dama-kosa

Krvni pritisak, arterioskleroza, aritmija

Neuravnotežena ishrana, nedovoljna fizička aktivnost sve učestaliji stres, svakodnevno ugrožavaju naše zdravlje a najčešće prvo strada kardiovaskularni sistem. Osim povišenog i sniženog krvnog pritiska (hiper i hipotenzije), angine pektoris i infarkta srca, veoma su česta zakrčenja krvnih sudova (ar terioskleroze) i srčane aritmije.

Lečenje kardiovaskularnih poremećaja mora da se odvija pod nadzorom lekara, a samo ukoliko to lekar odobri, mogu da se koriste i čajevi i drugi I biljni preparati kao dopunska terapija.Mnogobrojne su lekovite trave koje olakšavaju tegobe kardiovaskularnog sistema.Najdelotvornije su digitalis i đurđevak, ali osim što jačaju srce imaju i jako fiziološko dejstvo, pa nije preporučljivo da njihove preparate pripremate sami i nego da ih uzimate isključivo u apotekama. Ipak, postoje one manje opasne lekovite biljke koje oporavljaju srce i krvne sudove, regulišu krvni pritisak i sprečavaju arteriosklerozu koja je
najčešći uzročnik kardiovaskularnih tegoba. Podsećamo vas na najdostupnije.

Srdačac

Raste pored puteva, ograda i na neobrađenom zemljištu. Beru se i suše cvetovi i listovi. Sadrži gorku materiju leonurin, tanine, alkaloid,saponozide, etarsko ulje i vitamine A, C i E. Kao što mu latinsko ime govori, stari je narodni lek protiv srčanih tegoba.

Koristi se:

– za snižavanje krvnog pritiska
– da širi periferne krvne sudove
– protiv lupanja srca
– da olakša i pospeši mokrenje

UBLAŽITE ARITMIJU

– 20 g srdačca
– decilitar 70% alkohola
Biljku stavite u teglu, prelijte alkoholom i zatvorite. Posle 10-14 dana procedite i, protiv lupanja srca, uzimajte 15-20 kapi tinkture, dva puta dnevno.

Beli luk

Malo je biljaka koje su tako lekovite i koje se toliko i koriste protiv različitih bolesti kao beli luk. Sadrži alicin, etarsko ulje, ugljene hidrate, flavonoide, vitamine B i C, i sumpor.

Koristi se:

– da poboljša cirkulaciju
– za snižavanje krvnog pritiska
– protiv nastanka trombova
– da umanji loš holesterol

OČISTITE KRVNE SUDOVE

– 33 čena belog luka
– 3 limuna
– litarvode
Luk i limun očistite, sitno iseckajte, dodajte u vodu i na tihoj vatri zagrevajte. Čim počne da ključa (može i malo pre) sklonite s vatre, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i sipajte u teglu i čuvajte u frižideru. Natašte, 40 dana, uzimajte po kašiku smese.

SAVET PLUS! Posle 40 dana pauzirajte 15-30 dana pa ako je potrebno lek uzimajte ponovo.

Crveni glog

Od oko 280 različitih vrsta gloga lekovite osobine imaju crveni i beli (Crataegus monogvna). Raste po suvim, kamenitim mestima, na obroncima hrastovih i bukovih šuma. Za lečenje ih ublažavanje različitih tegoba koriste se osušeni cvet, list i zreo plod, ali najlekovitije su cvasti, same ili s mladim listovima koje travari sakupljaju u proleće. Sadrže flavonoidne heterozide, amine, katehin i sterole dok plodovi imaju više šećera, organskih kiselina, karotenoida i vitamina C.

Koristi se:

– da ojača rad srca
– protiv srčanih aritmija
– za umirenje
– protiv stresa
– za snižavanje povišenog krvnog pritiska
– da pospeši izlučivanje mokraće

SNIZITE PRITISAK

– 25 g cveta gloga
– 25 g belog luka
– 25 g rastavića
– 25 g imele
Sa tri decilitra ključale vode prelijte dve kašike mešavine, poklopite i posle dva sata procedite i popijte tokom dana, uvek pre jela.

Dan-i-noć

Za lek se koristi samo divlja, poljska podvrsta sitnih žućkastih cvetova sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom. Sadrži rutin, salicilnu kiselinu, vitamin C, sluz, soli magnezijuma i kalcijuma.

Koristi se:

– za lečenje zakrečenih krvnih sudova
– da pospeši izlučivanje mokraće
– protiv velikog kašlja

PROČISTITE KRVNE SUDOVE

– 20 g dan-i-noć
– 20 g cvetova gloga
– 20 g cvetova lipe
– 20 g listova matičnjaka
– 10 g hmelja
– 10 g ružmarina
Usitnite biljke pa dve kašike mešavine prelijte sa četiri decilitra hladne vode i ostavite da prenoći. Ujutru zagrevajte dok ne proključa i kuvajte dva-tri minuta u poklopljenom sudu. Kad se ohladi procedite, zasladite kašičicom meda i pijte pet puta dnevno po decilitar čaja.

Sofora

Sadi se u parkovima kao dekorativno drvo. Prepoznatijiva je po gustoj krošnji, zelenim granama i Ušću sličnom bagremovom. Cvetovi i list su, zasada, najbogatiji prirodni izvor rutina, supstance koji utiče na otpornost kapilara i njihovu propustljivost. Staviše, rutin smanjuje krtost kapilara i sprečava prskanje krvnih sudova, a dokazano je da je neškodljiv i da biljke koje ga sadrže mogu da se upotrebljavaju bez bojazni.

Koristi se:

– protiv arterioskleroze
– za sprečavanje prskanja krvnih sudova

PROTIV ARTERIOSKLEROZE

– 20 g sofore
– 20 g glogovih cvetova
– 20 g imele
– 20 g rastavića
– 20gbračića
Sa četiri decilitra hladne vode prelijte dve kašike mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrejte do ključanja i kuvajte dva minuta u poklopljenom sudu. Sklonite s vatre i, kad se ohladi, procedite, zasladite medom i popijte po decilitar četiri puta dnevno.

SAVET PLUS: čaj nikada ne pijte odjednom, nego postepeno, gutljaj po gudjaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply