Niiko još nije naučno objasnio zašto u proleće vlasi iz kose češće opadaju nego obično, ali to neki objašnjavaju ostatkom genetskog koda po kojem u prelaznom periodu godine svi sisati menjaju dlaku. Pored toga naši hormoni su od marta do maja pod uticajem duže dnevne svetlosti, što pospešuje opadanje kose. Zbog toga nemojte da se brinete ako posle jutarnjeg češljanja na četki bude pedesetak vlasi jer je reč i o prirodnoj smeni vlasi. Njihov rok upotrebe je tri godine i sasvim je noramalno da se svakodnevno izgubi 50-80 vlasi i da umesto njih počnu da rastu nove.

Ali kako da se spasu vlasi koie ošteti delovanje hemijskih sredstva za bojenje ili učvršćivanje frizure, kao i visoke temparature koju proizvodi fen? Da bi se sačuvala biološka funkcija kose i nien privlačan izgled neophodno je da se obratimo prirodi.

Za suvu kosu

– 10 g majčine dušice
– 10 g ruzmarina
– 10 g žalfije
– 1 kašika maslinovog ili ulja ricinusa

Pomešajte lekovito bilje sa uljem, sipajte u 2 dl vode, zagrevajte i kad proključa sačekajte 2 minuta. Kad se ohladi procedite pa sipajte u manju bočicu tamnog stakla i dobro zatvorite. Ovom smesom mazite vlasište (pre toga dobro promućkajte) i suvoj kosi ćete da vratite prirodnu masnoću.

Crno toniranje

– 1 kašičica crnog indijskog čaja
– 1 šoljica vode

Skuvajte čaj (ostavite da ključa 1/2 sata). Pre toniranja operite kosu, namažite vlasi čajem i ako je reč o slabijem čaju ne morate da ispirate.

U slučaju da želite tamniji ton kose skuvajte čaj od 2 kašičice čaja na solju vode. Namažite vlasi čajem, ostavite da deluje 1/2 sata i brzo isperite.

Smeđe toniranje

– 1 šaka suvog lišća oraha
– 1 l vode
Lišće prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno 15 minuta, procedite kroz lanenu krpu ili fdter za kafu i kosu lagano masirajte.

SVET PLUS: Ako želite intenzivno toniranje skuvajte čaj od 1 šake suvog lista oraha i 1 šolje vode a postupak je isti.

Toner od šafrana

– 1 kašicica samlevenog korena šafrana
– 1 šolja voda

Koren šafrana kuvajte 30 minuta, procedite i ohladite pa isperite kosu. Postupak ponovite nekoliko puta dok ne dobijete željenu boju.

NAPOMENA: Čaj po ovom receptu daje kosi svetložutu boju.

Toner od nevena

– 1 šaka cveta nevena
– 1 l vode

Skuvajte čaj od cveta nevena i posle pranja kosu isperite i vlasi će da dobiju crvenkastu nijansu.

Za sedu kosu

– 1 kašika sušenih i samlevenih bobica zove
– 1 šolja vode

Skuvajte čaj od samlevenih bobica i ispirajte kosu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply