Jedna od čestih tegoba koje se javljaju posle porođaja jeste mastitis ili bolno zapaljenje dojki, na žalost, savremena medicina poseže za antibioticima a često se daju i injekcije koje zaustavljaju mleko, što je velika šteta za majku a još veća za bebu. Homeopatija raspolaže sa nekoliko lekova, koji ako se pravilno primene, otklanjaju ovaj veoma bolan problem.

Nezaobilazan lek kada prisutne nagle promene i pulsirajući bolovi. Grudi su svetlocrvene, natečene, vrele,osetljive na sve spoljašnje nadražaje, a bilo kakav dodir je nezamisliv, čak i prekrivač izaziva bol. Tegobe se pogoršavaju od kretanja, toplote, sunca, a poboljšavaju od hladnih obloga, mirovanja, u zatamnjenoj prostoriji. Cesto je prisutna veoma visoka temperatura, grudi i glava mogu isijavati vrelinu, ali su zato ruke i noge hladne. Zenice su proširene, mogu se javiti halucinacije. Pre temperature obično se javlja izražena zimica.

Bryonia (bljuštac)

Za razliku od pretodnog leka, ovde tegobe nastaju polako. Bolovi se pojačavaju od najmanjeg pokreta i od vreline. Grudi su vrele na dodir, tvrde i veoma bolne. Pa-cijentkinje su razdražljive i žele da budu same. Iako im se stanje pogoršava od najmanjeg pokreta, ukoliko bolovi postanu neizdržljivi postaju nemirne i mesto ih ne drži. Mogu biti izrazito žedne i piti tečnost u velikim količinama u određenim intervalima, ili nisu žedne i pored izražene suvoće usta. Bolje im je od hladnih obloga, ravnomernog jačeg pritiska, pa čak i od ležanja na bolnoj strani.

Phytolacca decandra (američka vinoboja)

Ovaj lek ima izrazitu sklonost ka tegobama grudi, tako da je indikovana tamo gde postoji oticanje žlezda i upalni procesi koji izazivaju vrelinu. Zene su osetljive na bol toliko da im se više i ne živi. Gore im je od hladnog i vlažnog vremena, noću i od kretanja, a bolje im je od toplote, suvog vazduha i mirovanja. Karakterističan simptom je da tokom mastitisa osećaju želju i potrebu za toplim pićima. Može se javiti i apsces (gnojno zapaljenje tkiva). Bolovi se šire iz grudi u celo telo, a naročito su pojačani na levoj strani i dok beba sisa. Grudi su tvrde, osetljive i tamnocrvene. Mastitis se obično javlja nakon mentalnog ili emotivnog stresa, a tada se i smanjuje količina mleka. Na bradavicima se mogu pojaviti male pukotine ili čak i ulceracije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply