Odavno se zna da su nasledni faktori, gojaznost, nedovoljno kretanje, mikroklimatski, (život u toplim predelima), kao i uslovi rada (dugo stajanje ili sedenje), glavni krivci za poremećaje venske cirkulacije i lošu cirkulaciju. Pojava edema najčešće je prvi vidljiv simptom poremećaja venske cirkulacije, a često ga prate umor i bolovi i grčevi u ekstremitetima.

U slučaju različitih poremećaja venske cirkulacije lekovito bilje može da pomogne da ojača vene i da pospeši protok krvi kroz njih. Tako je suvi ekstrakt ploda divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) poznat od davnina kao lek za vene. On sadrži brojne lekovite supstance a posebno je delotvoran zbog escina (smesa triterpenskih saponina). Zbog toga pomaže u lečenju upale vena, varikoznih vena, perivaskularnog edema i hemoroida, ali i štiti vene od oštećenja.

U literaturi se navodi povoljno delovanje ekstrakta kestena na krvne sudove i cirkulaciju, ravnomerniji rad srca kao i bolju prokrvljenost bubrega.

Suvi ekstrakt biljke hamamelis (Hamamelis virginiana), takode, obiluje taninima i flavonoidima tako da deluje protiv upala, kao analgetik i adstrigent i preporučuje se kod poremećaja venske cirkulacije (proširene vene, hemoroidi, upale vena i si.).

Suvi ekstrakt korena biljke veprine
(Ruscus aculeatus) sadrži smesu steroidnih saponina koji poboljšavaju vensku i cirkulaciju linfe i štite vene od oštećenja. Primenjuje se kod bolesti krvnih sudova, deluje protivupalno i sprečava stvaranje edema.

Suvi ekstrakt listova ginko bilobe sadrži flavonoide koji smanjuju krtost i pucanje kapilara, povećavaju protok krvi i pospešuje perifernu cirkulaciju.

Eterično ulje čempresa (Cvpresus scariosus) pokazalo je dobre rezultate u lečenju proširenih vena i hemoroida (smanjuje bol i krvarenje), a eterično ulje limuna (Citrus limonum), zahvaljujući dobrom antiseptičkom i baktericidnom delovanju, pomaže u lečenju proširenih vena i kapilara, kao i hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply