaju pigment. Ovi mali plodovi služe da poboljšaju i izoštre vid, naročito noću, smanjuju rizik od katarakte kod dijabetičara i regulišu problem kratkovidosti.

Lan za očnu mrlju
Iz semenki lana (Linum usitatissimum) dobija se ulje koje sadrži alfalinolejsku kiselinu, preteču omega 3 masnih kiselina. Poslednjih godina sve je šira primena ovih kiselina i zahvaljujući tome utvrđeno je blagotvorno dejstvo koje imaju na nervne ćelije. Omega 3 kiseline savršeni su saveznici vida, jer su najveći broj ćelija u oku nervnog porekla (očna mrlja, očni živac), a i mozak je taj koji prepoznaje sve impulse i signale iz oka i pretvara ih u sliku.
Koriste se kao perlice lanenog ulja (2 uz ručak i 2 uz večeru).

Kako se pravi infuzija? neven, kamilica i vidac

1 kašiku osušene biljke potopite u 1 šolju ključale vode i ostavite da stoji 2-3 minuta, kad se malo prohladi pažljivo procedite kroz gazu ili filter papir i vodite računa da ne ostane ni najmanja čestica, pa tečnost koristite samo jedanput.Oko ispirajte 1-2 x dnevno.

Primena
zabacite glavu unazad, kapnite tečnost na slepoočnicu, pa će sama da ude u ugao oka (možete da koristite pipetu), a najbolje je da ovo radite ujutro
.uzmite tupfer, ili parče vate, natopite ga tečnošću za ispiranje, blago pritisnite da nekoliko kapi ude u oko i trepnite nekoliko puta da se razlije ćelom površinom
-držite par minuta natopljen tupfer na oku kao oblog

LEKOVITO BILJE ZA SPOLJNU UPOTREBU

Sunce, prašina, suv vazduh iz klima uređaja, iLI preterano naprezanje očiju mogu da izazovu svrab, peckanje, “suve oči”.., a da bismo izbegli ovakve probleme, postoje biljke koje mogu da budu od velike pomoći:

Vidac protiv konjuktivitisa

Prirodni koktel aktivnih supstanci koje pomažu da bolje vidimo ima vidac (Euphrasia ofncinalis). Ova biljka obiluje esencijalnim uljem sa antiseptičkim dejstvom, glikozidom sa antiupalnim svojstvima i taninom koji pomaže da se oko brže zaleči. Zbog toga čaj ove biljke pomaže u lečenju naduvenih kapaka, infekcije oka i simptoma konjuktivitisa izazvanog upalom, ih alergijom.

Neven leči svrab oka

Umirujuće delovanje na oči ima neven (Calendula officinalis), jer obiluje flavonoidima (ublažava upale i iritacije oka), kao i biljnom sluzi i karotinom (ubrzavaju zarastanja ožiljaka i obnavljanje epitela). Zahvaljujući tome čaj, ili infuzija od nevena može da ublaži simptome konjuktivitisa, iritacije oka, a naročito svrab.

Kamilica za naduvene oči

Kamilica (Matricaria chamomilla) obiluje esencijalnim uljem kome duguje protivupalno i antiseptičko delovanje. Zbog toga čaj od kamilice pomaže u slučaju konjuktivitisa, a posebno, kod otečenih kapaka.

Retki su alergični ijta ove biljke, pa ako spadatej^njih i dođe do iritacije oka, odmah prestanite. Imajte stalnO na umu da je reč samo o pomoćnom sredstvu i da nikako ne zanemarite terapiju koju je prepisao lekar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply