zena-bol-stomak

Pankres bol ukazuje na opasne simptome!

Gde se nalazi pankreas u telu?

Pankreas ili gušterača se nalazi u gornjem delu abdomena iza stomaka. Desni kraj pankreasa je širi i naziva se glava pankreasa. Počev od glave, pankreas se sužava sa leve strane. Srednji delovi pankreasa nazivaju se vrat i telo, dok uski kraj na levoj strani predstavlja rep prankreasa.

Glava pankreasa nalazi se na desnoj strani abdomena i malim kanalom je povezana sa početkom tankog creva. Ostatak ovog organa prostire se ka levoj strani tela. Slikovito objašnjeno, pankreas ima oblik slova J. Pankreas teži između 70 i 90 grama, a njegova dužina je između 12 i 15 cm.

Pankreas ili gušterača ima dve primarne funkcije:

 • Proizvodi enzime koji vare proteine, masti i ugljene hidrate u crevima
 • Proizvodi insulin i glukagon

Za insulin se zna da smanjuje nivo šećera u krvi i omogućava ćelijama da koriste glukozu za energiju. Za razliku od insulina, glukagon podiže nivo šećera u krvi, pa kombinacija insulina i glukagona održava nivo šećera u krvi.

Gde boli pankreas?

Intenzivan bol pankreasa uglavnom ima veze sa akutnim pankreatitisom. Ponekad je teško utvrditi bol u pankreasu, jer se on nalazi duboko u stomaku. Zato se običnim fizičkim pregledom stomaka, niti pritiskanjem abdomena ne može utvrditi da li je pankreas uzrok bola.

Na pitanje gde boli pankreas odgovor je da se bol nalazi u gornjem delu stomaka, a može se proširiti i do leđa i uglavnom se javlja nekoliko sati nakon obilnog i masnog obroka ili nakon konzumiranja alkoholnih pića.

Kako boli pankreas?

Kao što smo već napomenuli, bol u pankreasu je obično posledica upale pankreasa. To je bol koji se pojavljuje iznenada i može da traje satima ili čak nekoliko dana, a propratni simptomi pored bolova u stomaku su masna stolica, mek abdomen, mučnina, često povraćanje, visoka temperatura i ubrzan puls.

Kako shvatiti šta boli slezina ili pankreas?

Slezina i pankreas se nalazeu gornjem levom delu stomaka i zato je ponekad teško shvatiti šta boli – slezina ili pankreas. Ipak, slezina se često može opipati ispod levog rebarnog luka ukoliko se zadrži dah (pod uslovom da osoba nije gojazna). Slezinu možete opipati prstima zato što je ona površnije pozicionirana u odnosu na pankreas. Slezina je jedan od organa koji se najlakšemogu povrediti zato što slezina ima tanku kapsulu kojom je obavijena i zato ona često puca. Slezina može često da boli nakon malo jače fizičke aktivnosti, ali taj bol nije opasan. Uostalom, ako dođe do toga da se slezina mora hirurškim putem ukloniti, čovek može da živi bez nje.

Simptomi bolesti pankreasa

Simptomi bolesti pankreasa variraju u zavisnosti od toga da li je u pitanju pankreatitis (upala pankreasa), dijabetes ili rak pankreasa, ali najčešći simptomi bolesti pankreasa su:

 • Bol u gornjem abdominalnom delu (u gornjem delu stomaka)
 • Bol u stomaku koji se širi ka leđima
 • Bol u stomaku koji se pogoršava nakon obilnog obroka
 • Groznica
 • Ubrzan puls
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Osetljivost na dodir stomaka
 • Nagli gubitak telesne težine
 • Masna stolica izuzetno neugodnog mirisa

Što se tiče simptoma raka pankreasa, simptomi se uglavnom ne javljaju dok tumor ne uznapreduje. Simptomi tumora pankreasa mogu biti i nejasni, ali uključuju:

 • Bol u stomaku
 • Žuticu
 • Jak svrab
 • Nagli gubitak kilaže
 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Probavne probleme

Rak pankreasa bolovi

Kada je u pitanju rak pankreasa, teško je postaviti dijagnozu u ranom stadijumu bolesti. Kao što smo već napomenuli, simptomi mogu biti nejasni. Dijagnozu otežava činjenica da se pankreas nalazi duboko u abdomenu, te se tumor ne može osetiti dodirom. Zbog nemogućnosti ranog dijagnostikovanja i brzine kojom rak napreduje, prognoze su vrlo često loše. Faktori rizika za pojavu raka pankreasa su pušenje, dugoročni dijabetes i hronični pankreatitis.

Prirodno lečenje pankreasa

Kao i većina drugih bolesti, i bolesti pankreasa se mogu lečiti prirodnim putem. Nabrojaćemo vam neke od najdelotvornijih prirodnih lekova za prirodno lečenje pankreasa.

Čaj od belog luka za pankreas

Dokazano je da čaj od belog luka deluje protivupalno, reguliše nivo šećera u krvi i podstiče gušteraču da proizvodi dovoljnu količinu insulina, a svakodnevno konzumiranje čaja od belog luka idealno je kao prevencija raka pankreasa, ali i drugih oblika raka.

Sitno iseckajte 1 veći čen belog luka i pomešajte sa 3 g rendanog đumbira, pa mešavinu prelijte sa 2 dl ključale vode. Nastavite da kuvate još 20 minuta i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim procedite, dodajte kašičicu soka od limuna i kašičicu meda. Čaj od belog luka za pankreas pijte svakog jutra na prazan stomak.

Kurkuma za pankreas

Kurkuma poseduje svojstva koja je čine izuzetno efikasnom u borbi protiv različitih vrsta raka, pa i raka pankreasa. Kurkumu možete korisiti kao začin, ali od nje možete praviti i napitke jer ona uništava ćelije raka, ali istovremeno ne oštećuje zdrave ćelije u organizmu.

Čaj od maslačka kao prirodni lek za pankreas

U proključalu vodu dodajte 3 g suvog korena maslačka. Kuvajte na tihoj vatri još 10-15 minuta, pa ostavite čaj da odstoji još 5 minuta. Procedite i zasladite medom. Ovaj čaj je prirodni lek za pankreas pijte svakog dana po jednu šolju 20 minuta posle ručka.

Čaj od čička, stolisnika, korpive i gospine trave

Pomešajte po 20 g korena čička, stolisnika, kantariona i 30 g listova koprive, pa 1 kašiku lajne mešavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode. To zagrejte do ključanja, sklonite s vatre i ostavite da stoji poklopljeno 10-15 minuta. Čaj procedite i pijte ga mlakog u gutljajima dva do 3 puta dnevno pre jela.

Pankreas i ishrana

Kada su pankreas i ishrana u pitanju, postoji takozvana pankreas dijeta koja je veoma delotvorna kod bolesti pankreasa, jer je ishrana u tom slučaju veoma važna. Kod ishrane za pankreas najvažnije je pridržavati se spiska zabranjenih i dozvoljenih namirnica, ali neke od opštih preporuka su da:

 • Jedete hranu koju vam je lekar preporučio
 • Ograničavate unos masti i ugljenih hidrata. Masti i ulja morate ograničiti na maksimalno 3 kašike dnevno.
 • Jedete isključivo nemasno kuvano ili pečeno meso. Konzumiranje prženog mesa je strogo zabranjeno.
 • Zabranjeno je konzumirati bilo kakvu prženu hranu.
 • Izbegavajte obilne obroke i prejedanje. Jedite više malih obroka u toku dana umesto 3 velika.