Nije mali broj onih koje, najčešće zbog nasleđene slabosti zida vena, ali i dugog stajanja a u slučaju žena i posle trudnoće, muče proširena velika kožna vena i njeni ogranci na nagoma. Prvo se primeti da vena nije ravna nego da krivuda kao zmija, a potom se pojave čvorići koji vremenom postaju sve veći. Zbog usporenog krvotoka u proširenim venama može da dođe do zgrušavanja krvi, a na potkolenicama se često otvaraju rane koje teško zarastaju.

Pacijenti koji imaju proširene vene žale se na umorne noge, osećaju da su im „teške” i da trnu, a bole ih i listovi.
Ako su proširene vene izražene i u slučaju da je bolest uzela maha, operacija je neizbežna, ali u početnim fazama mogu da se lece i čajnim mešavinama i oblogama.

Leska

Ova biljka je najpoznatija po ukusnom plodu, ali su lekoviti i mladi listovi i kora. Kora sadrži tanin, smole, etarsko ulje…, a list, osim toga, i vitamin C. I kora i list upotrebljavaju se kao zamena za američku biljku hamamelis jer katehinskim taninom stežu krvne sudove.

Koristi se:

– protiv upala vena
– za lečenje hemoroida

JAČA KRVNE SUDOVE

– šaka svežih listova leske
– litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle pola sata procedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i menjajte posle dva sata.

Lincura

Koren ove biljke je lekovit, što je i naučno potvr deno^ jer sadrži gorke heterozide, alkaloid gen tianin, pektine, šećere, masno ulje i boju gen-tizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.

Koristi se:

– za lečenje obolelih vena
– da ojača organizam

GASI UPALE

– 50gkorena lincure
– litar alkohola (30%)

U avanu usitnite koren da postane prah, sipajte u staklenu bocu, prelijte alkoholom, dobro zatvorite, češće promućkajte i posle 10 dana procedite. Pijte tri puta dnevno po rakijsku čašicu, pola sata pre jela.

Hajdučka trava

Ova biljka gorkog ukusa ima i prepoznatljiv aromatičan miris. Lekovite sastojke sadrže i list i cvet-vitamine K i C, karotin, etarsko ulje, kao i gorke materije.

Koristi se:

– protiv slabe cirkulacije
– čisti krv
– da pospeši viskoznost krvi protiv arterioskleroze
– da se zaustavi krvarenje

BOLJA CIRKULACIJA

– 50 g hajdučke trave
– 50 g čkalja
– glavica belog luka
Hajdučku travu i čkalj usitnite, beli luk iseckajte, dodajte u toplu vodu i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite s vatre, poklopite i sačekajte da se ohladi do temperature tela. Lanenu krpu potopite u tečnost, blago ocedite i privijajte obloge na proširene vene. Za prvih šest obloga krpu natopite svakog drugog sata, a potom možete i rede.

Divlji kesten

U Evropi se često i uspešno upotrebljava umesto američke biljke hamamelis za pripremanje lekova protiv različitih oboljenja krvnih sudova. Cvet divljeg kestena sadrži tanin i kvercitrin, a kora eskulin, tanin i eskuletin. Eksperimentalno je dokazano da je najlekovitiji sastojak divljeg kestena vitamin P, koji povećava otpornost kapilara i njihovu propusdjivost.

Koristi se:

– za lečenje proširenih vena
– protiv kožnih bolesti

DA KRV BRŽE STRUJI

– 20 g cveta divljeg kestena
– 20 g kore divljeg kestena
– 20 g belog luka
– 20 g kamilice
– 20 g cveta majske ruže
Sa pola litra hladne vode prelijte četiri kašike mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro zagrejte do ključanja, sklonite s ringle, ohlađen čaj procedite, zasladite bagremovim medom i tokom dana pijte

Kostrika

Ova biljka raste u šumama (do 700 metara nadmorske visine) kao razgranat grm tamnozelene boje. Grane su pljosnate, čvrste, žilave i završavaju se trnom. Koren je najlekovitiji deo biljke i sadrži saponozid, tanin, etarsko ulje, fitosterol, holin i kalijum nitrat.

Koristi se:

– za lečenje proširenih vena
– protiv hemoroida
– da ublaži bolove u venama

PROTIV BOLOVA

– 50 g rizoma kostrike
– 50 g lista hajdučke trave
– 50 g cveta kamilice
Pomešajte biljke, prelijte litrom ključale vode, poklopite i posle 12 sati procedite. Lanenu krpu potopite u tečnost, blago ocedite i obložite bolne vene. Obloge menjajte svaki sat, dok bol ne umine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply