Ne čekajte da povrede prođu same od sebe! Uz pomoć^prirodnih preparata, melema i obloga, pomozite da rane brže zarastu i olakšajte bolove. Majka priroda potrudila se da za svaku boljku ponudi lek, a narodna medicina puna je genijalno jednostavnih recepata. Evo samo nekih od brojnih ideja kako viđati rane, bez doktora i apoteka.

MODRICE

Arnika

Arnika (brdanka)
jedna je od najpoznatijih prirodnih lekova za lečenje povreda od uboda ili udaraca. Smiruje bolove, ubrzava zarastanje rane, pomaže u lečenju kontuzija i istegnuća mišića.

Tinktura od arnike: 1 kašičicu suve biljke (s cvetovima) preliti sa 100 g 60% alkohola i ostavi 10 dana. Upotrebljava se razblažena, u odnosu jedn deo tinkture, na dva dela prokuvane vode.

-Za zaustavljanje jakog krvarenja, nanesite mešavinu od jednake količine tinkture i destilovane vode.

Matičnjak

Rakija od matičnjaka odlična je za masažu kontuzija i za izvlačenje modrica, a kao oblog uspešno otklanja otoke: flaša se napuni provenulim listovima matičnjaka i do vrha dopuni dobrom rakijom prepečenicom, zatvori i ostavi 6 ne-delja na suncu. Po potrebi se cedi i koristi za obloge.

OTOK

Jagorčevina

Sveži cvet i list jagorčevine smanjuju bol otečenog mesta, a kao oblog efikasno razlaže usirenu krv pa se koristi kao oblog za modrice.

Odvar od jagorčevine: 100 g korena kuva se u 1 1 vode, sve dok ne ostane trećina tečnosti.

Čaj se pravi tako što se 10 grama cele biljke prelije se 1 l ključale vode
i ostavi 15 minuta.

Ljubičica

Oblog od svežih i izdrobljenih listova ljubičice, hladi i smiruje otoke.

BOLOVI

Lan

Topli oblozi od mlevenih posnih lanenih pogača koriste se za otvorene rane , otoke i protiv bolova. Oblozi umiriju, hlade i rastvaraju nečistoće iz rana.

U laneno brašno dodaje se po malo vruće prokuvane vode, dok se ne dobije mekana kaša. Zatim se na vatri meša dok ne provri, pa se stavi u čistu vrećicu od flanela.

Pšenične mekinje

Kašiku mekinja kuvati u šolji be-log vina dok se ne dobije gusta kaša. U vrelu kašu umešati kašiku svinjske masti. Kao topli oblog stavljati na povredeno mesto, naročito u slučaju kontuzija koje su posledice pada.

UGANUĆA I ISČAŠENJA

Ječmeno brašno i mekinje

Melem od jednake količine ječmenog brašna i mekinja, u koji se doda malo vinskog sirćeta i mlečnog maslaca, pomaže kod bolova zbog uganuća. Masa se prokuva i stavlja na bolno mesto kao topli oblog.

Ovčiji loj

Ovčijim lojom namazati čistu tkaninu i nakvasiti komovom rakijom, zagrejati tkaninu i previti bolno mesto.

Pelin

Od pelina se prave oblozi za sveže rane, uganuća i nagnječena tkiva.
Kašičicu suvog pelina preliti sa 200 ml ključale vode i ostavi da odstoji 5 minuta. Kad se prohladi, koristi kao oblog.

RANE

Čičak

Suv koren čička istucan u prah i pomešan sa jestivim maslinovim uljem, leči gnojne rane. Prah od suvog korena takode uspešno izvlači strana tela iz rane ako se pomeša sa zečjim lojem.

Čuvarkuća

Sveže izdrobljeni listovi ili čisti sok čuvarkuće koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, za rane, čireve i opekotine.

Šljive

Sveži listovi šljive kuvani u crnom vinu, odlično su sredstvo za obloge za rane koje sporo zaceljuju.

Stare rane

Mast napravljena od 10 g suve maćuhice (dan i noć) u prahu i 50 g meda, koristi se kao odličan oblog za stare rane i kraste.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply