Pored toga što je jako ukusna, brusnica je jako korisna zbog čega se preporučuje unos u svakom obliku (sveža, sušena ili u obliku čaja od brusnice).

Ovaj crvenkasti sočni plod dobar je za opšte zdravlje organizma pa tako i za lečenje bolesti bubrega kao i za urinarne infekcije.

U narednim redovima biće detalno objašnjeno kako možete čaj od brusnice da napravite sami, kao i zašto je dobar da se između ostalog daje i deci.

Brusnicu su među prvima koristili Indijanci koji su je koristili kao lek i kao namirnicu. Bogata je vitaminima, mineralima i često je omiljeno voće mnogih životinja.

Isto tako se smatra i jednim od boljih sredstava za preživljavanje u šumi i to baš zato jer je jako hranljiva i snabdeva organizam vitaminima i mineralima.

Za šta je dobar čaj od brusnice?

Svi znamo kakvog je osvežavajućeg ukusa čaj od brusnice, a da li svi znamo za šta je dobar čaj od brusnice i kakve pozitivne uticaje ima na naše celokupno zdravlje? Mi smo samo za vas istražili lekovitost čaja od brusnice i u ovom članku ćemo vas upoznati sa svim njegovim dobrobitima.

Čaj od brusnice je veoma bogat izvor vlakana, minerala (kalijum, mahnezijum, kalcijum), kao i vitamina C, E i K. Redovnim konzumiranjem čaja od brusnice možete doprineti izlečenju mnogih bolesti, kao i da sprečite njihov nastanak. Dakle, čaj je sjajan u prevenciji raznih bolesti i u izlečenju.

Čaj od brusnice možete piti skoro svakodnevno i to po nekoliko šolja jer je dobar za sve.

Pa tako, mnogi ne znaju da ovaj čaj između ostalog ubrzava metabolizam. Ispijanjem ovog čaja brže sagorevate masti i brže izbacujete toksine iz tela. Uz gubitak kilograma, konzumiranjem čaja od brusnice čistite jetru. Bubreg i limfa će vam isto tako biti “zahvalni” na ispijanju ovog čaja.

Takođe, ukoliko imate problema sa desnima, u ustima imate ranice i slično, čaj od brusnice je dobar jer sprečava njihov dalji nastanak zbog čega je dobro da ga čak i preventivno konzumirate.

brusnice caj

Čaj je dobar da se pije i u poznim godinama jer pored toga što usporava starenje, utiče i na to da ne dođe do gubitka memorije ili da se ne izgubi koordinacija.

Evo u nekoliko teza za šta je dobar čaj od brusnice:

 • Ubrzava metabolizam ‒ poznat je po tome što reguliše probavu i sprečava pojavu zatvora, nadimanje i grčeve u stomaku.
 • Uz pomoć čaja od brusnice možete skinuti višak kilograma ‒ takođe eliminiše toksine iz organizma i pomaže sagorevanju masti. Na taj način dovodi do gubitka kilograma. Za mršavljenje je naročito efikasna kombinacija čaja od brusnice i zelenog čaja.
 • Sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti ‒ sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti tako što snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Zahvaljujući tome što sadrži bioflavonoide, čaj od brusnice reguliše rad srca i krvnih sudova.
 • Leči urinarne infekcije ‒ delotvoran je za lečenje urinarnih infekcija i upala u mokraćnim putevima. Deluje tako što pročišćava mokraćne kanale i eliminiše sve štetne bakterije i gljivice. Brusnica takođe ima sposobnost da spreči vezivanje bakterija za zidove mokraćnih kanala.
 • Čisti jetru ‒ zahvaljujući svojim detoksikacionim i antiupalnim svojstvima, čaj od brusnice omogućava pravilno funkcionisanje jetre i bubrega.
 • Sprečava upalu desni ‒ sprečava upalu desni i nastanak ranica u ustima, kao i razna druga oralna oštećenja. Ispiranjem usta čajem od brusnice možete sprečiti čak i pojavu karijesa.
 • Sprečava pojavu raka ‒ istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem čaja od brusnice može sprečiti nastanak ćelija raka dojke, želuca i debelog creva, kao i njihovo širenje po organizmu.

brusnica caj

Lekovita svojstva čaja od brusnice

Što se tiče lekovitih svojstava koje nismo pomenuli u prethodnom pasusu, čaj od brusnice pomaže u regulisanju holesterola.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranjem tri šolje brusnica čaja dnevno povećavate dobar holesterol (HDL) i tako umanjujete rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Redovnim ispijanjem smanjuje se nivo lošeg holesterola u krvi a samim tim se umanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Smiruje stomak tokom menstruacije, ovo lekovito svojstvo čaja će posebno biti bitno ženama koje tokom ovog perioda trpe jake bolove.

Reguliše nivo šećera u organizmu, sprečava stvaranje karijesa, čir na želucu se uz ovaj čaj podnosi lakše (ublažava simptome) i isto tako u mnogome jača imunitet. Neka od najnovijih istraživanja su pokazala da brusnica pozitivno utiče i na čir na želucu, rak želuca i na bakterije u ustima.

Brusnica može biti prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. Brusnica je samo jedan u nizu prirodnih lekova za vaš organizam, pa zašto ne iskoristiti lekovita svojstva ove čudesne voćke?

Brusnica se danas koristi za prevenciju i lečenje infekcija urinarnog trakta koje uzrokuje ešerihija koli i druge bakterije. Dokazano je da brusnica stimuliše stvaranje hipurne kiseline, koja ima jak antibiotički efekat.

Brusnica pomaže u smanjenju bola, peckanja, svraba i drugih simptoma urinarnih infekcija. Naravno, ukoliko imate ozbiljnijih problema s urinarnim infekcijama, posavetujte se sa svojim lekarom. Ipak, brusnica čaj se može normalno konzumirati zajedno s lekovima koje koristite i na taj način ubrzati proces izlečenja.

Priprema čaja od brusnice

Za razliku od ploda brusnice, sa listovima ovog voća treba biti jako oprezan. Oni se beru u periodu ranog proleća odmah posle otapanja snega.

Nakon što se iseku nadzemni delovi, listovi pred pripremu moraju dobro da se osuše i da se odvoje od grančice. Plod sa druge strane, koristi se za pravljenje pekmeza i slatkog od brusnice i za njega nije potrebna nikakva specijalna priprema.

Postoje dva načina pripreme čaja od brusnice, čaj od listova brusnice i čaj od suve brusnice. U nastavku pročitajte kako se spremaju ovi čajevi.

1. Čaj od lista brusnice

Čaj od brusnice možete praviti kako od plodova brusnice tako i od listova ove čudotvorne biljke. Bilo da pripremate čaj od listova ili plodova brusnice, priprema je veoma jednostavna, u šta ćete se i uveriti.

Da biste napravili čaj potrebno vam je samo:

 • 1 šaka sitno iseckanih listova brusnice
 • 2 dl vode

Priprema čaja od listova brusice:

Sitno iseckajte šaku listova brusnice i kuvajte ih u 2 dl vode 10 do 15 minuta. Potom procedite čaj i pijte tri puta dnevno po 1 šolju.

Čaj od listova brusnice posebno pomaže kod reume i prevelikog stvaranja belih krvnih zrnaca.

2. Čaj od suve brusnice

Kao i čaj od listova brusnice, veoma je jednostavno napraviti i čaj od sušene brusnice.

Da biste napravili čaj potrebno vam je:

 • 1 kašika suve brusnice
 • 2 dl vode

Priprema čaja od suve brusice priprema:

U 1 šolju od 2 dl stavite kašiku suve brusnice i prelijte ih proključalom vodom. Potom poklopite i ostavite da odstoji. Nakon što se prohladi, možete ga piti.

Kako se pravilno upotrebljava čaj od brusnice kod urinarnih infekcija

Nije preporučljivo da se veće doze čaja od brusnie koriste duže od nedelju dana. Prve doze u vreme akutnih tegoba bi trebale da budu veće nego kasnije, kada se lečenje privodi kraju (tada doze treba da budu nešto manje).

Veoma je važno da prilikom konzumiranja čaja od brusnice pijete i što više tečnosti uopšte, kako bi se svakog dana stvaralo dovoljno mokraće, kojom bi se izbacile sve štetne materije iz organizma.

Preporučljivo je da prvog dana doza bude ukupno 10 do 20 grama (bilo listova ili plodova brusnice), a zatim da se ta doza postepeno smanjuje.

Kod hroničnih uroloških tegoba preporučuje se da se posle dvodnevne jače doze nastavi sa 3 do 5 grama lista brusnice dnevno.

Čaj od brusnice za urinarne infekcije

Brusnica je posebno poznata po tome što leči i sprečava ponovnu pojavu urinarnih infekcija. Brusica za urinarne infekcije jer jedan od najpoznatijih prirodnih lekova.

Čaj od brusnice ima sposobnost da dezinfikuje mokraćne kanale i pomaže spiranje bakterija sa sluznice urinarnog trakta.

Zato, ako imate problem sa nekom urinarnom infekcijom, ne razmišljate previše i počnite da konzumirate čaja.

Čaj od listova brusnice protiv urinarnih infekcija

Za brusnicu se često kaže da je prirodni antibiotik kada su urinarne infekcije u pitanju. Kupovni antibiotik može trenutno da otkloni problem, ali čaj od listova brusnice je taj koji se dodatno pobrine da se infekcija ne vrati (on ne da bakterijama da se zalepe za zidove sluznica).

Čaj od brusnice je odličan za oslobađanje od bakterije ešerihije koli koja živi u debelom crevu i koja može da napravi ozbiljan problem ako siđe u mokraćni kanal.

List brusnice je u terapeutskom dejstvu bolji od ploda jer sadrži tanin. On se koristi kao uroantiseptik (za bolesti bešike i urinarnih infekcija) zbog čega je čaj od listova brusnice prvi na spisku prirodnih lekova bar kada su urinarne infekcije u pitanju.

Preporučuje se da se pije 5 puta dnevno i to uvek na prazan stomak, tačnije pre jela.

Čaj od brusnice za decu

S obzirom da deca pre nego odrasli mogu da imaju problema sa urinarnim infekcijama, odgovor je: da, deca smeju da piju čaj od brusnice.

Međutim, treba pripaziti da se ne prekorači dozvoljena količina a to je 3 šolje čaja dnevno. Ukoliko se pretera, kontraindikacija može da bude proliv.

Bebama ne bi trebalo da se daje sve dok ne napune 8 meseci a ono na šta bi takođe trebalo da se obrati pažnja – ako je dete dijabetičar, ne bi smelo da pije ovaj napitak.

Urinarne infekcije su veoma česta pojava kod dece. Brusnica čaj može povoljno delovati i po zdravlje dece. Brusnica sadrži mnoge vitamine i minerale, pa zato može biti veoma hranljiv izvor zdravlja za decu.

Urinarne infekcije su češće kod devojčica zbog njihove kratke i prave uretre, pa je put bakterija do bešike veoma kratak.

Poenta je da deca smeju da konzumiraju čaj, ali obavezno uz konsultaciju i nadzor lekara!

 

brusnica caj

 

Čaj od brusnice za trudnice

Da li je bezbedno piti čaj od brusnice tokom trudnoće?

Trudnice imaju povećan rizik od dobijanja infekcija urinarnog trakta, ili IUT, bakterijskih infekcija koje obično izaziva Escherichiacoli (E. coli).

U nekoliko studija, čaj od brusnice i suplementi brusnice su se pokazali efikasnima u prevenciji infekcija urinarnog trakta u opštoj ženskoj populaciji, što pokreće interesantno pitanje: da li je bezbedno da trudnice piju ovaj čaj u cilju prevencije rekurentnih infekcija?

Brojna istraživanja ukazuju da bi trudnice i dojilje trebalo da se klone određenih vrsta hrane, pića i suplemenata pa i čajeva radi sigurnosti njihovih beba, što više nego opravdava gore postavljeno pitanje.

Šta istraživanja kažu o korišćenju čaja brusnice od strane trudnica?

2009. godine, grupa istraživača iz Kanade je zacrtala cilj da pronađe i analizira čitavu medicinsku literaturu koja je pružala informacije o bezbednosti i efikasnosti brusnice u toku trudnoće i laktacije.

Pronašli su dokaze koji snažno govore u prilog korišćenju brusnice u prevenciji infekcija urinarnog trakta, i da je nastanak štetnih reakcija na brusnicu kod zdravih osoba slabo verovatan.

Istakli su, ipak, da postoji manjak istraživanja koja se fokusiraju specifično na bezbednost upotrebe proizvoda od brusnice kod trudnica i dojilja, i da ne postoje konkretni naučni dokazi da konzumacija čaja od brusnice tokom trudnoće može biti bilo bezbedna bilo štetna po majku i fetus.

Premda, čini se da se našao jedan izuzetak za ovo: osobama koje imaju povišen rizik za nastanak kamenja u bubregu, bez obzira na to da li su trudne ili ne, ne savetuje se uzimanje koncentrovanih proizvoda od brusnice, jer ovi suplementi mogu dovesti do porasta nivoa oksalata u urinu.