Lekovito bilje može biti od koristi u regulisanju funkcionisanja tiroidne žlezde, mada u većini slučajeva ne mogu da zamene dejstvo sintetičkih lekova. U svakom slučaju imaju veliku prednost u odnosu na terapiju lekovima, kao i druge slične, jer ne dovode do neželjenih sekundarnih posledica.

Srdačica (Leonurus cardiaca). Ova biljka je tatarskog porekla, mada raste i u mnogim delovima Evrope, Azije (rasprostirući se do Himalaja i Sibira) i Severne Amerike (Kanada, Karolina). Raste u krečnjačkim i kamenitim terenima, uz puteve i na otpadima. Upotrebljavaju se njeni listovi i krajnji završeci stabljike. Termin ‘leonurus’ grčkog je porekla i znači lavlji rep koji je dobio ime zbog oblika cvetova. Svoje drugo popularno ime, srčanica ova biljka je dobila zbog efikasnosti dejstva u terapiji tahikardije i lupanja srca, koji su veoma česti simptomi kod osoba koje pate od hipertireoidizma.

Kupus (Brassica oleracea). Kao što je spomenuto, namirnice iz porodice kupusnjača smanjuju funkcionisanje tiroidne žlezde. Ovakvo dejstvo se ostvaruje zahvaljujući prisustvu supstance koja se naziva viniltio-oksazolidin od koje se u farmaceutskoj industriji pripremaju razni antitiroidni lekovi, koji se u današnje vreme veoma često upotrebljivaju. Za sok od svežeg kupusa je dokazano da može da dovede do uvećanja štitne žlezde i hipotireoidizma kod osetljivih osoba, tako da je veoma korisno upotrebljavati ga u slučajevima hipertireoidizma.

Listovi crne ribizle (Ribes nigrum). S obzirom na opšte stimulativno dejstvo na žlezde, upotreba ove biljke takođe može pomoći kod hipertireoidizma, posmatrano iz ugla uspostavljanja unutrašnje ravnoteže.

Vučja noga
(Lycopus europaeus). Dve varijante ove biljke, evropska i američka (Lycopus virginicus), jednako su delotvorne. Raste na vlažnim i močvarnim terenima. Sadrži pigment crne boje koji se nekada koristio za bojenje vune i odeće, a prema predanju koristili su je Romi da bi pocrneli boju kože, odakle i potiče njen naziv na engleskom jeziku: gipsyweed (ciganska trava). Ostvaruje antigonadotropno dejstvo zahvaljujući prisustvu linolne kiseline. Preporučuje se u terapiji nervne komponente hipertireoidizma. Studijama doktora Hilera i Delgmana dokazano je da ova biljka koči metabolizam joda i oslobađanje tiroksina (T4) od strane tiroidne žlezde.

Vrapčije seme (Lythospermum officinale). Upotrebljavaju se njene semenke, a ponekad i cela biljka. Vrapčije seme sadrži supstancu sa hormonskim delovanjem koja ostvaruje blagi kontraceptivni efekat jer blokira ili smanjuje lučenje izvesnih hormona od strane hipofize. Delovanje linolne kiseline je uglavnom antihormonsko, jer u celini redukuje lučenje hormona usled inhibicije hipofize. Iz ovog glavnog dejstva se izvodi većina lekovitih svojstava. Usled dejstva inhibitora tiroidne žlezde, preporučuje se upotreba u blažim oblicima hipertireoidizma.

Čaj protiv hipotireoidizma

Sastojci
45 g listova crne ribizle (Ribes nigrum)
25 g perikarpa šipka (Rosa canina)
25 g kukuruzne svile (Zea mays)
20 g ružmarina (Rosmarinus officinalis)
25 g matičnjaka (Melisa officinalis)

Priprema i doziranje čaja
Tri kašičice mešavine sipaju se u šolju, a zatim se naliju kipućom vodom. Pre upotrebe čaj treba da odstoji tri minuta.

Čaj protiv hipertireoidizma

Sastojci
35 g vučje noge (Lycopus europaeus)
20 g srdačice (Leonurus cardiaca)
20 g kalifornijskog maka (Escholtzia californica)

Priprema i doziranje čaja
U ključalu vodu se dodaju dve kašičice mešavine po šolji čaja. Preporučuje se unošenje nekoliko šolja čaja na dan.