Čaj od brusnice – priprema i upotreba za urinarne infekcije, decu, trudnice…

Za šta je dobar čaj od brusnice ?

Svi znamo kakvog je osvežavajućeg ukusa čaj od brusnice, a da li svi znamo za šta je dobar čaj od brusnice i kakve pozitivne uticaje ima na naše celokupno zdravlje? Mi smo samo za vas istražili lekovitost čaja od brusnice i u ovom članku ćemo vas upoznati sa svim njegovim dobrobitima.

Čaj od brusnice je veoma bogat izvor vlakana, minerala (kalijum, mahnezijum, kalcijum), kao i vitamina C, E i K. Redovnim konzumiranjem čaja od brusnice možete doprineti izlečenju mnogih bolesti, kao i da sprečite njihov nastanak. Dakle, čaj od brusnice je sjajan u prevenciji raznih bolesti i u izlečenju.

Evo za šta je dobar čaj od brusnice:

  • Ubrzava metabolizam ‒ Čaj od brusnice je poznat po tome što reguliše probavu i sprečava pojavu zatvora, nadimanje i grčeve u stomaku.
  • Uz pomoć čaja od brusnice možete skinuti višak kilograma ‒ Čaj od brusnice takođe eliminiše toksine iz organizma i pomaže sagorevanju masti. Na taj način dovodi do gubitka kilograma. Za mršavljenje je naročito efikasna kombinacija čaja od brusnice i zelenog čaja.
  • Sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti ‒ Čajod brusnice sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti tako što snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Zahvaljujući tome što sadrži bioflavonoide, čaj od brusnice reguliše rad srca i krvnih sudova.
  • Leči urinarne infekcije ‒ Čaj od brusnice je delotvoran za lečenje urinarnihinfekcija i upala u mokraćnim putevima. Deluje tako što pročišćava mokraćne kanale i eliminiše sve štetne bakterije i gljivice. Brusnica takođe ima sposobnost da spreči vezivanje bakterija za zidove mokraćnih kanala.
  • Čisti jetru ‒ Zahvaljujući svojim detoksikacionim i antiupalnim svojstvima, čaj od brusnice omogućava pravilno funkcionisanje jetre i bubrega.
  • Sprečava upalu desni ‒ Čaj od brusnice sprečava upalu desni i nastanak ranica u ustima, kao i razna druga oralna oštećenja. Ispiranjem usta čajem od brusnice možete sprečiti čak i pojavu karijesa.
  • Sprečava pojavu raka ‒ Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem čaja od brusnice može sprečiti nastanak ćelija raka dojke, želuca i debelog creva, kao i njihovo širenje po organizmu.

brusnica caj

Čaj od lista brusnice upotreba i priprema

Čaj od brusnice možete praviti kako od plodova brusnice tako i od listova ove čudotvorne biljke. Bilo da pripremate čaj od listova ili plodova brusnice, priprema je veoma jednostavna, u šta ćete se i uveriti.

Da biste napravili čaj od listova brusnice, potrebno vam je samo:

  • 1 šaka sitno iseckanih listova brusnice
  • 2 dl vode

Čaj od listova brusice prirpema:

Sitno iseckajte šaku listova brusnice i kuvajte ih u 2 dl vode 10 do 15 minuta. Potom procedite čaj i pijte tri puta dnevno po 1 šolju.

Čaj od listova brusnice posebno pomaže kod reume i prevelikog stvaranja belih krvnih zrnaca.

Čaj od suve brusnice upotreba i priprema

Kao i čaj od listova brusnice, veoma je jednostavno napraviti i čaj od sušene brusnice, a evo i kako:

U 1 šolju od 2 dl stavite kašiku suve brusnice i prelijte ih proključalom vodom. Potom poklopite i ostavite da odstoji. Nakon što se prohladi, možete ga piti.

Čaj od brusnice upotreba

Nije preporučljivo da se veće doze čaja od brusnie koriste duže od nedelju dana. Prve doze u vreme akutnih tegoba bi trebale da budu veće nego kasnije, kada se lečenje privodi kraju (tada doze treba da budu nešto manje). Veoma je važno da prilikom konzumiranja čaja od brusnice pijete i što više tečnosti uopšte, kako bi se svakog dana stvaralo dovoljno mokraće, kojom bi se izbacile sve štetne materije iz organizma.

Preporučljivo je da prvog dana doza bude ukupno 10 do 20 grama (bilo listova ili plodova brusnice), a zatim da se ta doza postepeno smanjuje. Kod hroničnih uroloških tegoba preporučuje se da se posle dvodnevne jače doze nastavi sa 3 do 5 grama lista brusnice dnevno.

Brusnica kao lek

Brusnica može biti prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. Brusnica je samo jedan u nizu prirodnih lekova za vaš organizam, pa zašto ne iskoristiti lekovita svojstva ove čudesne voćke?

Brusnica se danas koristi za prevenciju i lečenje infekcija urinarnog trakta koje uzrokuje ešerihija koli i druge bakterije. Dokazano je da brusnica stimuliše stvaranje hipurne kiseline, koja ima jak antibiotički efekat. Brusnica pomaže u smanjenju bola, peckanja, svraba i drugih simptoma urinarnih infekcija. Naravno, ukoliko imate ozbiljnijih problema s urinarnim infekcijama, posavetujte se sa svojim lekarom. Ipak,  brusnica čaj se može normalno konzumirati zajedno s lekovima koje koristite i na taj način ubrzati proces izlečenja.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranjem tri šolje brusnica čaja dnevno povećavate dobar holesterol (HDL) i tako umanjujete rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, neka od najnovijih istraživanja su pokazala da brusnica pozitivno utiče i na čir na želucu, rak želuca i na bakterije u ustima.

Čaj od brusnice za urinarne infekcije

Brusnica je posebno poznata po tome što leči i sprečava ponovnu pojavu urinarnih infekcija. Brusica za urinarne infekcije jer jedan od najpoznatijih prirodnih lekova. Brusnica čaj ima sposobnost da dezinfikuje mokraćne kanale i pomaže spiranje bakterija sa sluznice urinarnog trakta.  Zato, ako imate problem sa nekom urinarnom infekcijom, ne razmišljate previše i počnite da konzumirate čaj od brusnice.

Čaj od brusnice za decu

Urinarne infekcije su veoma česta pojava kod dece. Brusnica čaj može povoljno delovati i po zdravlje dece. Brusnica sadrži mnoge vitamine i minerale, pa zato može biti veoma hranljiv izvor zdravlja za decu. Urinarne infekcije su šešće kod devojčica zbog njihove kratke i prave uretre, pa je put bakterija do bešike veoma kratak.

Poenta je da deca smeju da konzumiraju čaj od brusnice, ali obavezno uz konsultaciju i nadzor lekara!

Čaj od brusnice za trudnice

Urinarne infekcije su veoma česta pojava i u trudnoći, a čaj od brusnice se širom sveta koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje urinarnih infekcija tokom trudnoće i sasvim je bezbedan. Ipak, zbog oksalne kiseline, koju sadrži, nije preporučljiva dugotrajna upotreba, ali ga sa povremenim pauzama trudnice mogu piti i preventivno, jer su sve žene u trudnoći podložnije infekcijama urinarnog trakta.

Za urinarne infekcije tokom trudnoće ipak se morate konsultovati sa lekarom jer sam brusnica čaj ne može potpuno izlečiti veoma jake upale.

loading...
Loading...