leukopenija

Šta je leukopenija

Leukopenija je smanjen broj belih krvnih zrnaca koja se nalaze u krvi. Ovo stanje umanjuje sposobnost organizma da se izbori sa infekcijama i bolestima. U ovom članku ćemo se baviti simptomima i načinima lečenja leukopenije.

Bela krvna zrnca, ili leukociti, su ćelije imunog sistema i nalaze se u krvi i limfnom sistemu. Mesto njihovog nastanka i porekla je multipotentna ćelija u koštanoj srži, poznata kao „matična ćelija hematopoeze“. Bela krvna zrnca štite organizam od infekcija, bolesti i stranih tela.

Normalan broj belih krvnih zrnaca u organizmu kreće se u opsegu između 4 x 109 do 1,1 x 1010 po 1l krvi. Leukopenija je stanje koje karakteriše nizak broj belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita, u krvi. Kod leukopenije broj je niži od 4000 po mikrolitru krvi. Mada, ovaj broj može da varira u zavisnosti od pola i starosti.

Vrste leukocita

Postoje tri glavne vrste leukocita i tri podvrste.

Granulociti – Ovo je najbrojnija vrsta leukocita koja se kod ploda stvara u jetri, a kod dece i zdravih osoba u koštanoj srži. Postoje tri vrste granulocita.

  • Neutrofili koji štite organizam od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kada dođe do opadanja broja neutrofila, ovo stanje je poznato kao neutropenija. Kako su neutrofili najčešća podvrsta leukocita, termini leukopenije i neutropenija mogu da se koriste naizmenično.
  • Eozinofili se primarno bore protiv parazitskih infekcija.
  • Bazofili reaguju na alergije ispuštanjem hemikalije koja se zove histamin, čime izazivaju upalu.

Monociti – Oni dele funkcije sa neutrofilima. Takođe, oni dovode deliće patogena do T limfocita koji onda prepoznaju te patogene i uništavaju ih.

Limfociti – Oni stvaraju antitela, koordinišu imuni odgovor i uništavaju ćelije koje su inficirane virusom ili karcinomom.

leukopenija

Simptomi leukopenije

Najčešći pokazatelj ovog poremećaja je neutropenija. Broj neutrofila je, takođe, i najčešći pokazatelj da postoji rizik od nastanka infekcije. Ako je leukopenija blaga, osoba najverovatnije neće imati nikakve simptome. Simptomi se manifestuju samo u ozbiljnim slučajevima.

Anemija je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili niži nivo hemoglobina.

Menoragija je abnormalno, obimno i dugotrajno menstrualno krvarenje.

Metroragija je krvarenje iz materice ali ne zbog menstruacije. To je pokazatelj nekih infekcija.

Neurastenija je stanje koje karakterišu malaksalost, glavobolja i poremećaj emocionalne ravnoteže.

Trombocitopenija je bolest krvi kod koje se javlja abnormalno mali broj krvnih pločica (trombocita) u krvi.

Stomatitis je upala sluzokože struktura u usnoj duplji, kao što su obrazi, desni, jezik, usne itd.

Pneumonija izaziva upalu pluća usled kongestije koju izazivaju virusi ili bakterije.

Apsces jetre je vrsta bakterijske infekcije jetre. Prilično je retka ali je fatalna.

Umor i toplotni udari praćeni glavoboljom i temperaturom su česti simptomi. Pacijent oseća i toplotne udare, kao i razdražljivost.

Infekcije i ulkusi – pacijent postaje podložan raznim infekcijama i oralnim ulkusima.

Žudnja pacijent oseća neodoljivu potrebu za toplim napicima.

Lečenje leukopenije

Primarni uzrok leukopenije je preterana aktivnost neutrofila ili smanjenje njihovog broja. U druge uzroke spadaju hemoterapija, zračna terapija, leukemija, mijelofibroza, aplastična anemija, influenca (grip), Hodgkinov limfom, neke vrste karcinoma, malarija, tuberkuloza i denga groznica.

Ponekad, leukopenija može da bude izazivana infekcijama rikecijom, uvećanjem slezine, nedostatkom folne kiseline, psitakoza (papagajska groznica) i sepsom.

Još jedan od uzroka je i nedostatak pojedinih minerala, kao što su bakar i cink.U ovom slučaju se preporučuje prirodno lečenje leukopenije hranom tj. konzumiraju se namirnice bogate ovim elementima.

Osobe koje pate od leukopenije su podložnije karcinomu i AIDS-u. Zato je veoma važno da se na vreme započne lečenje leukopenije jer odlaganje terapije može da izazove podložnost bolestima i infekcijama.

U nastavku slede neki od načina pomoću kojih se može povećati broj belih krvnih zrnaca u krvi.

Lekari prepisuju steroide i vitamine da bi se aktivirala koštana srž da stvara više belih krvnih zrnaca.

Koriste se i neke druge terapije, kao što su terapija citokinima i hemoterapija.

U ozbiljnim slučajevima, pacijent može da dobije i koktel lekova, u zavisnosti od stanja.

Zdrav san je veoma važan za organizam. Preporučuje se najmanje 7 do 8 sati spavanja svakodnevno. To je izvor energije, a može i da popravi broj belih krvnih zrnaca.

Mali broj belih krvnih zrnaca slabi imuni sistem i izlaže vas velikom riziku za nastanak infekcija. Redovna analiza kompletne krvne slike (KKS) će vam pomoći da budete u toku sa brojem krvnih zrnaca u vašoj krvi.

Leukopenija, sama po sebi, ne smatra se opasnom po život ali slabi organizam i čini ga podložnim za druge bolesti koje mogu da imaju fatalan ishod. Rana dijagnoza i lečenje leukopenije mogu da vas spasu od kritičnog stanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply