Hladni i vlažni dani propraćeni su često bolovima različitog intenziteta u zglobovima, leđima, vratu, kukovima, preponama i kolenima. Pojavljuju se i pri hodanju, i pri napornom radu, čak i za vreme odmora i ujutru čim se ustane. Uzroci mogu biti brojni, a najčešće su to upale, dugo sedenje, ili ležanje, trošna hrskavica zglobova, genetsko nasleđe, i gojaznost.

Ishrana za reumu

Prvi korak da očuvate zdravlje kostiju je uravnotežena ishrana. Oni koji su ‘ skloni reumatičnim tegobama treba da izbegavaju žito, kukuruz, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu, rafini-san šećer, životinjske masti, industrijski prerađenu hranu, krompir, plavi paradajz, papriku, biber, alkohol, kara i kakao.
Meso sadrži najveću količinu purina, toksičnih i azotnih materija koje stvaraju velike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne stignu da izbace i koja ide u zglobove.

Hrana koja pomaže je beli luk, kapsule ribljeg ulja, biljna vlakna, namirnice koje tope prekomerne kilograme, ulja bogata vitaminom E (od soje, klica žita, masline i lana).
Kod hroničnog reumatizma pomaže blago domaće belo vino, ali ne i crno, jer uzrokuje gubitak mininerala i kalcijuma. Pivski kvasac bogat je vitaminom B, dok su orasi, bademi i suvi pasulj krcati magnezijumom.

Lečenje reume biljem

Biljka aloja (Aloe vera L.) je odlična u lečenju i prevenciji reumatskih tegoba. Posebno je delotvoran njen sok:
odsecite donje listove, iseckajte na kockice, oljuštite kožu, stavite u malo vode, pa ujutru pijte po 4 kašičice

I medunika, ili plućnjak (Pulmonaria officinalis L.) stišava bolove i zapaljenske procese, a uz to je i diuretična i oslobađa organizam toksina.

Rastavić (Eauisetum arvense L.) ima remineralizirajuće dejstvo, bogat je posebno silicijumom (popravlja gipkosti i elastičnosti zglobova).

Kopriva (Urtica dioica L.) je puna minerala, a može da se pije i njen sok. Da bi se eliminisala mokraćna kiselina kod onih koji jedu meso, preporučuje se da se pije sok od breze, posebno na prelazu godišnjih doba.

Ruzmarin i zeleni čaj su dobri čistači organizma, a pomažu i uništavanju slobodnih radikala.
Preporučuje se i redovno kretanje, jer sprečava gojenje, srce se navikava na napor i povećava se kapacitet disanja. Dobro je kupanje u morskoj vodi, zbog bogatstva oligoelementima koji prodiru u organizam i doprinose elastičnosti zglobova.

Protiv reume

30 g bele vrbe
30 g korena peršuna
30 g lista koprive
10 g pupoljaka breze
Uzmite 1 kašiku ove mešavine i kuvajte u 200 ml vode, u poklopljenoj posudi. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte što toplije.

Kod upale zglobova

30 g korena artičoke
1 l vode
Potopite atričoku i zagrejte vodu do ključanja, pa odmah sklonite sa vatre i ostavite 1 sat i pijte po nekoliko kašika pre jela, 3 x dnevno. Ova količina je dovoljna za 2 nedelje.

Kod bolova u zglobu

U litarsku flašu stavite po 5 kašika isitnjenog cveta divljeg kestena (Aesculus hippocastanum L.) i cveta plavog jorgovana (Svringa vulgaris L.), nalijte ljutom komovicom, zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana na toplom, uz češće mućkanje, pa procedite i mazite obolele zglobove 3 x dnevno po 10-15 minuta sve dok ne osetite peckanje, a onda operite mlakom vodom, istrljajte vinskim sirćetom, pa zavijte suvom vunenom tkaninom Terapija traje 10 dana.
POVEZANO > > > Čaj za reumu
Lekovito bilje protiv reumatskog bola

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply